Home » Justitie » FEPA Bârlad – un cuib al Mafiei în toată regula! Exclusivitate!

FEPA Bârlad – un cuib al Mafiei în toată regula! Exclusivitate!

de Răzvan CĂLIN

Ancheta procurorilor DIICOT a scos la lumină că la SC FEPA SA Bârlad s-a format o grupare de tip  mafiot ale cărei principale preocupări sunt evaziunea fiscală și spălarea de bani. Exclusivitate: reporterii Est News au intrat în posesia unor documente care atestă ingineriile financiare puse la cale de ”băieții deștepți” de la FEPA Bârlad.

După cum am prezentat și în ultimele ediții ale cotidianului nostru, SC FEPA SA Bârlad a intrat în atenția procurorilor DNA, dar și a celor de la DIICOT, din cauza acționarilor majoritari și a echipei manageriale care, împreună, au pus la cale o serie întreagă de inginerii financiare menită să ”sifoneze” și să spele sume imense de bani. Așa cum am mai spus, cele două instituții ale statului român (DNA și DIICOT) au declanșat anchete în acest sens. Reporterii EstNews au intrat în posesia unor documente care atestă cât se poate de clar că la FEPA Bârlad acționează de mai mulți ani o grupare mafiotă sadea.

Este vorba despre documente din dosarul instrumentat de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui, a căror anchetă este foarte înaintată, dosarul urmând a fi înaintat instanței cât de curând. Conform acestora, cei incriminați sunt Alexandru Ioan Dumitriu, Antonio Vrusea, Constantin Cozar – acționarii majoritari de la FEPA Bârlad (ultimul fiind având și calitatea de director adjunct al firmei bârlădene), precum și managerul general Tudorel Hărăbor, Vasile Conea, director de Resurse Umane și Marcel Pahome, șeful Departamentului Marketing de la FEPA. În consecință, Dumitriu, Hărăbor și Cozar sunt cercetați de DIICOT pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea cu rea credință a creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual și uz de fals. La rândul său, Vrusea (alături de alți doi acoliți: Ioan Zoltan Szep și Sergiu Corneliu Roban) este acuzat de costituirea/aderarea unui grup infracțional organizat, plus toate celelalte infracțiuni reținute și în sarcina celor enumerați mai sus. Cu alte cuvinte, aceștia sunt capii rețelei infracționale care folosindu-se de marca și renumele FEPA SA au făcut să se evapore sume uriașe de bani. Până acum, procurorii DIICOT (și cei de la DNA) au reușit să probeze că statul român și firma bârlădeană au fost prejudiciate cu 4,8 milioane de euro și peste 200 de miliarde de lei vechi. Sunt cifre amețitoare, dar care, din păcate, arată doar o mică frântură din mecanismul (bine uns) de spălare de bani pe care acest grup infracțional l-a pus la punct din momentul în care au pus mâna pe FEPA Bârlad, în 2004.

”În fapt, după privatizarea SC FEPA SA Bârlad, materializată prin contractul de vânzare – cumpărare acțiuni nr. 80/24.11.2004, administratorii SC FEPA SA (Dumitriu, Vrusea, Cozar și Hărăbor) au constituit o grupare infracțională organizată, la care au aderat și alte persoane, având ca scop principal comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani prin intermediul SC FEPA SA Bârlad”, se spune în materialul realizat de procurorii DIICOT Vaslui.

FEPA Bârlad, paravan pentru escrocherii și ”mașină” de spălat bani!

Iată deci că s-a dovedit că de la bun început, cei care au pus ochii pe FEPA Bârlad și care au și reușit să o înhațe, nu au urmărit nici o clipă redresarea și eficientizarea activității firmei bârlădene, ci doar au avut nevoie de un paravan, de un instrument prin care să-și pună în liniște escrocheriile. Aceștia au mai dovedit că persoanele enumerate mai sus s-au folosit cu rea credință de tot ceea ce însemna FEPA Bârlad, începând de la resursele financiare și până la patrimoniul firmei. Altfel spus, au pus la cale un plan de devalizare a societății bârlădene pe care, încet, încet, au adus-o pe marginea prăpastiei falimentului. Iată doar o mică parte din sarabanda deșănțată a mecanismelor ilegale puse la cale de această grupare infracțională, așa cum reiese din ancheta procurorilor DIICOT: ”Administratorii FEPA SA au folosit cu rea credință creditul SC FEPA SA, în scopuri contrare intereselor acesteia, sau în folosul propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care erau interesați direct sau indirect, respectiv: vânzări de bunuri imobile, achiziționări la prețuri mari și revânzarea la prețuri modice de bunuri imobile; plata în avans de sume importante unor societăți controlate de membrii grupului pentru produse ce nu au mai fost livrate; încheierea de contracte de comision pentru valorificarea produselor SC FEPA SA către parteneri consacrați; în anul 2006 au înființat SC FEPA Trading SRL Bârlad, acționar unic fiind SC FEPA SA Bârlad, cu scopul de a se realiza prin intermediul acestei unități vânzarea produselor SC FEPA SA; în perioada 2006 – 2008, SC FEPA Trading SRL nu a desfășurat nici o activitate, însă începând cu a doua jumătate a anului 2008 administratorii SC FEPA SA au trecut cea mai mare cantitate de produse aflate în stocuri la SC FEPA Trading SRL, folosind ca intermediar SC Trans Adira SRL. După care, la 30.07.2009,  au solicitat Tribunalului Vaslui declanșarea procedurii insolvenței SC FEPA SA”.

Facem precizarea că Trans Adira SRL figurează la registrul comerțului având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Din informațiile pe care le avem, firma nu are decât un singur angajat, acesta fiind de altfel și unicul acționar și administrator. Culmea este că această firmă a încasat de la FEPA Bârlad aproximativ 76 de miliarde de lei vechi. Această imensă sumă a fost plătită în anul 2008 în contul realizării documentației pentru niște proiecte ale unor utilaje produse de fabrica bârlădeană.„Culmea este că se știe foarte bine că aceste piese produse la noi sunt opera specialiștilor noștri. Cei de la laboratrul de cercetare al fabricii le-au proiectat, iar ca să vii să spui că o firmă de transport mărfuri din București a făcut documentația acestor proiecte, este chiar absurd și cusut cu ață albă”, ne-a spus una dintre sursele noastre din interiorul FEPA SA, care a ținut să-și păstreze anonimatul.

Firmele – căpușă, un instrument preferat de ”băieții deștepți” de la FEPA!

Procurorii DIICOT au mai descoperit că în perioada  martie – august 2009 FEPA SA a cesionat, în totalitate, acțiunile deținute la FEPA Trading către o firmă administrată de Antonio Vrusea (unul din acționarii majoritari de la FEPA Bârlad), respectiv SC AV ROM Holding SRL București. Același Vrusea decide ulterior ca Vasile Conea (director de Resurse Umane la FEPA Bârlad) să încheie orice act de administrare a FEPA Trading SRL. Un mai târziu, în octombrie 2010, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Vaslui a efectuat o inspecție fiscală la FEPA Trading SRL, în urma căreia a constatat că avea restanțe la plățile către bugetul de stat în valoare de 2.441.823 lei. În noiembrie 2010, același Vrusea mai pune la cale o stratagemă: îl numește pe fiul său vitreg, rezultat dintr-o căsătorie anterioară – Alexandru George Pompiliu Perșa – drept administrator al SC AV ROM Holding SRL București, nu înainte de a se revoca pe el însuși din acestă funcție. În vara lui 2011, ”băieții deștepți” de la FEPA Bârlad decid că FEPA Trading SRL și-a făcut datoria de ”sifon” a miliarde de lei vechi și solicită Tribunalului Vaslui declanșarea procedurii de insolvență. Însă, așa cum aveau să descopere procurorii DIICOT, gruparea mafiotă în cauză a dat naștere imediat unei alte firme-căpușă – SC HEPA Proiect SRL Bârlad – prin care și-a continuat activitatea infracțională.

Pentru a elucida cât mai mult din infracțiunile puse la cale de această veritabilă caracatiță infracțională ce sufocă FEPA Bârlad, procurorii DIICOT au solicitat efectuarea unei expertize contabile încă din vara anului 2013. Reporterii EstNews au intrat în posesia unor informații certe că indivizii inculpați în acest mega-dosar au efectuat presiuni chiar asupra expertului contabil desemnat să realizeze expertiza. Oricum, expertiza este finalizată, iar anchetatorii urmează, la rândul lor, să încheie dosarul cât mai curând. Vom reveni cu noi amănunte despre acest caz în edițiile viitoare ale cotidianului nostru.

de Răzvan CĂLIN Ancheta procurorilor DIICOT a scos la lumină că la SC FEPA SA Bârlad s-a format o grupare de tip  mafiot ale cărei principale preocupări sunt evaziunea fiscală și spălarea de bani. Exclusivitate: reporterii Est News au intrat în posesia unor documente care atestă ingineriile financiare puse la cale de ”băieții deștepți” de la FEPA Bârlad. După cum am prezentat și în ultimele ediții ale cotidianului nostru, SC FEPA SA Bârlad a intrat în atenția procurorilor DNA, dar și a celor de la DIICOT, din cauza acționarilor majoritari și a echipei manageriale care, împreună, au pus la cale…

Review Overview

About Razvan Calin

2 comments

  1. Ke urez celor care au condus si inca conduc Fepa puscarie multa sint niste jeguri penale merita sa infunde puscaria pe viata daca se poate cine a spus ca ROATE SE INVIRTE mare dreptate a avut…pacate de cei care ramin in urma si trag ponoasele…salariatii.

  2. sunt cel puțin cazuri de abuzuri împotriva angajaților, la fel ca și la irb, asta arată că se spală bani și acolo

%d blogeri au apreciat: