Carpathian Gold a obținut din partea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) licență de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Roșia Montană, pe o perioadă de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax România, a anunțat compania canadiană.
Acordarea licenței reprezintă primul și cel mai important pas în procesul de licențiere. Potrivit legislației din România, licența va intra în vigoare după evaluarea finală de către mai multe departamente guvernamentale și după publicarea în Monitorul Oficial.
Este pentru prima oară când România acordă o licență pentru exploatarea metalelor fără implicarea unei companii de stat, se arată într-un comunicat al Carpathian Gold.
Compania urmează să actualizeze o evaluare economică preliminară din 2010, urmând să revizuiască costurile proiectului.
Carpathian Gold este o companie de explorare și producție ale cărei principale activități sunt producția de aur de la exploatarea Riacho dos Machados Gold din Brazilia, la care este singurul proprietar.
În plus, compania se concentrează pe planurile de explorare și dezvoltare de la proiectul Rovina Valley Au-Cu din România, unde este singurul proprietar.
În 2013, subsidiara din România a Carpathian Gold, Samax România, înregistrată la Baia Mare, a obținut venituri de 9,2 milioane de lei și un profit de 3,5 milioane de lei, având în număr de 43 de angajați, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Zăcământul de la Rovina conține cantități importante de aur și cupru, respectiv 120 de tone de aur și 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul județului Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Concesiunea de la Rovina este situată în Munții Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roșia Montană.
Concesiunile învecinate sunt deținute de companii canadiene sau de statul român. Astfel, proiectul minier de la Roșia Montană este dezvoltat de către Roșia Montană Gold Corporation, controlată de grupul Gabriel Resources. În aceeași zonă, compania canadiană Eldorado Gold deține concesiunea minieră de la Certeju de Sus. Situat în vecinătate este și depozitul de cupru de la Roșia Poieni, cel mai mare din România, administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Roșia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.
Totodată, compania canadiană Eldorado Gold Corporation a anunțat la rândul ei, marți, finalizarea cu rezultate pozitive a studiului de fezabilitate realizat de subsidiara Deva Gold, care deține 80,5% din proiectul Certej din Munții Apuseni, situat la aproximativ 12 kilometri nord-est de orașul Deva. Potrivit studiului, Eldorado Gold estimează că va extrage aur și argint în valoare de peste 3,1 miliarde de dolari, pe durata de 17 ani a proiectului de la Certej.
Sursa: mediafax.ro