de Mihaela NICULESCU
Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad a fost prezentă și în acest an în cadrul Zilelor Culturale ale Bârladului cu un simpozion interesant, la care au participat invitați speciali din Iași și București.
Printre aceștia, au prezentat lucrări interesante, în premieră chiar, col. dr. Mircea Tănase de la Statul Major General Român, dr. Silviu Moldovanu și dr. Florian Banu, de la CNSAS, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași, dr. Alin Spânu de la Ministerul de Externe, și prof. dr. Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean Vaslui. La simpozion a participat și prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, care și-a lansat volumul „România interbelică”, apărut în acest an, la „Demiurg” Simpozionul cu tema „Războiul și drama schimbării”, organizat de Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad în parteneriat cu Primăria Bârlad, a fost dedicat împlinirii a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
„S-au împlinit șapte decenii de la sfârșitul celei mai mari conflagrații mondiale, declanșată la 1 septembrie 1939, de forțele Axei, Germania hitleristă, încheiată la 9 mai 1945 prin capitularea Germaniei. Războiul se încheie, de fapt, în regiunea Asiei și Oceanului Pacific, câteva luni mai târziu, la 2 septembrie 1945, prin capitularea Japoniei. Războiul a antrenat peste 60 de state din lume, iar consecințele au fost au determinat pagube materiale și umane, înregistrându-se peste 60 de milioane de morți, răniți și dispăruți. România a intrat în cel de al Doilea Război Mondial la 22 iunie 1941, alături de forțele Axei, cu scopul eliberării Basarabiei și nordului Bucovinei, teritorii răpite abuziv de Uniunea Sovietică, în iunie 1940.”, a declarat Oltea Rășcanu – Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad.
Simpozionul organizat în acest an a fost unul de excepție, dar, din păcate, interesul profesorilor de specialitate din Bârlad a rămas la fel de scăzut ca în anii trecuți, participând doar doi profesori de istorie.