de Mihaela NICULESCU
* Lucrările de reamenajare a secției Boli cronice, din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”, sunt în toi. Acestea au început în urma recomandărilor Direcției de Sănătate Publică (DSP), care a dat termen de conformare sfârșitul anului 2016.
Secția, care are 25 de paturi, nu corespundea în privința spațiului alocat pe pacient, adică 7 mp/secție, respectiv 20 mc aer. Pentru a nu fi mutată secția în alt loc, sau chiar desființată, conducerea spitalului a luat hotărârea de a interveni cu ajutorul echipei proprii de muncitori, astfel ca normele impuse de DSP să fie respectate, chiar dacă asta a însemnat ca lucrările să se efectueze cu pacienții în salon.
„Pentru a realiza indicatorul impus, s-a renunțat la vestiarele personalului și la un cabinet din cele două ale medicilor și s-a creat spațiul corespunzător. În loc de șase saloane, câte erau înainte, s-au amenajat opt și patru grupuri sanitare pentru bolnavi, față de două, câte erau până acum, dar și un grup sanitar pentru cadrele medicale din secție. Saloanele au câte trei paturi, excepție făcând unul care are patru”, a declarat dr. Gabriela Daniș, director medical al spitalului bârlădean.
Lucrările sunt departe de a se fi finalizat, dar sunt șanse mari ca toate amenajările să se termine în 2016. Va trebui refăcută fațada, zugrăvite absolut toate încăperile, modernizate băile.
„Am reușit să atragem și sponsori, unul dintre ei fiind Fundația «Sf. Spiridon», care ne-a donat 2.500 de lei. Schimbările sunt vizibile, grupurile sanitare vor avea gresie și faianță, fiind vorba de îmbunătățiri care trebuiau făcute mai devreme sau mai târziu”, a declarat dr. Anca Dabija, șefa secției Boli cronice.
Secția de boli cronice este una dintre cele mai profitabile secții, având în vedere că decontarea pe caz, făcută de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), este destul de bună. Pe primele nouă luni ale anului 2014, s-a realizat un excedent de 130.000 lei, iar anul acesta, în primul trimestru, 75.000 lei. Banii ajung în bugetul spitalului, de ei beneficiind și alte secții.
Ordinul ministrului sănătății, 914/2006, care prevede obligativitatea asigurării a minim 20 mc de aer pe bolnav, a reprezentat un pas înainte pentru confortul pacienților. Secția Boli cronice poate nu s-ar fi putut primeni dacă nu ar fi apărut aceste presiuni privind respectarea normelor de spațiu. Mutarea secției în altă parte, chiar și la Tutova, ar fi produs dereglări mari în realizarea unui act medical eficient. Zilnic, secția acordă consultații pentru zece pacienți din alte secții, existând o colaborare strânsă a acesteia cu toate secțiile spitalului, cu laboratorul de analize și cu radiologia.