Est News

Secretul unei scrisori pierdute!

de Răzvan CĂLIN

Situație penibilă sesizată de un bârlădean: o scrisoare recomandată pe care omul a trimis-o unei asociații de locatari încă de la sfârșitul anului trecut nu a ajuns nici acum la destinație. În timp ce Poșta Română se jură că factorul poștal ar fi pus scrisoarea în cutia poștală, asociația de locatari vizată ca destinatar susține că n-a primit nimic. În momentul în care omul a cerut lămuriri de la Poșta Română, i s-a răspuns că ar exista un acord secret cu asociația de proprietari prin care recomandatele pot fi lăsate în cutia poștală.

Cum trăim niște vremuri în care informația (musai) trebuie să circule cu viteza luminii, te-ai gândi că și serviciile bătrânei Poșta Română s-au adaptat pe măsura acestor timpuri. Din păcate, uneori, lucrurile nu stau chiar așa, după cum vom vedea și din pățania bârlădeanlui Ioan Popa. Ceea ce ne-a povestit omul ar putea fi socotit genul de întâmplări tragi-comice, atât de penibilă încât ți-e greu să crezi că se mai poate întâmpla așa ceva în România zilelor noastre. Popa este indignat că în decembrie 2014 a trimis o scrisoare recomandată și nici în momentul de față nu a ajuns la destinație. De ce? Explicația, vom vedea mai târziu, este halucinantă. Acum nu vă gândiți că destinatarul scrisorii în cauză ar locui pe undeva pe la capătul lumii. Ba chiar, am spune noi, și dacă ar fi fost în altă planetă și tot ar fi avut șanse să ajungă la destinație până acum.

„Eu am trimis această scrisoare recomandată pe data 15 decembrie 2014. La acea dată eu mă aflam la Călimănești, în județul Vâlcea și am trimis-o de la oficiul poștal din respectiva localitate. Am păstrat și acum, drept dovadă, recipisa și bonul fiscal. Destinatarul scrisorii recomandate este Asociatia de proprietari nr. 21 Bârlad, cu care eu aveam niște probleme de rezolvat. Tocmai de aceea le și trimisesem respectiva recomandată. Am aflat ulterior de la poștașul desemnat pe zona respectivă că el a pus scrisoarea în cutia poștală a asociației, ceea ce nu este corect. Dar, principalul este că, în realitate, scrisoarea nu a ajuns nici acum la destinatar și nimeni nu vrea să spună ce s-a întâmplat cu adevărat”, ne-a povestit vizibil indignat expeditorul scrisorii cu pricina.

Trist, dar în același timp ridicol, este modul în care cei de la Oficiul Poștal nr. 4 Bârlad l-au tratat pe Popa, care a încercat în repetate rânduri să dezlege misterul scrisorii pierdute. Practic, omul a fost dus cu zăhărelul și i s-au băgat pe gât tot felul de scuze până ce a ajuns la capătul răbdării și ne-a cerut disperat sprijinul. Iar una dintre scuzele avansate de cei de la Poșta Română este de-a dreptul halucinant de absurdă, invocând (dacă vă vine să credeți) existența unui acord secret!

„Mi-au spus la un moment dat că întrei ei și Asociația de proprietari nr. 21 ar exista o convenție prin care toate scrisorile destinate asociației trebuie lăsate într-o cutie poștală. Când le-am solicitat copie după convenția respectivă, să văd și eu să mă edific, m-au refuzat categoric și mi-au zis că nu am acces la așa ceva că totul e secret. Oricum, cei de la asociație mi-au spus clar că ei nu au primit nici o scrisoare de la mine”, ne-a mai relatat Popa.

Ne-am interesat și noi și, sincer, nu am reușit să aflăm de vreo convenție sau clauză secretă care să stipuleze așa ceva. Tot ceea ce știm este că, potrivit normelor în vigoare, recomandata cu pricina trebuia să ajungă la destinatar în cel mult o săptămână. Lucru care nu s-a întâmplat nici în momentul de față și suntem în luna mai a anului 2015.

„În mod normal, srisoarea mea recomandată trebuia să fie ridicată de cei de la Asociația de propietari de la Oficul Poștal nr. 4 Bârlad, care este situat la circa 400 de metri distanță de sediul asociației. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că scrisoarea mea s-a pierdut undeva pe drum și nimeni nu vrea să-mi explice clar ce s-a întâmplat. Am făcut două sesizări scrise (dintre care una are numărul de înregistrare 254), ambele prin luna februarie 2015. Nu am primit nici un răspuns. M-am interesat și eu și am aflat că nu poate exista o asemenea convenție. Orice scrisoare recomandată se ridică de la oficiul poștal de către destinatar, pe bază de act de identitate, cu CNP (cod numeric personal, n.r.), cu toate datele de identificare cerute de lege. Unde s-a mai văzut așa ceva ca o recomandată să o arunci într-o cutie poștală și gata!? Nu este normal ceea ce s-a întâmplat și sunt supărat că nici nu vor să-mi dea vreo explicație pentru cele întâmplate. Mi-au băgat pe gât chestia cu convenția secretă, dar de unde atâta secretoșenie?!”, ne-a mai povestit cu năduf Popa.

La rândul nostru, am încercat să deslușim ițele acestui caz pe care este clar că angajații Poștei Române s-au străduit vizibil să-l mențină sub o aură de mister tocmai în încercarea de a-și ascunde o posibilă vină. Contactat telefonic, Nicuță Marcu, șeful Oficiului Județean Poștal (OJP) Vaslui, ne-a declarat: „Nu are cum să lase o scrisoare recomandată în cutia poștală. Dacă s-a întâmplat așa, atunci e pe răspunderea celui care a făcut acest lucru! Oricum, vom face verificările de rigoare pentru a vedea exact ce s-a întâmplat”.

Mai mult, directorul OJP Vaslui l-a desemnat pe Constantin Obreja, cel în sarcina căruia pică soluționarea sesizărilor venite din partea populației, să se ocupe de acest caz. La rândul său, Obreja ne-a declarat că din primele verificări a reieșit că nu există, cel puțin la nivelul OJP Vaslui, nici o sesizare venită din partea bârlădeanului Ioan Popa: „Dar mă voi deplasa personal la Bârlad pentru a verifica la fața locului ce anume s-a întâmplat. Nu știu să existe vreun acord încheiat cu asociațiile de proprietari, decât dacă o fi fost vreo solicitare expresă. Dar, repet, nu știu de așa ceva și oricum voi verifica totul”.

Într-adevăr, sperăm și noi ca misterul acestui scrisori pierdute să fie elucidat în cele din urmă!

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version