Est News

Masacru ecologic în numele profitului!

de Marian MOCANU

O societate nemțeană, care a câștigat licitația organizată de Direcția Silvică Vaslui pentru exploatarea unui parchet la Poiana lui Alexa (comuna Pușcași), a distrus o întreagă pădure. Până și drumul forestier care face legătura directă dintre Pușcași și satul Teișoru a devenit impracticabil oricărui mijloc de transport, oamenii fiind acum obligați să înconjoare circa zece kilometri pentru a merge la primărie. Utilajele mari de transport lemn au stricat nu doar imașul oamenilor, dar și arboretul de la marginea drumului. În vreme ce firmele de exploatare a lemnului fac prăpăd, cei care pot opri acest masacru ecologic nu fac decât declarații belicoase. Prefectul județului, Andrei Puică, a tras un semnal de alarmă cu privire la situația fondului forestier și a furturilor de material lemnos.

Toamna trecută, SC Davion Agro Forest SRL, comuna Pângărați, județil Neamț, a câștigat licitația organizată de Direcția Silvică Vaslui pentru exploatarea unui parchet la Poiana lui Alexa, comuna Pușcași, la circa zece kilometri de municipiul Vaslui. După ce au ras câteva hectare de pădure de fag, frasin și stejar, angajații firmei au plecat, lăsând în urmă prăpăd. Drumul forestier a fost complet distrus de utilajele grele pentru transport lemn, devenind impracticabil. Nici cu un vehicul cu tracțiune 4×4 nu am reușit să ajungem până la locul exploatării, șanțurile săpate pe mijlocul drumului forestier având pe alocuri și un metru adâncime.

Acest drum este cea mai directă comunicație dintre satul Teișoru și centrul comunei Pușcași și chiar dacă era drum de pământ, era preferat de localnici variantei ocolitoare prin Oprișița, comuna Poienești. Nu doar drumul a avut de suferit, ci și copacii de la marginea acestuia, arboretul fiind culcat la pământ, iar arborii mai groși pur și simplu decojiți de utilajele grele.

Neculai Igant

„Le-am atras atenția încă de la început reprezentanților firmei să nu folosească utilajele grele decât atunci când drumul e uscat sau înghețat. Ei nu au ținut cont și au folosit respectivele utilaje și când drumul era dezghețat și l-au distrus. Acum, firma respectivă și-a terminat treaba și a plecat. Îi căutăm să-i tragem la răspundere, așa cum au promis, trebuie să repare drumul”, a declarat pentru Est News Nicolae Ignat, primarul comunei.

În afara drumului forestier, utilajele grele au distrus și pășunea de la marginea satului Poiana lui Alexa, pășune care, pe o lățime de 10 – 15 metri, arată de parcă s-ar construi o autostradă.

Gigel Pletoianu

„Au plecat hoțește, pe mai multe drumuri, fără să anunțe pe nimeni de la primărie și fără să încerce măcar să repare ce-au stricat. După ce au stricat drumul până la marginea pădurii, au intrat pe pământul oamenilor fără să le ceară voie. La sfârșit, oamenilor cărora le-a stricat pășunea le-a lăsat acolo niște trunchiuri de copac, drept compensare. E mai mare jalea ce au făcut, și-au bătut joc și de drum și de oameni și de pădure. Să vedeți ce au făcut în pădure: au ras tot, și copacii mari, dar și arboretul, nu a mai rămas nimic! Cei de la primărie nu au făcut nimic, nici să supravegheze, nici să oprească transporturile când drumul era moale”, a declarat pentru Est News consilierul local Gigel Pletoianu, care locuiește chiar în Poiana lui Alexa.

„L-am delegat pe viceprimarul comunei să se ocupe de această problemă, inclusiv să vegheze ca nu cumva să strice drumul. Dar ce era să facă, să stea tot timpul la marginea pădurii ca să oprească transporturile de lemne? Mai ales că am înțeles de la oameni că transporturile se făceau fie seara, fie dimineața devreme”, se scuză primarul Ignat.

Firma care a făcut tăierile avea obligația să aducă drumurile folosite la transportul lemnelor la starea inițială, ne-a explicat Cătălin Idriceanu, directorul Direcției Silvice Vaslui.

„În contractul încheiat pentru exploatarea parchetului de pădure sunt stabilite foarte clar care sunt obligațiile societății respective. Primăria este în drept să ceară firmei în cauză repararea drumului. În ce privește aspectele semnalate, vom verifica situația și, dacă se adeverește, se vor lua măsuri”, a spus Idriceanu.

Până va fi găsită firma respectivă și până va fi trasă la răspundere, locuitorii satului Teișoru trebuie să ocolească mai mulți kilometri pentru o simplă adeverință de la primărie.

 Problemele domeniului silvic, în atenția autorităților

 Joi, 30 mai, la sediul Camerei de Comerț, Industrie și agricultură a județului Vaslui a avut loc o întâlnire pe tema dezastrului din pădurile vasluiene. În afara reprezentanților firmelor cu afaceri în domeniul silvic și reprezentanții serviciilor deconcentrate cu responsabilități directe Direcția Silvică și Inspecția Silvică, a participat și prefectul Andrei Puică. Starea în care a ajuns fondul forestier din județ a fost un motiv de dispută între reprezentanții serviciilor deconcentrate, care și-au arătat dorința ca legea să fie respectată, și întreprinzătorii privați vasluieni, care se plâng de concurența firmelor din afara județului. Gravitatea situației a fost reliefată de Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui: „Nu vrem ca după noi să vină potopul, ci să rămână ceva! Să sprijinim interesul comun al oamenilor de afaceri din prelucrarea lemnului, dar să fim fermi împotriva exploatărilor ilegale. În România sunt fiscalizați 8,7 milioane de metri cubi de lemn, iar companiile străine fac jocul altor țări. La licitații, să fie legi care să îl protejeze pe producătorul român în fața străinilor”.
La rândul său, Andrei Puică, prefectul județului Vaslui, a declarat că cea mai gravă situație este cea defrișărilor ilegale.

Andrei Puică

„Este grav că în județul nostru suprafața forestieră este sub media națională. Am participat la împăduriri și am făcut apel la comune să împădurească terenurile degradate. La Huși, nu se fac controale în comun cu silvicultorii, Poliția și Jandarmeria. Mulți vasluieni vin în audiențe la prefectură și la alte instituții pentru a reclama tăieri ilegale. Am cerut să se facă verificări, am făcut plângeri penale. Trebuie un act normativ, să se poată aplica sancțiuni și pentru un copac tăiat ilegal, și sper că noul Cod Silvic să conțină astfel de prevederi. Cei de la Poliție spun că dacă hoții nu sunt prinși cu o anumită cantitate minimă de lemn sustrasă ilegal, nu au ce le face. Vasluiul nu e un județ de proști! Cât sunt eu prefect, nu se vor face retrocedări decât pe o bază legală!”, a declarat în cursul întâlnirii prefectul Andrei Puică.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version