Est News

Consiliul Fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve, scaderea TVA la alimente. „Acoperirea pierderilor printr-o noua reducere a investitiilor pune in pericol cresterea economica”

Consiliul fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal, care extinde sfera de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la alimente si servicii de restaurant.

‘Consiliul Fiscal nu poate valida fara rezerve ca impactul financiar al extinderii sferei de aplicare a cotei reduse de TVA incepand cu 1 iunie 2015 a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu. Din perspectiva impactului bugetar de runda intai, nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estimeaza o pierdere de venituri bugetare de 2,44 miliarde lei in 2015 (corespunzatoare unei perioade de sase luni de executie in standarde cash), de 5,17 miliarde lei in 2016, de 5,51 miliarde lei in 2017, de 5,87 miliarde lei in 2018. Efectele de runda a doua generate de aceasta masura (provenite din cresterea economica suplimentara) sunt evaluate de catre Guvern la circa un miliard de lei in 2015 si circa 1,8 miliarde lei in perioada 2016 – 2018’, se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal.
Potrivit Consiliului Fiscal, principala sursa indicata de catre Guvern pentru acoperirea golului de venituri generat de extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% este reprezentata de incasarile suplimentare din imbunatatirea activitatii de colectare a taxelor si impozitelor de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
‘Nota de fundamentare asociata proiectului de ordonanta de urgenta estimeaza venituri suplimentare si la nivelul anului 2015 de aproximativ 5,5 miliarde lei, din reducerea evaziunii fiscale, in contextul in care in trimestrul I s-au colectat suplimentar fata de program circa trei miliarde de lei. Consiliul Fiscal apreciaza ca este prematura utilizarea veniturilor suplimentare incasate fata de programul trimestrial, pana cand nu exista indicii puternice ca aceste castiguri sunt de natura permanenta si nu se datoreaza doar unei reduceri temporare de evaziune fiscala si/sau unei evolutii peste asteptari a bazelor macroeconomice relevante. Ca urmare, Consiliul fiscal avizeaza favorabil, dar cu rezerve, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la alimente si servicii de restaurant’, se precizeaza in document.
Conform sursei citate, o analiza mai bine fundamentata ar putea avea loc in contextul raportului semestrial privind situatia economica si bugetara.
‘Pe langa analiza situatiei incasarilor bugetare, trebuie avuta in vedere si evolutia cheltuielilor bugetare si masura in care acestea se incadreaza in tintele initiale, mai ales in conditiile in care executia bugetara din primele luni ale anului 2015 consemneaza in continuare o evolutie mult sub program a cheltuielilor bugetare, in special a celor de investitii’, sustine Consiliul fiscal.
„Consiliul Fiscal atrage insa atentia ca o acomodare a reducerii de TVA aflate in discutie in aceasta opinie printr-o noua reducere a investitiilor publice, in conditiile in care, incepand cu anul 2012, acestea au intrat pe un pronuntat trend descendent (anul 2014 consemnand de altfel minimul ultimilor 9 ani ca procent din PIB dupa standarde ESA20104) ar putea avea consecinte majore pe termen mediu si lung asupra potentialului de crestere economica, dat fiind necesarul major de investitii publice in infrastructura”, se mai spune in comunicat.
Sursa: incont.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version