Home » Justitie » Directorul FEPA Bârlad este scos basma curată de CCR!

Directorul FEPA Bârlad este scos basma curată de CCR!

de Răzvan CĂLIN

La doar câteva zile după ce Tudorel Hărăbor a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală prin stopaj la sursă, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au declarat neconstituțională norma care incriminează această faptă pe motiv că nu este ”clară, previzibilă și accesibilă”.

Răsturnare de situație de-a dreptul tragi-comică în cazul evaziunii fiscale prin stopaj la sursă de la SC FEPA SA Bârlad. După cum am mai scris, directorul general al firmei – Tudorel Hărăbor – a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Secția Teritorială Iași, tocmai pentru că a comis această faptă, aducând un prejudiciu statului român de circa 4,8 milioane de lei. Când unii credeau că, în sfârșit, instituțiile statului român își fac datoria și aplică legea așa cum trebuie, iată că realitatea e cu totul alta. Culmea, tot o instituție a statului (și încă ce instituție!), în speță Curtea Constituțională a României (CCR), vine și dă o hotărâre al cărei efect ar putea fi devastator pentru economia țării, căci, pe scurt, îi scoate basma curată pe toți cei care au tras în piept statul român cu sute și sute de miliarde de lei vechi prin această ”inginerie” a stopajului la sursă.

Tudorel Hărăbor

Tudorel Hărăbor

Procurorii DNA Iași au lucrat mai bine de patru ani în acest dosar ce-l incriminează pe Tudorel Hărăbor, dar și firma bârlădeană pe care o conduce. În sarcina celor doi (Hărăbor și FEPA SA) s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuă, ”comisă în forma reținerii și nevărsării, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”. La doar câteva zile după comunicatul celor de la DNA Iași, CCR iese la rampă cu o decizie de neconstituționalitate, afirmând că norma de incriminare a infracțiunii de care este acuzat directorul FEPA Bârlad nu este clară, previzibilă și accesibilă, încălcând, astfel, principiul legalității consacrat de art. 1, alin. (5) din Constituția României. Iată ce spun concret judecătorii CCR în comunicatul de presă dat publicității în urmă cu câteva zile: ”Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale. Curtea a constatat că legea nu definește noțiunea de impozite sau contribuții cu reținere la sursă, astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art. 1, alin. (5) care consacră principiul legalității”.

Nu suntem nici experți juridici și nici în Constituție, dar modul cum onorabilii de la CCR au încercat să-și justifice decizia este cel puțin bizar.  Cu foarte puțin efort și cu o documentare cât se poate de primară, oricine poate afla că impozitul este o prelevare obligatorie și gratuită, efectuată de către stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivităților și plătită în bani. Mai clar de atât nu se poate! Dar, după cum se pare pentru membrii CCR lucrurile astea nu sunt clare. Astfel că decizia lor nu face altceva decât să clatine serios tot eșafodajul pe care procurorii anticorupție și-au construit acest caz. Întâmplător sau nu, decizia CCR a survenit la 24 de ore de la postarea pe site-ul DNA a sintezei dosarelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2015, printre acestea numărându-se și dosarul de evaziune fiscală intentat lui Hărăbor și SC FEPA SA Bârlad. Dosarul a ajuns pe rolul instanței Tribunalului Vaslui pe 20 aprilie 2015 (nr. 828/89/2015), iar Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Vaslui este cea care s-a constituit drept parte civilă. Practic, Finanțele Publice au sperat că astfel vor putea recupera cele 4,8 milioane de lei pe care FEPA Bârlad nu i-a plătit bugetului de stat din ordinul direct al lui Hărăbor. Tocmai de aceea, procurorii anticorupție au propus, odată cu trimiterea în judecată, menținerea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor aparținând celor doi inculpați. Însă, dupăfepa_barlad-11 cum se vede, statul român are toate șansele să rămână cu buzele umflate și să nu vadă pentru totdeauna nici o lețcaie din cele 4,8 milioane lei pe care Hărăbor and Co. îi datorează. Iar pentru asta, atât Hărăbor, cât și DNA și DGFP Vaslui, ar trebui să le mulțumească celor de CCR!

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Iași, în perioada 31.01.2009 – 31.01.2012, lunar, Hărăbor, în calitate de director general FEPA Bârlad, ”a reținut și nu a virat la bugetul de stat, impozite și contribuții cu reținere la sursă, în sumă totală de 4.795,981 lei, din care 1,764,856 lei reprezintă impozitul pe venituri din salarii, 1.918.664 lei – contribuția la asigurările sociale de stat; 1.021.292 lei – contribuția individuală de asigurări de sănătate și 91.169 lei – contribuția individuală de asigurări sociale șomaj”.

de Răzvan CĂLIN La doar câteva zile după ce Tudorel Hărăbor a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală prin stopaj la sursă, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au declarat neconstituțională norma care incriminează această faptă pe motiv că nu este ”clară, previzibilă și accesibilă”. Răsturnare de situație de-a dreptul tragi-comică în cazul evaziunii fiscale prin stopaj la sursă de la SC FEPA SA Bârlad. După cum am mai scris, directorul general al firmei - Tudorel Hărăbor - a fost trimis în judecată de procurorii DNA - Secția Teritorială Iași, tocmai pentru că a comis această…

Review Overview

About Razvan Calin

One comment

  1. vedeti pe cineva ca plange? toata lumea e multumita, nemultumitii nu stiu ce-i ala internet. Va uitati ca vitelul la poarta noua. Cu cat esti mai anonim cu atat poti fura fara sa-i pese nimanui. Cum esti puplic cum te vor toti jos…

%d blogeri au apreciat: