Est News

S-a deschis robinetul cu bani pentru Vaslui

de Marian MOCANU

Mai mulți primari din județ au fost invitați la Consiliul Județean Vaslui pentru semnarea contractelor de finanțare a unor investiții nefinalizate. Sumele primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, sunt de ordinul sutelor de mii de lei pentru fiecare comună. În acest an vor fi finalizate mai multe proiecte începute, unele dintre ele, în urmă cu peste opt ani, cum ar fi școli, grădinițe, drumuri sau rețele de alimentare cu apă. Este cazul, de exemplu, a școlii de la Fâstâci, începută în anul 2006, caz mediatizat de multă vreme pe plan național și în care ar urma să învețe peste 100 de copii din comuna Cozmești.

Bucurie mare pentru mulți dintre primarii comunelor din județul Vaslui: ieri au semnat contractele de finanțare a unor investiții începute, unele dintre ele în urmă cu ani buni. La începutul lunii, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a primit, din partea Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, suma de 6,7 milioane de lei, destinată finanțării mai multor investiții începute.

Este vorba de fonduri pentru asfaltarea a șapte drumuri județene reabilitarea de drumuri județene și alte două proiecte mari, „Reparații capitale și refuncționalizare Casa Armatei Vaslui – Centru cultural județean multifuncțional” și „Reabilitarea proiectului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești”.

Acum, a venit rândul a peste 30 de primării comunale din județ care au primit în total peste 25 milioane de lei (250 miliarde lei vechi), pentru finanțarea unor lucrări de investiții. Este vorba de școli, grădinițe, reabilitări de drumuri ori executarea de sisteme de alimentare cu apă demarate în urma admiterii proiectelor finanțate prin celebra ordonanță 7/2006 dată de guvernul Adrian Năstase.

După ce s-au acordat ceva finanțări, ulterior, după alegerile din anul 2008, acestea au fost blocate, multe din obiectivele respective deja începute rămânând în conservare. În 2013, guvernul Ponta a dat o altă ordonanță, 28/2013, pentru finanțarea lucrărilor începute și a altora noi, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Conducerea CJ Vaslui a cerut primarilor care derulează proiecte de investiții prin Ordonanța de Urgență 28/2013, finanțate prin PNDL, să fie foarte atenți la întocmirea documentațiilor pentru a nu pierde finanțările de la Guvern. Asta cu atât mai mult cu cât banii respectivi nu se acordă în avans, ci pentru fiecare factură și deviz de lucrări executate, în cazul în care acestea ar avea greșeli, nu ar intra la decontare, pierzându-se astfel finanțarea aferentă.

„Banii primiți la Ordonanța 28 reprezintă singura resursă, până când vom reuși să accesăm alte sume. Să protejăm această sursă financiară și să ne facem treaba cu maximă responsabilitate. Lucrările la școli trebuie grăbite, astfel încât să fie gata, dacă se poate, până la începerea noului an școlar. Fiindcă alte resurse nu avem, trebuie să aveți mare atenție la utilizarea fondurilor. Totul trebuie centralizat la Consiliul Județean, nimeni nu trimite pe cont propriu documente direct la București. Este foarte important să avem o muncă de echipă, fiindcă în decembrie anul trecut s-a întâmplat să fie întârzieri la bani pentru că unele comune au făcut pași greșiți”, le-a spus primarilor Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Anul trecut, 44 de comune și orașele Negrești și Murgeni au primit, tot în același scop, de finalizare sau continuare a unor lucrări de investiții începute anterior, suma de 20,7 milioane lei, alte patru milioane lei fiind destinate Consiliului Județean Vaslui.

Va fi finalizată școala de la Fâstâci

Printre comunele care au semnat ieri contractul de finanțare din partea Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se numără și Cozmeștiul. Aceasta a primit 870.000 lei pentru finalizarea Școlii Fâstâci. Ca și alte obiective aprobate prin OG7/2006, după ce au fost începute cele două proiecte, cel de reabilitare a clădirii vechi și cel de extindere a școlii, finanțarea a fost blocată până acum doi ani, când au reînceput lucrările. Între timp, construcția s-a degradat, fiind furate chiar și ferestrele ori ușile noi. Primăria a alocat în ultimii doi ani, din fonduri proprii, peste 500.000 lei, cu care s-a acoperit școala, au fost făcute unele lucrări interioare și a fost înlocuită tâmplăria care a dispărut.

Hristache Sima

„Acești bani sunt ca o gură de oxigen pentru comună și sper că vom putea finaliza lucrările până la începutul anului școlar 2015 – 2016. În afara celor 8,7 miliarde lei vechi pe care i-am primit acum, e posibil să cerem o suplimentare de fonduri, dat fiind faptul că, din 2006, când a fost aprobat proiectul, și până acum, prețurile au crescut. Nu vă dați seama ce înseamnă pentru comunitate finalizarea acestei școli. Din 327 de elevi din comună, peste 100 învață la Fâstâci. Până acum, de mulți ani, acești copii au învățat în săli de clasă improprii, împărțiți într-o școală cu doar patru clase, în două săli de la dispensarul rural și chiar la cantonul silvic. Acum, sper ca noul an școlar la Fâstâci să înceapă în școala cea nouă”, a declarat Hristache Sima, primarul comunei Fâstâci.

Exit mobile version