de Roxana NĂSTASĂ
S-a dat startul seriilor de formare a cadrelor didactice în cadrul proiectului „Școala te face om”, coordonat de Consiliul Județean Vaslui. Potrivit directorului Centrului Județean de Resurse pentru Asistență Educațională (CJRAE), Daniela Laic, a început a doua serie de formare, cursurile ținându-se la Sucevița.
„În cadrul proiectului Școala te face om, au început seriile de fromare a cadrelor didactice pe activități nonformale, ce urmează a fi întreprinse în anul școlar 2015-2016, în mediul rural în cele 81 de școli, cu elevii claselor I-IV. Acum se desfășoară deja a doua serie. Cursurile se țin la Sucevița de către formatori ai CJRAE, iar educația parentală e asigurată de formatorii Holt Iași”, ne-a declarat Daniela Laic, director CJRAE Vaslui.
Cadrele didactice participante au fost selectate de către cei de la CJRAE, fiind titulari ai unităților respective, cu elevi de clasele I-IV, cu disponibilitate pentru activități nonformale și abilități de comunicare bine dezvoltate.
Proiectul „Școala te face om”, implementat de Consiliul Județean Vaslui este cel mai mare proiect din domeniul social de la nivelul județului. Proiectul își propune implementarea unor noi servicii integrate în toate cele 81 de comune din mediul rural din județul Vaslui, în vederea prevenirii abandonului școlar din cauza sărăciei și a problemelor familiale. În cadrul acestuia, peste 1200 de copii din mediul rural, aflați în situații de risc vor primi sprijin direct prin crearea unui set de 10 tipuri de activități nonformale destinate creșterii capacității de asimilare a cunoștințelor școlare și de creștere a atractivității școlii cu scopul de a îmbunătăți frecvența școlară. De asemenea, 940 de părinți ai acestor copii vor fi ajutați să-și îmbunătățească metodele de sprijin pentru educația acestora, iar 891 de cadre didactice vor fi formate în identificarea celor mai bune metode și tehnici de a-i ajuta pe copiii cu probleme școlare din cauze sociale și/sau familiale să depășească situația de risc. Se va dezvolta și un centru care să sprijine copiii, părinții și cadrele didactice în procesul de creștere a frecvenței școlare și a incluziunii sociale. Tot în cadrul proiectului, va fi elaborat și un volum, “Vocea copiior”, în care se vor regăsi impresii ale copiilor participanți la activitățile proiectului, lucrări ale acestora și rezultate ale activităților lor.
Proiectul se desfășoară timp de 16 luni, iar bugetul este de 1.863.624,71 de lei.