Home » Justitie » Caracatița care sufocă FEPA Bârlad!

Caracatița care sufocă FEPA Bârlad!

de Răzvan CĂLIN

Evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de cel puțin 200 de miliarde de lei vechi, acestea sunt principalele infracțiuni care fac obiectul unui dosar la care lucrează în prezent procurorii DIICOT și care îi vizează pe acționarii majoritari și mare parte din echipa managerială a firmei din Bârlad.

Tudorel Hărăbor

Tudorel Hărăbor

Se pare că SC FEPA SA Bârlad, una dintre cele mai emblematice firme pentru economia județului Vaslui până nu demult, a devenit centrul unui grup infracțional care se folosește de tot ceea ce implică această marcă pentru a derula operațiuni care mai de care mai ilicite, tot felul de inginerii financiare și escrocherii menite să-i îmbogățească rapid pe membrii acestei rețele. După ce Direcția Națională Anticorupție (DNA), prin Secția Teritorială Iași, l-a trimis în judecată pe directorul general Tudorel Hărăbor (plus firma în sine) pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală prin stopaj la sursă, iată că este rândul procurorilor DIICOT de la Biroul Teritorial Vaslui. Reporterii EstNews au intrat în posesia unor informații certe care arată fără tăgadă dimensiunea fenomenului infracțional derulat de această veritabilă caracatiță ce sufocă FEPA Bârlad, firmă care deja a ajuns în insolvență tocmai din această cauză.

Ancheta procurorilor DIICOT vizează atât acționariatul, cât și mare parte din echipa managerială din fruntea FEPA SA. Ne referim aici la Antonio Vrusea și Alexandru Dumitriu, care sunt acționarii SC Cover Me Design SRL, firmă care a achiziționat 30% din pachetul majoritar de acțiuni al FEPA Bârlad. Facem precizarea că SC Cover Me Design SRL, împreună cu SC Grup Energetic Tender SA și persoana fizică Constantin Cozar, au achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al firmei bârlădene în anul 2004. Printre cei vizați se mai numără Tudorel Hărăbor, managerul FEPA Bârlad, directorul adjunct Constantin Cozar, directorul de Resurse Umane Vasile Conea și Marcel Pahome, șef Departament Marketing. Toți cei enumerați mai sus sunt acuzați de procurorii DIICOT că au comis mai multe infracțiuni, dintre care amintim doar de evaziune fiscală și spălare de bani (prin diverse off-shore-uri), prejudiciul dovedit până în prezent ridicându-se la nu mai puțin de 200 de miliarde de lei vechi. Iar cercetările încă nu au fost finalizate!

Procurorii DIICOT au intrat pe fir încă de acum șase ani, când au fost sesizați că la FEPA Bârlad activează o rețea infracțională prin care se scurg (și se volatilizează) sute și sute de miliarde de lei vechi. Unul dintre ”tunurile” cele mai grase pus la cale de ”boșii” de la FEPA SA este cel făcut prin intermediul unei firme din București – SC Trans Adira SRL. Firma figurează la registrul comerțului având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Din informațiile pe care le avem, firma nu are decât un singur angajat, acesta fiind de altfel și unicul acționar și administrator. Culmea este că această firmă a încasat de la FEPA Bârlad aproximativ 76 de miliarde de lei vechi. Această imensă sumă a fost plătităîn anul 2008 în contul realizării documentației pentru niște proiecte ale unor utilaje produse de fabrica bârlădeană.
„Culmea este că se știe foarte bine că aceste piese produse la noi sunt opera specialiștilor noștri. Cei de la laboratrul de cercetare al fabricii le-au proiectat, iar ca să vii să spui că o firmă de transport mărfuri din București a făcut documentația acestor proiecte, este chiar absurd și cusut cu ață albă”, ne-a spus una dintre sursele noastre din interiorul FEPA SA, care a ținut să-și păstreze anonimatul.

Escrocherii și ”tunuri” de milioane de euro!

Însă, ingineriile financiare  și escorcheriile gândite de ”băieții deștepți” de la FEPA SA nu s-au oprit aici. Aceeași sursă din interiorul firmei ne-a dezvăluit că aceleași persoane au pus la cale tot soiul de scheme prin care au ”plimbat” importante sume de bani prin tot felul de firme: ”Au trecut în hârtii tot felul de tranzacții financiare și acte comerciale încheiate chipurile între FEPA SA și diverse firme pe care le controlau tot ei de fapt. Spre exemplu, au declarat în acte că au vândut, să spunem, produse cu 500 de lei bucata, în condițiile în care prețul real era mult mai mic. Sunt tot felul de vânzări fictive care au existat doar în acte și care au fost puse la cale tocmai ca să «sifoneze» sume uriașe de bani. În acest fel au tot rulat sume imense de bani între firmele pe care ei le controlează, până ce li s-au pierdut urma”.

Așa se explică și apariția unor firme-căpușă, al căror scop este acela de suge cât mai mult dintr-o firmă și așa secătuită din punct de vedere financiar. Spre exemplu, în 2006 a fost înființată așa numita SC FEPA Trading SRL, al cărei unic acționar a fost, inițial, FEPA SA. Numai că, în 2009, FEPA Trading SRL este vândută contra unei sume derizorii (câteva milioane de lei vechi) tocmai lui Antonio Vrusea. Chipurile, principalul obiect de activitate al FEPA Trading SRL a fost acela de a intermedia vânzarea produselor fabricate de FEPA SA Bârlad. S-a dovedit a fi o inginerie extrem de profitabilă (dar nu pentru fabrica bârlădeană!), căci în conturile FEPA Trading s-au scurs, din informațiile pe care le avem, mai multe miliarde de lei vechi.
Însă, metodele de devalizare a firmei bârlădene sunt mult mai diversificate. Din informațiile pe care le deținem, FEPA Bârlad a fost jefuită, la o primă evaluare, de peste 130 de miliarde de lei vechi. Totul a pornit de la o inspecție financiară desfășurată la FEPA SA, care a scos la lumină niște inginerii financiare cât casa de mari. Iată doar câteva dintre tranzacțiile dubioase descoperite de inspectorii financiari.
SC Cover Me Design SRL (unul dintre acționarii majoritari ai FEPA) a încasat, în 2008, peste 1,4 miliarde de lei vechi de la FEPA Bârlad pentru un contract de promovare a produselor fabricii în Statele Unite ale Americii. Aceeași Cover Me Design a încasat alți aproape 30.000 de euro pentru consultanța oferită firmei bârlădene. Peste trei miliarde de lei vechi s-au scurs în conturile unei firme deținută de Vrusea – SC AV Rom Holding SRL – de la care, chipurile, FEPA Bârlad ar fi achiziționat consumabile. Aceleași firme FEPA Bârlad i-a mai plătit peste șapte miliarde de lei vechi pentru că i-ar fi făcut reclamă.

Crima organizată e la ea acasă la FEPA Bârlad!

După cum se vede, ”boșii” de la FEPA Bârlad nu duc lipsă de imaginație atunci cînd vine vorba de scheme dubioase, dar rapide de îmbogățire. Procurorii DIICOT lucrează de zor în momentul de față pentru a face lumină în acest dosar extrem de complex și se pare că, încet, dar sigur, toate matrapazlâcurile vor ieși la iveală. Cel puțin curios este faptul că deși toate persoanele amintite mai sus sunt suspecte de comiterea unor infracțiuni economice, încă li se mai permite să administreze FEPA SA. E ca și cum ai lăsa (cu bună știință) lupii să păzească oile. Și apoi te mai și miri că numărul mioarelor scade subit și inexplicabil cu fiecare zi care trece! Conform Codului de Procedură Penală, procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar împotriva celui sau celor care sunt vizați de ancheta penală. Iar controlul judiciar, înseamnă, printre altele interzicerea exercitării profesiei, meseriei sau desfășurării activității în exercitarea căreia a săvârșit fapta.

Nu este pentru prima dată când conducerea de la FEPA SA Bârlad atrage atenția oamenilor legii. Doi dintre acționarii firmei – Antonio Vrusea și Alexandru Dumitriu – au fost condamnați în 2011 de Tribunalul București pentru comiterea infracțiunilor de crimă organizată, evaziune fiscală și spălare de bani. Instanța a mai hotărât, în toamna anului 2011, ca acuzații să plătească 66,7 miliarde de lei vechi, reprezentând prejudiciul pe care l-au cauzat bugetului de stat.
Așa s-ar putea explica declinul fabricii, mai ales că acționarii au fost cei care l-au desemnat ca manager (iar ulterior, ca administrator special) pe Tudorel Hărăbor, un personaj extrem de controversat. Salariații spun că politica managerială a conducerii FEPA este muncă multă pe salarii de mizerie, în timp ce staff-ul încasează indemnizații exorbitante. Mai mult, oamenii susțin că se urmărește ca fabrica să fie falimentată și lichidată.

Reporterii EstNews au încercat să obțină mai multe informații pe marginea acestui dosra chiar de la șefa DIICOT Vaslui, procurorul Mihaela Iosipescu, însă aceasta ne-a transmis că nu poate vorbi cu noi deoarece tocmai se afla în plină ședință de audieri. Am încercat, de asemenea, să obținem un punct de vedere de la întreaga echipă managerială a SC FEPA SA, însă, la fel, ni s-a transmis că sunt prinși într-o ședință. Ni s-a promis, în schimb, că imediat ce vor ieși din ședință, vom fi contactați, lucru ce, bineînțeles, că nu s-a petrecut. Singurul care ne-a contactat telefonic a fost directorul Constantin Cozar, care ne-a spus că acum nu este momentul pentru așa ceva și că vom vorbi noi cândva, poate săptămâna viitoare! No comment!

de Răzvan CĂLIN Evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de cel puțin 200 de miliarde de lei vechi, acestea sunt principalele infracțiuni care fac obiectul unui dosar la care lucrează în prezent procurorii DIICOT și care îi vizează pe acționarii majoritari și mare parte din echipa managerială a firmei din Bârlad. Se pare că SC FEPA SA Bârlad, una dintre cele mai emblematice firme pentru economia județului Vaslui până nu demult, a devenit centrul unui grup infracțional care se folosește de tot ceea ce implică această marcă pentru a derula operațiuni…

Review Overview

About Razvan Calin

One comment

  1. Dar pe hotii de la Gosloc Barlad , cine-i controleaza ????????????? Ca fura mersi banii din buzunarul locatarilor apartamentelor de bloc ….. la 10 m cubi consumati imi mai pune pe deasupra inca 5 m in plus …total , 15 m cubi … ce face D.N.A -ul in aceasta privinta ?????????????

%d blogeri au apreciat: