de Marian Mocanu
Magistrații Tribunalului Vaslui au admis cererea formulată de doctorițele Simona Botez și Doina Andrei privind preschimbarea măsurii arestului preventiv cu arest la domiciliu. Este pentru a patra oară când judecătorii vasluieni consideră că nu este necesar ca cele două doctorițe să stea în arest. De fiecare dată magistrații Curții de Apel Iași au anulat decizia judecătorilor vasluieni.
Doctorițele Simona Botez și Doina Andrei ar putea fi judecate în stare de arest la domiciliu, au decis ieri, 14 mai, judecătorii Tribunalului Vaslui. Este pentru a patra oară când magistrații vasluieni aprobă preschimbarea măsurii arestării preventive cerută de procurorii DNA, de fiecare dată magistrații Curții de Apel Iași admițând apelul procurorilor și dispunând menținerea stării de arest a celor două doctorițe.
Doctorițele Botez și Andrei au fost reținute la începutul lunii februarie pentru mai multe capete de acuzare, printre care luare de mită și întreruperi ilegale de sarcină.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus, marți, trimiterea în judecată a medicilor Simona Botez, Doina Andrei și Adrian Tănăsescu, ginecologi în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, pentru mai multe infracțiuni de luare de mită. În cazul primilor doi medici, aflați în arest preventiv de trei luni, anchetatorii au reținut și infracțiuni de fals intelectual, întreruperea ilegală a cursului sarcinii și sustragere de înscrisuri. În ceea ce-l privește pe ginecologul Adrian Tănăsescu, acesta se află de trei luni sub control judiciar. Procurorii au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie a SJU Vaslui, Gabriela Marcela Rusu, pentru abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor vasluieni, medicii Doina Andrei, Simona Botez și Adrian Tănăsescu au solicitat și au obținut de la pacienți, în perioada 2009-2015, sume de bani variind între 50 și 1.600 de lei, pentru efectuarea de acte în legătură cu activitatea de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale gratuite sau pentru îndeplinirea de acte contrare îndatoririlor de serviciu, precum și efectuarea de întreruperi de sarcină la cerere, vârsta sarcinii fiind de peste 14 săptămâni.Din momentul arestării preventive, respectiv din data de 10 februarie, cele două doctorițe, Andrei și Botez, au făcut mai multe cereri de eliberare sub control judiciar, cereri care, chiar dacă au fost admise de judecătorii vasluieni, au fost respinse de cei ieșeni. Inițial, pe data de 10 februarie, magistrații vasluinei au decis ca cei doi medici să fie cercetați sub control judiciar , interzicând-le dreptul la practica medicală.