de Simona MIHAILA
* Acest lucru va fi posibil prin introducerea tichetului de servicii, cu care instalatorii, menajerele, bonele, manichiuristele și toți cei care prestează munci la domiciliul clientului vor fi plătiți de cei care-i tocmesc ocazional.
Mii de vasluieni care, fie nu reușesc, fie nu vor să-și găsească un loc de muncă stabil, dar și-au făcut un bun renume în munca la domiciliu sau în prestarea de munci sezoniere, ar putea avea parte de beneficii sociale precum toți cei angajați cu acte în regulă.
Zilele acestea, Senatul a aprobat un proiect de lege privind tichetul de servicii destinat plății prestațiilor casnice la domiciliu și prestațiilor cu caracter ocazional sau sezonier. Actul normativ, care mai are nevoie de aprobarea Camerei Deputaților, reglementează modul în care aceste categorii de persoane vor putea primi pensie și vor fi incluse în sistemul public de asigurări de sănătate.
Proiectul vizează persoanele care prestează munci la domiciliu (fac mâncare, curățenie, spală și calcă rufe, îngrijesc bătrâni sau copii, prestează servicii de frumusețe, masaj etc), dar și pe cei care efectuează mici lucrări de reparații sau întreținere la domiciliul clientului (instalatori, servicii de croitorie, grădinărit, zugrăvit etc.). De asemenea, se adresează și zilierilor (tocmiți cu ziua la culesul recoltelor), precum și celor care colectează materiale reciclabile.
Modul de utilizare a tichetelor de servicii
Concret, beneficiarul acestor servicii (cei care tocmesc persoanele care le prestează) vor putea cumpăra tichetele de servicii de la Administrația financiară. Valoarea unui tichet este de 10 lei. Tichetele sunt, apoi, folosite pentru plata muncii efectuate, prin înțelegerea părților, de regula, un tichet pe oră.
Persoana care prestează serviciile va folosi tichetele de servicii doar pentru a le schimba în bani la Administrația Finanțelor Publice. Pentru fiecare tichet, după ce se rețin contribuțiile sociale, de sănătate și impozit, prestatorul primește 8,52 lei. În acest fel, prestatorul dobândește calitatea de asigurat, adică va putea avea pensie și asigurări sociale de sănătate, asemănător unui PFA.
Există, însă și condiții. Dobândirea calității de asigurat se realizează doar dacă prestatorul decontează minimum 40 de tichete pe lună, sau 120 de tichete pe trimestru, sau 480 de tichete pe an.
Important de știut este că nu doar prestatorii de servicii au beneficii în urma utilizării tichetelor, ci și beneficiarii serviciilor, întrucât proiectul de lege prevede pentru ei stimulente și deduceri fiscale.
Una dintre țările europene care a experimentat tichetul de servicii este Belgia și a fost un adevărat succes. Anual, organele fiscale din această țară vând, în medie, 150 de milioane de tichete