Est News

Fermierii vasluieni dau zor cu înființarea culturilor de primăvară

Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui

de Marian Mocanu

Până la începutul acestei săptămâni, fermierii au reușit înființarea de culturi de primăvară pe doar 90% din suprafața agricolă programată la nivelul județului Vaslui. Un motiv ar fi faptul că nu sunt destule utilaje agricole pentru semănat.

Potrivit informațiilor furnizate Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui de către producǎtorii agricoli, pânǎ pe 19 mai în județul Vaslui au fost semǎnate 170.916 ha culturi agricole de primǎvarǎ, respectiv 90% din suprafața programată.

Pe culturi, floarea soarelui a fost însămânțată pe aproape 54 mii ha, practic fiind depășit, cu 9% programul anunțat pentru acest an, în timp ce la porumb, cultura cea mai răspândită pe teritoriul județului Vaslui, s-au semănat 94.869 ha, respectiv 93% din suprafața programată. Până la această dată, fermierii vasluieni au semănat ovǎz pe 2.633 ha, orzoaicǎ pe 3.332 ha, sorg – 1.015 ha și soia pe nu mai puțin de 1.414 ha. În același timp, legumicultorii au înființat culturi de legume în câmp și solarii pe nu mai puțin de 3.817 ha. Sfecla de zahǎr a fost deja cultivată pe 268 ha, suprafața destinată acestei culturi fiind mai mică ca în anii precedenți, în timp ce pe 9.575 ha au fost înființate alte culturi.

Din analiza informațiilor se constatǎ întârzieri la semǎnatul porumbului la producǎtorii agricoli individuali, procentul de realizare fiind de 90% fațǎ de program, ca urmare a deficitului de agregate agricole din proprietatea acestora și a lipsei prestǎrilor de servicii”, ne-a declarat Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

Conform datelor furnizate de Direcția Agricolă, în aceastǎ perioadǎ, în afara semănăturilor de primăvară, sunt în plinǎ desfǎșurare și lucrǎri de întreținere a culturilor agricole. Este vorba de acțiuni de combatere a bolilor și dǎunǎtorilor la culturile de toamnǎ, în plantațiile pomicole și viticole, precum și lucrǎri de combatere a buruienilor la culturile de porumb și floarea soarelui, prin erbicidǎri postemergente și prașile mecanice și manuale.

O problemǎ deosebit de gravǎ cu care se confruntǎ producǎtorii agricoli în acestǎ perioadǎ este seceta excesivǎ și persistentǎ în timp, care se manifestǎ pe teritoriul județului, cu consecințe considerabile asupra producțiilor din acest an. Deficitul de apǎ din sol, însoțit de temperaturile destul de ridicate din aceastǎ perioadǎ, determinǎ diminuarea ritmului de creștere și dezvoltare a culturilor de toamnǎ, exact în momentul când acestea necesitǎ consum foarte mare de apǎ pentru desfǎșurarea proceselor fiziologice din plante, cu efect și asupra procesului de germinare a semințelor și de creștere a plantelor la culturile de primǎvarǎ”, a adăugat directorul Gigel Crudu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version