Est News

Cea mai ciudata taxa din Romania

Cetățenii români sunt împovărați cu tot felul de taxe fiscale și parafiscale, iar una dintre acestea este aproape hilară: taxa pe apa de ploaie, de la plata căreia nu scapă nimeni.

„Taxa pe apa de ploaie” reprezintă tariful unui serviciu distinct prestat de firmele de utilități pentru colectarea, transportul și epurarea apelor meteorice. Acest serviciu este reglementat de Legea serviciilor publice de gospodărie comunală și de Legea privind reorganizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare.

Un senator a remarcat faptul că serviciul de canalizare și epurare a apelor meteorice ar trebui plătit doar de către primării, deoarece apa de ploaie nu este cuantificată în niciun fel, adică nu se știe exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă. „Baza de impunere este legală, iar această taxă nu ar trebui plătită de consumatorii casnici din România”, susține senatorul Ion Luchian, într-o interpelare adresată fostului ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea.

Senatorul mai spune că „algoritmul de calcul al apei de ploaie datează de pe vremea comunismului, cantitatea de apă căzută era stabilită atunci la nivel național și fiecare plătea în funcție de suprafața totală a spațiilor deținute”. Însă, deși s-a demostrat că nivelul precipitațiilor diferă de la o zonă la alta,în lipsa altor reglementări, s-a mers în continuare pe același princpiu.

Mai mult decât atât, în anul 2002, a fost adoptată o Hotărâre de Guver, conform căreia sistemul de calcul al apei meteorice se bazează pe înmulțirea cantității multianuale de apă, cu suprafețele totale ale incintelor, construite sau neconstruite, declarate de fiecare utilizator. „Cu alte cuvinte, fie că plouă sau nu, contribuabilul trebuie să plătească apa de ploaie!”, declară Ion Luchian.

În replică, fostul ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat că nu se poate renunța la această taxă. „Considerăm că niciun serviciu de utilități publice nu poate fi scutit de la plată, și cu atât mai puțin serviciul de canalizare și evacuare a apelor pluviale de pe raza unităților administrativ teritoriale care se prestează prin intermediul unui ansamblu de rețele de canalizare și stații de pompare care implică investiții și costuri de operare evidente pentru protejarea gospodăriilor populației de inundațiile provocate de precipitațiile atmosferice”, a precizat fostul oficial.

Acesta a menționat că există două modalități de calcul al cantităților de apă meteorică preluată în rețeaua de canalizare, stabilite prin lege.

Prima modalitate de calcul este cea în regim paușal sau prin metode indirecte. Aceasta se aplică „în cazul serviciilor pentru care nu există sisteme de măsurare-înregistrare ori metoda măsurării directe nu se poate aplica”.

În cazul gestiunii delegate, prețurile se stabilesc pe baza unor formule de calcul convenite prin contractul de delegare a gestiunii.

„Ambele metode de calcul utilizate la nivel național sunt legale și reflectă în mod democratic autonomia locală”, mai adaugă fostul oficial de la Dezvoltare.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version