Est News

Județul Vaslui, sub „cod galben” de secetă

de Marian MOCANU

Producția agricolă a acestui an stă sub semnul întrebării datorită deficitului de apă din sol. Ca urmare a lipsei precipitațiilor din perioada aprilie – mai 2015, a temperaturilor destul de ridicate și a consumului foarte mare de apă al plantelor din această perioadă, la nivelul județului Vaslui se manifestă deja fenomenul de secetă excesivă și persistentă în timp. Dacă în următoarea perioadă nu vom avea parte de precipitații, este posibil ca o parte din culturile agricole să fie compromise.

În urma semnalelor primite de la producătorii agricoli și a deplasărilor în teren a inspectorilor Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui se constată o evoluție necorespunzătoare pentru această perioadă, în ceea ce privește procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor, provocată de deficitul de apă din sol. Conducerea DAJ Vaslui a informat deja atât Instituția Prefectului Vaslui, cât și conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la acest fapt.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui

În cazul în care, în perioada următoare, precipitațiile vor lipsi sau vor fi neînsemnate cantitativ, este posibil ca o bună parte a culturilor agricole să fie compromise. Este posibil să se repete situația din 2007, când, în ciuda începutului de an agricol favorabil, din cauza lipsei de precipitații în perioadele optime producția agricolă a fost compromisă aproape în totalitate. „Din analiza datelor privind evoluția precipitațiilor înregistrate la patru posturi pluviometrice – Negrești, Vaslui, Bârlad și Huși, aparținând Sistemului de Goaspodărire a Apelor Vaslui – rezultă că deficitul de precipitații s-a accentuat începând cu luna aprilie și continuând cu luna mai. În cele două luni, deficitul de umiditate este de 64,6 l/mp. la Negrești, 63,5 l/mp.la Vaslui, 46,5 l/mp la Bârlad și 49 l/mp. la Huși – față de mediile multianuale a lunilor respective”, ne-a declarat Gigel Crudu, directorul al DAJ Vaslui.

Cele mai afectate sunt cerealele păioase de toamnă și primăvară, în general culturile semănate în rânduri dese, care prin specificul vegetației, în această perioadă, au cerințele cele mai mari față de apa din sol, necesară proceselor de creștere și dezvoltare ale plantelor și desăvârșirii producțiilor.

Ca urmare a deficitului de apă din sol, pe fondul unor temperaturi ale aerului relativ ridicate pentru această perioadă, de până la 32 grade Celsius, culturile sunt neuniforme, plantele nu au crescut suficient, în lanurile de cereale păioase observandu-se fenomenul de uscare a fraților și a frunzelor bazale, cu consecințe asupra producțiilor din acest an agricol. Aceste culturi nu mai pot asigura producții economice, iar, în condițiile în care în următoarele zile nu se înregistrează precipitații însemnate cantitativ, situația se va agrava și mai mult.

Aproape aceeași situație este și la culturile de primăvară, în sensul că, pe suprafețele răsărite, ritmul de creștere al plantelor este destul de lent, iar cele care au fost semănate în afara epocii optime nu reușesc să răsară sau au o răsărire neuniformă. În aceste condiții, este greu de crezut că, în lipsa precipitațiilor în perioada următoare, vor mai fi obținute producțiile bune din ultimii ani. Situația mai gravă este în cazul marilor fermieri, care au încheiate contracte de livrare a produselor agricole, cu termene și cantități stricte, și care, astfel ar putea să ajungă în situația de a nu-și mai putea onora contractele, pierzând astfel piața de desfacere.

„Dacă se are în vedere că teritoriul județului Vaslui se află într-o zonă tradițional afectată de secetă, situație în care nici precipitațiile situate la nivelul mediilor multianuale nu asigură în optim cerințele de vegetație ale plantelor, rezultă că ne confruntăm cu o lipsă acută a umidității din sol. Am anunțat această situație la nivelul autorităților locale – Prefectura Vaslui, și centrale, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la acest fapt, pentru ca, în cazul în care fenomenul de secetă pedologică persistă, să poată fi luate în consecință măsuri de ajutorare a fermierilor afectați”, ne-a mai spus Crudu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version