de Mihaela NICULESCU
Trei din cei patru medici neurologi angajați ai Spitalului de urgență „Elena Beldiman” din Bârlad au amenințat conducerea instituției cu demisia dacă vor fi obligați să acorde consultații și în Ambulatoriu (Policlinica). Numărul pacienților cu afecțiuni neurologice este în continuă creștere, dar în Ambulatoriul spitalului nu acordă consultații, în acest moment, decât un singur medic neurolog – dr. Iulya Storoshchuk.
Motivul invocat de ceilalți medici – Viorel Huzum, Dana Marcu și Geanina Timofte – este legat de remunerație. Medicii neurologi sunt printre cei mai solicitați medici după urgentiști și interniști, dar, cu toate acestea, beneficiază de un spor foarte mic la salariu, de doar 15%. Având în vedere salariile relativ mici, în comparație cu volumul imens de muncă din spital, medicii își rotunjesc veniturile în mediul privat, la cabinetele proprii sau policlinici care au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.
Efectuarea de consultații în Ambulatoriul de specialitate al spitalului ar putea da peste cap contractele pe care le au în mediul privat, într-un anumit interval orar. Legal, medicii nu pot lucra în contract cu CJAS și în Ambulatoriu și în mediul privat. CJAS a venit cu o propunere de conjunctură, o ofertă asupra căreia medicii neurologi ar trebui să se pronunțe cât mai curând, ca de altfel, toți medicii din spital. CJAS le propune ca, în decursul unui an, șase luni să ofere consultații în mediul privat și șase luni în ambulatoriul spitalului.
Listele de așteptare în ambulatoriu sunt lungi, iar pacienții care doresc o consultație trebuie să aștepte și trei luni. Cele mai solicitate cabinete rămân cele de boli interne, unde sunt doi medici, și neurologie, unde nu consultă decât un singur medic.
La secția Dermatologie, de exemplu, nu mai acordă consultații niciun medic. Mai bine reprezentate în ambulatoriu sunt ginecologia, pneumologia, psihiatria, pediatria și chirurgia. Ambulatoriul de specialitate nu funcționează deocamdată în contract cu CJAS.