Est News

Metamorfoza unei mame – Din victimă s-a transformat în călău pentru proprii ei copii!

de Răzvan CĂLIN

Din victimă a violenței domestice (soțul o bătea crunt cu periodicitate), o femeie dintr-un sat de lângă Negrești s-a transformat într-un veritabil călău pentru cei patru copii. Femeia, după ce a început o relație cu un individ din Bârlad, a ajuns să-și neglijeze și să-și maltrateze copiii pe care i-a alungat în repetate rânduri de acasă. În momentul în care reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui au pus capăt acestui calvar, copiii erau flămânzi, bolnavi (doi dintre ei aveau hepatită de tip A) și plini de păduchi.

Recent, specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui s-au confruntat cu un nou caz de copii maltratați, a căror tristă poveste nu face să ne arate decât că, din păcate, acest fenomen este departe de a fi eradicat. Vorbim despre patru frați cu vârste cuprinse între 8 ani și 15 ani (trei fete și un băiat), a căror proprie mamă și-a uitat brusc rolul de ocrotitoare și a devenit peste noapte principalul agresor. Specialiștii în domeniu au catalogat povestea tristă a acestor micuți drept un clasic exemplu de caz în care victima unei agresiuni repetate se transformă, la rândul ei, într-un veritabil călău. Din păcate, în acest caz rolul călăului l-a jucat chiar mama acestor copii care a ajuns să-și terorizeze propriile odrasle.

Cazul a ajuns în atenția celor de la DGASPC Vaslui în urma unei sesizări venite din partea Poliției Române. La rândul lor, oamenii legii au fost sesizați de cel mai mare dintre copii, o adolescentă în vârstă de 15 ani. Bietei fete i-a ajuns cuțitul la os și nu a mai putut suporta calvarul pe care ea și frații săi îl trăiau și a sunat la poliție, plângându-se că au fost alungați din casă. Trebuie să spunem că mama (și copii) provin dintr-un sat situat în apropiere de Negrești.  Din păcate, vorbim despre o „clasică” familie din mediul rural vasluian, cu o poveste la fel de „clasică” și des întâlnită pe aceste meleaguri: o familie săracă, care trăia doar din munca câmpului, în sânul căreia violența domestică era la ea acasă.

„Tatăl biologic al celor patru copii obișnuia să-și bată soția cu regularitate. Vă dați seama în ce context violent au crescut acești copii și numai copilărie nu se poate spune că au avut aceștia până acum. Din această cauză, în ultimul timp, mama copiilor a ajuns să beneficieze de serviciile centrului specializat pe problematica victimelor violenței domestice de la Bârlad”, ne-a declarat Ionel Brătianu, psiholog în cadrul DGASPC Vaslui.

Ultima dată, femeia a fost instituționalizată temporar în centrul de la Bârlad (singurul de acest gen din județ) la începutul anului în curs. Atunci a fost momentul când a cunoscut un individ din Bârlad și între ei s-ar fi înfiripat o poveste de dragoste. Trebuie spus că, între timp, tatăl biologic al copiilor a dispărut complet din viața lor întrucât a plecat la muncă peste hotare (undeva prin Anglia, s-ar părea) și nici că s-a mai interesat de soarta familiei pe care a lăsat-o în țară. Am putea spune că, cel puțin din punctul de vedere al celor patru copii și al mamei lor, n-ar fi fost o mare pierdere, ba chiar o ușurare ținând cont de bătăile crunte pe care le încasau. Mai mult, copiii au crezut că de acum înainte traiul lor va fi mai liniștit, însă aveau să se înșele amarnic.

Cum am mai spus, la începutul lui 2015 mama lor a cunoscut un individ cu care a început o relație. Numai că individul în cauză este un mai vechi client al oamenilor legii, cu o activitate infracțională bogată. Dar acest lucru nu a contat pentru femeie, care și-a luat odraslele și s-a mutat în casa acestuia situată în blocul de locuințe sociale de pe strada Alexandru Vlahuță (la marginea cartierului Podeni, în apropiere de fosta fabrică de mobilă din Bârlad). Și așa a început o nouă perioadă și mai neagră din viața acestor copii. Iar totul s-a petrecut din cauza metamorfozei subite pe care mama copiilor a suferit-o odată cu începerea relației cu acest individ. Pur și simplu, spun specialiștii în domeniu, femeia s-a transformat din victimă în călău. Și ceea ce este mai trist e că a devenit călău pentru proprii ei copii.

„Ea a început să nu mai aibă deloc grija copiilor săi. Și-a focusat toată atenția pe individul de care, chipurile, s-a îndrăgostit. Pur și simplu juca doar rolul femeii îndrăgostite, uitând complet de rolul de mamă. De aici tot felul de forme de abuz și maltratare la care și-a supus cu sînge rece proprii copii. În repetate rânduri i-a alungat de acasă, i-a aruncat afară pe drumuri pe motiv că trebuie să se ocupe de iubitul ei. Copiii erau în cea mai mare parte din timp flămânzi, murdari pentru că nu se mai ocupa deloc de igiena lor, agresați verbal, certați pentru orice nimic. Așa s-a ajuns ca starea lor de sănătate să se înrătățească foarte grav. Practic, în momentul în care am descins la fața locului, două dintre fetițe erau internate la spitalul din localitate pentru că s-au îmbolnăvit de heptatită de tip A. Nu mai spun că totți cei patru copii erau plini de păduchi. Vorbim, așadar, de o formă gravă de maltratare și neglijare a acestor copii, de un calvar provocat, culmea, chiar de cea care i-a adus pe lume și care ar fi trebuit să aibă grijă de ei ca de ochii din cap”, ne-a mai povestit Brătianu.

Cei de la Protecția Copilului au mai descoperit că mama primea cu regularitate diverse sume de bani de la niște rude ale ei care erau plecate la muncă peste hotare. Este vorba despre niște surori ale femeii care știind cât de greu o duce i-au trimis periodic diverse sume de bani cu care să cumpere hăinuțe și ceva de mâncare pentru copii. Din păcate, femeia nu a folosit acești bani decât pentru propriul interes sau, mai nou, i-a cheltuit împreună cu proaspătul ei ibovnic.

În aceste condiții, specialiștii DGASPC Vaslui au decis să pună capăt calvarului acestor copii și, pe bază de ordonanță președințială, au fost scoși din acel mediu nociv și instituționalizați în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) Bârlad. Aici au fost incluși imediat într-un program de recuperare, reabilitare și consiliere psihologică, menit ai repune pe linia de plutire. Mama copiilor riscă să fie decăzută din drepturile părintești, iar pe viitor se urmărește integrarea copiilor în familia lărgită, adică să fie dați spre îngrijire unor rude, poate chiar celor care ani la rând au trimis bani mamei lor pentru a-i putea crește.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version