de Marian MOCANU
Doar aproximativ o cincime din tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani se prezintă la Centrul Militar Județean pentru luarea în evidență, cei mai mulți dintre ei fiind interesați de o carieră militară. În cazul unui război sau a unei stări de urgență, prea puțini dintre vasluienii rezerviști sau incorporabili știu unde ar trebui să se prezinte.
Până în urmă cu 25 de ani toți bărbații care depășeau vârsta maturității erau încorporați în armată, mai puțin cei care sufereau de afecțiuni care îi făceau incompatibili. Acum, când aproape de granițele României se desfășoară un nou conflict armat, în afara soldaților profesioniști și a trupelor aliate din cadrul NATO care, teoretic, ar trebui să ne sară în ajutor, putem conta pe prea puțini, în general rezerviști, care s-ar prezenta la o mobilizare generală. Conform legii, toți tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani ar trebui să se prezinte la Centrul Militar Județean pentru luarea în evidență. În practică, 80% dintre aceștia nu fac acest lucru, fie pentru că nu-și cunosc îndatoririle, fie pentru că nu vor. Doar o cincime din totalul tinerilor incorporabili se prezintă pentru a fi luați în evidențe, cei mai mulți dornici de a se interesa de posibilitatea urmării unei cariere militare.
În ceea ce privește rezerviștii, persoane care și-au executat stagiul militar obligatoriu, aceștia nu au mai fost mobilizați de multă vreme. Asta poate și din cauza faptului că, din 2006, de când s-a desființat stagiul militar obligatoriu, bugetul aferent a fost diminuat.
Cu toate acestea, Centrul Militar Județean (CMJ) Vaslui ține în continuare evidența tuturor persoanelor care pot fi mobilizate în caz de conflict armat sau stare de urgență sau necesitate. Conform legii, persoanele care au ajuns la majorat și care nu se prezintă la CMJ pentru luarea în evidență, pot fi sancționate. În practică acest lucru nu se întâmplă, chiar dacă respectivii tineri își neglijează astfel îndatoririle cetățenești.
„Preferăm să mergem pe calea convingerii și nu pe cea coercitivă. Cândva, pentru luarea în evidență și încorporarea tinerilor absolvenți de liceu se venea cu clasa, în frunte cu dirigintele. În prezent, noi desfășurăm în fiecare an acțiuni în instituțiile de învățământ pentru a explica atât tinerilor, cât și cadrelor didactice, rolul și cadrul legal al luării în evidență, lucru care nu are nimic de-a face cu încorporarea în armată, așa cum era cândva. Din păcate, în ciuda eforturilor noastre, din ce în ce mai puțini tineri se prezintă pentru luarea în evidență, în special cei care doresc să îmbrățișeze cariera militară”, ne-a declarat col. Ionel Teofil Costin, comandantul CMJ Vaslui.