Est News

Seceta ne-ar putea scumpi… berea! Așa arată pământul crăpat de lipsa apei în Câmpia Română

Deși lanurile arată foarte frumos, păioasele sunt compromise, din cauza lipsei de apă, în proporție de 30%. Mai ales orzul – cereala din care se face berea!

Lipsa irigațiilor se simte deja! Dacă intri între frumoasele lanuri care se văd de pe șosele, ai surpriza să vezi că pământul este crăpat, are șanțuri de 15-20 de centimetri adâncime și peste 5 centimetri lățime.

Asta pentru că solul României se confruntă de mai mulți ani cu lipsa de apă, niciodată acoperită suficient în lunile de toamnă și primăvară. Iar când precipitațiile lipsesc mai mult de 30 de zile, ca în această perioadă, problema se acutizează.

Orzul este deja compromis

“Dacă nu va ploua în următoarele șapte zile, producția de grâu va fi compromisă în proporție de 30%. Orzul, materia primă pentru bere, este deja compromis. Lanurile se văd frumoase, paiul e bun, dar bobul este mic și va rămâne mic, dacă nu va fi ploaie”, ne-a spus Gheorghe Vlad, președintele unei asociații de fermieri din Vidra, județul Giurgiu.

Meteorologii au anunțat că în acest moment cantitatea de apă din sol, până la 100 de centimetri adâncime, este foarte scăzută în nordul și centrul Moldovei, în Banat și Crișana – unde “seceta pedologică este extremă” – și scăzută în sudul Munteniei, inclusiv la Vidra, și nordul Dobrogei.

De asemenea, este foarte puțin probabil să plouă în cantități semnificative în următoarele două săptămâni, ceea ce pare să compromită cerealele păioase, în special orzul, și să scumpească berea, cel puțin, în acest sezon estival!

«De ce nu am unde să declar investițiile făcute în sere?!»

Marian Țânțaru, fermier din Vidra, a construit anul acesta mai multe sere pentru legume. Dar, “TVA la alimente a scăzut la 9% și mi se cere să scad prețul. Dar materialele pe care le cumpăr, folie, motorină și celelalte, le iau cu TVA de 24%. Primăriile nu au încă Registrele Agricole pe 2015 și nici normele de aplicare ale acestora. Eu nu pot primi atestat de legumicultor pe aceste spații, pentru că nu am unde să declar investițiile făcute în sere”, ne-a spus Marian Țânțaru.

Roșiile din Grecia vin cu 50 de eurocenți kilogramul

La ce scumpiri ar trebui să ne așteptăm? “În mod normal nu ar trebui să se scumpească nimic. Va fi suficient grâu pentru consumul intern, iar prețurile le fac, în mod normal, piețele din Ucraina, SUA și Mexic. Carnea nu se poate scumpi deoarece avem excedent, legumele nu se pot scumpi deoarece avem produsele de import. Roșiile, de pildă, sunt aduse acum din Grecia cu 50 de eurocenți pe kilogram. De ce sunt atât de scumpe pe piață, trebuie întrebați comercianții – mai ales că de o săptămână avem roșii de producție internă. De suferit, vom suferi numai noi, fermierii”, ne-a mai spus Gheorghe Vlad.

Cheamă ploaia cu 20 de preoți

Îngrijorați de soarta agriculturii de anul acesta, peste o mie de botoșăneni de toate vârstele s-au strâns duminică pentru o rugăciune de chemare a ploii.

Slujba a fost oficiată de un sobor de 20 de preoți, care au rostit rugăciunea pentru iertarea tuturor păcatelor, rânduiala la vreme de secetă, slujba aghesmei mici.

La final, părintele protopop i-a îndemnat pe credincioși să meargă acasă și să continue să se roage pentru a scăpa de secetă.

Sursa: libertatea.ro

Exit mobile version