Est News

Pagina Medicală – Principalele afecțiuni de sezon

de Răzvan CĂLIN

Odată cu sosirea sezonului cald, oamenii încep să petreacă tot mai mult timp liber afară, fie că aleg răcoarea pădurii sau drumețiile la munte, or preferă să meargă la plajă pe malul mării sau în diferite resorturi de agrement. Însă, chiar dacă vara este asociată cel  mai adesea cu anotimpul cel mai frumos din an, totuși nu este lipsită de pericole. Cum ne aflăm la început de plin sezon estival, am solicitat medicilor de familie să furnizeze pentru cititorii noștri câteva informații de bază despre afecțiunile care pot afecta oamenii în această perioadă din an, riscuriel care se pot ivi și, bineînțeles, cum se pot feri de astfel de evenimente neplăcute. În cea de a doua parte a materialului nostru, vom face, tot cu ajutorul specialiștilor, o scurtă incursiune într-o maladie a cavității bucale ce tinde să aibă o incidență tot mai crescută în ultimul timp – paradontoza.

Ca în fiecare an, vara aduce cu sine și perioade caniculare, cu temperaturi foarte ridicate, cu zile toride în care cei mai mulți dintre noi tânjim după o umbră răcoroasă sau un tradițional scăldat fie el și într-o baltă dacă nu ne permitem vreo piscină. Și totuși, temperaturile caniculare pot crea probleme extrem de serioase pentru câteva categorii de oameni. Și vorbim aici în principal de persoanele vârstnice, cei cu probleme cardiace, diabeticii și copiii mici.

”Este bine ca hipertensivii și diabeticii să se ferească de caniculă și expunerea prelungită la soare în această perioadă din ani din cauză că se pot decompensa foarte ușor ca urmare a pierderilor de lichide. Altfel spus, cei cu afecțiuni cardiace trebuie să aibă mare grijă în această perioadă. De altfel, vorbim aici de tot ceea ce înseamnă boli cronice, căci persoanele ce suferă de așa ceva sunt cele mai predispuse a resimți din plin efectele negative ale temperaturilor ridicate. La capitolul boli acute, incidența cea mai mare o au în această perioadă (atât în cazul adulților, dar mai ales al copiilor), răcelile provocate de consumarea unor băuturi foarte reci sau de înghețată. Este clar că din dorința de a ne răcori, cădem în această capcană clasică și consumăm sau mai bine zis dăm peste cap diferite băuturi foarte reci. Iar la copii, consumul de înghețată și sucuri sau apă rece ne dă cele mai mari bătăi de cap. Nu mai vorbim de cazurile în care încearcă să se răcorească stropindu-se cu apă rece. Imediat, după un asemenea «tratament» de răcorire, apar cazurile de îmbolnăvire, acele răceli care pot fi extrem de sâcâitoare și crează o reală stare de disconfort”, ne-a declarat medicul de familie Fernand Faighel.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul în perioada sezonului cald vizează alimentația. Sau mai bine zis trebuie să căscăm bine ochii atunci când cumpărăm de-ale gurii. Medicii atrag atenția că trebuie să avem mare grijă atunci când alegem să consumăm alimente foarte perisabile. Trebuie să fim foarte atenți la modul în care au fost depozitate, care este termenul de garanție, astfel încât să prevenim apariția unor toxiinfecții alimentare care pot fi extrem de neplăcute.

”Prăjituri, napolitane, ciocolate, brânzeturi, sunt produse alimentare al căror termem de garanție se reduce drastic dacă sunt depozitate necorespunzător. De aceea, recomandăm populației să cumpere astfel de alimente numai din locurile unde sunt depozitate așa cum trebuie, adică prevăzute cu instalații de frig. Altfel, ne expunem la niște riscuri considerabile pentru sănătatea noastră”, ne-a mai spus dr. Faighel.

Nu în ultimul rând trebuie luat în calcul și impactul pe care îl pot avea avea schimbările bruste de presiune atmosferică. Este știut faptul că perioadele caniculare alternează cu scurte episoade de furtuni și ploi în aversă. Toți cei care suferă de diferite afecțiuni ale oaselor vor resimți din plin aceste schimbări bruște ale presiunii atmosferice.

”Cei cu probleme osteo-articulare sunt vizați, în principal. Articulațiile sunt niște incinte închise și până se egalizează presiunile – cea internă cu cea de afară – sunt deranjate terminațiile nervoase din aceste zone și, în consecință, vor produce dureri de tip reumatic. Ca și concluzii generale, indiferent de categoria de oameni care este afectată în această perioadă din an, sfatul nostru principal este să manifeste prudență atunci când aleg să iasă din casă. Adică e bine să evite expunerea la soare pe perioade îndelungate. Am întâlnit foarte multe cazuri în care diverși oameni, suferinzi cu afecțiuni cronice, au ieșit pe căldură mare la munca câmpului. Și-au asumat niște riscuri foarte mari și nu recomandăm așa ceva. Este bine, dacă vrem neapărat să facem mișcare, să ne deplasăm la primele ore ale dimineții pe răcoare sau seara, înspre amurg”, a mai spus dr. Faighel.

Iar principalul sfat pe care medicii îl dau populației este ca, indiferent de afecțiune, să nu încerce să se trateze singuri, după ureche, ci să apeleze imediat la medici pentru că aceștia sunt singurii specialiști care pot pune un diagnostic complet și, automat, un tratament corespunzător.

Paradontoza, o maladie tot mai des întâlnită și foarte puțin luată în serios!

Deși la prima vedere, unii ar fi tentați să creada așa ceva, paradontoza nu este o imbolnăvire a dinților, ci o boală care atacă rădăcina acestora, uneori chiar și osul maxilar sau mandibula. Este o boală a gingiei, care se manifestă în majoritatea cazurilor prin pierderea precoce a dinților. Ceea ce este mai trist e că această maladie este genul de afecțiune pe care oamenii o iau prea puțin în serios, deși incidența acesteia este extrem de ridicată. Medicii stomatologi atrag atenția asupra riscurilor la care ne expunem dacă nu tratăm această afecțiune cu toată seriozitatea.

Paradontoza reprezintă o degenerare a paradonțiului, țesut prin care sunt fixați dinții în osul maxilarelor, constând în retracția gingiilor, dezvelirea pronunțată și, în final, căderea lor. E confundată adesea cu gingivita, care reprezintă, de fapt, primul stadiu al bolii. Paradontopatiile se instalează lent, fără simptome evidente. Un semn important, cu ajutorul căruia se pune diagnosticul de certitudine în paradontopatii, îl reprezintă pungile paradontale. Acestea favorizează stagnarea secrețiilor și a resturilor alimentare, predispunând la abcese de tip paradontal foarte dureroase. Îmbolnăvirile paradontale provoacă pacientului o stare de disconfort fizic și mai ales psihic.

Factori favorizanți în apariția paradontozei

Cauza apariției paradontozei nu este cunoscută, dar se consideră a fi provocată de un dezechilibru neuroendocrin pe o imunitate scăzută a organismului, în prezența unui cumul de factori favorizanți. Fumatul este unul dintre factorii care favorizează apariția acestei afecțiuni deoarece scade puterea de autocurățare a dinților, prin scăderea vascularizației la nivelul gingiilor și diminuarea fluxului salivar.

”Factorii care măresc riscul apariției paradontozei sunt: igiena orală defectuoasă, vârsta, automedicația, stresul, afecțiunile endocrine, o dietă săracă în vitamine și minerale, consumul mare de zahăr, anticoncepționalele, diabetul, chimioterapia, imunitatea scăzută. Paradontoza este o boală genetică, agravată de fumat, consum de alcool, placa bacteriană, tartru dentar (piatra pe dinți), o igienă bucală deficitară etc.”, ne-a spus dr. stomatolog Mihaela Moraru.

Simptomele bolii parodontale și tratamentul

Principalele simptome care ne indică faptul că ne-am pricopsit cu o paradontoză sunt: gust neplăcut în gură și respirație urât mirositoare; gingii inflamate, de culoare roșu aprins; sângerări gingivale; dinți cu gingii retrase; masticație dureroasă; sensibilitate dentară la rece sau cald; dinți mobili. În ceea ce privește tratamentul, putem vorbi de diverse proceduri medicale. Acestea pot fi tratamente  cum ar fi detartrajul și chiuretajul subgingival. Dar se poate recurge și la tratamente chirurgicale, dacă situația o impune. În stadiile avansate de dezvoltare a afecțiunii, pentru obținerea reabilitării orale complete, sunt necesare scheme de tratament ce includ proceduri diverse de parodontologie, chirurgie, implantologie, estetică dentară. Oricum ar fi, medicii stomatologi recomandă în primul rând profilaxia acestei afecțiuni, prin menținerea unei igiene orale corecte și permanente, alături de o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version