Grupuri armate siriene care se opun președintelui Bashar al-Assad au anunțat, într-o scrisoare, că resping invitația ONU de a participa la negocierile de la Geneva, ceea ce ar putea afecta revigorarea negocierilor privind încetarea conflictului din Siria.
Treizeci de grupuri armate ale opoziției siriene au semnat o scrisoare în care îl acuză pe emisarul ONU în Siria, Staffan de Mistura, care va prezida consultările, de abandonarea neutralității.
Staffan de Mistura, al treilea emisar ONU în Siria, a lansat discuții separate cu părțile beligerante, în scopul soluționării conflictului sirian.
Purtătoarea de cuvânt a lui de Mistura, Jessy Chahine, a spus că emisarul ONU în Siria a luat act de scrisoarea opoziției siriene.
„Consultările continuă ca de obicei și rămânem în contact cu toate părțile implicate, inclusiv cu facțiunile armate, care joacă un rol important în conflictul actual din Siria”, a precizat ea pentru Reuters.
Grupurile armate siriene resping unele luări de poziție ale lui Staffan de Mistura, în special cu privire la Bashar al-Assad.
„Unele luări de poziție și declarații, în special cea potrivit căreia Bashar al-Assad este o parte a soluției în Siria, au arătat și ne-au dat o impresie clară a indiferenței dumneavoastră față de masacrele comise de regim”, se arată în scrisoare.
De Mistura a încercat în mod repetat să clarifice declarațiile făcute în februarie despre al-Assad, spunând că unele cuvinte au fost scoase din context.
De asemenea, opoziția siriană denunță continuarea colaborării cu regimul de la Damasc în pofida faptului că acesta și-a pierdut orice formă de legitimitate.
Opoziția siriană apreciază că demersurile întreprinse în prezent de ONU sunt lipste de „orice bază clară” și anunță că nu va respinge „orice efort internațional real, care va include o soluție clară”.
Ea a respins, de asemenea, decizia lui de Mistura de a invita Iranul la negocierile privind conflictul din Siria, explicând că această țară încearcă să submineze identitatea arabă și islamică, încalcă drepturile omului și comite crime împotriva umanității.
„Credem că este de datoria comunității internaționale să intenteze acțiuni împotriva Iranului, să nu-l invite la reuniuni și conferințe consultative”, se mai poate citi în scrisoare.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășeste 200.000 de morți.
Sursa: mediafax.ro