Est News

La bac, outfit-ul e "cheia" – Haine și accesorii de sute de lei, competențe „de doi lei”

de Roxana NĂSTASĂ

Ieri a fost a doua zi în care elevii de clasa a XII-a au susținut proba competențelor de comunicare în limba română. Pentru mulți însă, alegerea vestimentației s-a dovedit cu mult mai importantă decât cunoștințele și mult mai dificilă decât întrebările profesorilor. Astfel că, dacă pentru competențe, pe care le-au numit „de doi lei”, unii dintre elevi s-au pregătit o oră-două înainte, pentru aspect au alocat mai mult timp și mai mult de doi lei. Chiar câteva sute de lei! Ba mai mult, unii s-au arătat cam supărați de acestă probă, considerând-o o pierdere de timp.

Moda la Bacalaureat se lasă moștenire de la un an la altul. Fuste scurte, tocuri, accesorii de tot felul, pantaloni strâmți. Dacă ai venit fără, nu ești în rând cu lumea. La băieți sunt însă noutăți. A apărut decolteul, iar cei din Vaslui nu se lasă mai prejos. Ieri, elevii vasluieni de clasa a XII-a s-au întrecut unii pe alții. Nu la învățătură, ci la vestimentație. Și-au făcut apariția care mai de care mai sofisticați, cu nelipsiții ochelari de soare la ochi, părul aranjat, unii la cămașă, alții la tricou decoltat, toate la modă și în niciun caz la preț redus. N-au lipsit nici mașinile. Nu au fost ele de fițe, însă pentru impresii a fost bun și un Logan din care răsuna muzica house.  Fetele nu s-au putut lăsa nici ele mai prejos. N-au putut pleca de acasă nemachiate și nearanjate la un examen atât de important. Fustițele, rochițele, gențile, machiajul, au fost mai ceva ca la discotecă. Poate nu le-a spuns nimeni, însă profesorii nu sunt impresionați de acest aspect, ci de ceea ce știu.

Dacă la îmbrăcăminte elevii excelează, din păcate, la capitolul inteligență, tinerii nu stau la fel de bine! Simulările arată că nici la rezultate nu vor fi diferențe prea mari anul acesta față de cel precedent. Anul trecut, procentul de promovabilitate la simularea bacalaureatului în județ a fost de 43,35%, iar anul acesta de 38,55%. De exemplu, anul acesta, la o privire atentă asupra rezultatelor la simulări de la Liceul „Emil Racoviță” Vaslui, afișate la avizier, elevii de la profilul Real au mari probleme cu Limba Română. Din 25 de elevi de pe o listă sunt admiși doar doi la această disciplină, iar notele pornesc de la 1,25, cea mai mare fiind 5,30.
La competențe însă, lucrurile-s floare la ureche, asta pentru că e de ajuns să fii prezent și ești declarat admis. Din cei care au dat alaltăieri de la Liceul “Emil Racoviță”, de exemplu, doar trei au luat calificativ mediu, 31 au luat avansat și 74 experimentat. Doar un elev a fost absent și unul a fost reprogramat.

„N-am niciun stres. Cine a învățat pentru astea?”

Ieri, atmosfera de dinainte de a intra la competențe era foarte relaxată printre elevii de la liceele din Vaslui. Îmbrăcați cum se poate mai frumos, unii stăteau la o țigară afară, alții discutau despre ce vor face în vacanță și prea puțini despre ce au învățat.
„Aștept să intru. Mai după-amiază îmi vine rândul. N-am niciun stres. Cine a învățat pentru astea? Trebuie să-mi spun părerea, nimic mai mult. Competențele astea-s oricum îs de doi lei. Nu valorează nimic”, ne-a spus Dan, elev la Liceul “Emil Racoviță”.
În fața aceluiași liceu o scenă frumoasă, protagoniste fiind două fete de clasa a XII-a ce tocmai se întâlnesc. „A fost super ușor. Da’ tu cu fusta asta așa scurtă ai venit? Te trimite Sălcianu acasă”, i-a spus una dintre fete celeilalte.
La alt liceu, aceeași atmosferă, aceleași păreri: “Păi, m-am pregătit o oră înainte să vin. Și, mai mult mi-a luat să citesc cerințele (…) Ca să mă îmbrac? Sincer să vă spun, mi-a luat mai mult”, a spus Raluca, o elevă de clasa a XII-a.
Nu departe de ea, un alt elev, cu ochelari de soare, în pantaloni de blugi scurți, cu un tricou decoltat, cum e la modă acum, zâmbește larg și pare foarte bine pregătit. Îl cheamă Andrei. Nu a intrat în bac, dar a venit să-și susțină colegii.
„Am venit în trecere să văd ce fac ăștia. Eu nu dau. Pe mine nu m-a băgat în bac profa de mate. A zis că-mi încheie media după bac. Asta e”, a spus acesta fără vreo urmă de regret.
Grija elevilor pentru competențe este astfel mai mică decât pentru orice altceva. Probele orale n-au nicio miză. Elevii nu sunt „admiși” sau „respinși”. Primesc doar niște calificative: experimentat, avansat sau de nivel mediu. Doar cine nu se prezintă pică! Pentru unii elevi, proba de competențe la limba română a fost mai mult un deranj. Aveau alte lucruri mai frumoase de făcut, mai de vară.
Astăzi, continuă proba orală la limba română, iar apoi urmează proba digitală și cea de limbă straină. Însă, momentul adevărului este pe 29 iunie când încep probele scrise din cadrul examenului maturității. După cele trei probe, elevii vor afla primele rezultatele pe 6 iulie și, rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate pe 10 iulie. Abia apoi, vor putea vedea unii din părinți dacă s-a meritat cheltuiala cu meditațiile odraslelor lor sau dacă a fost în zadar.
Potrivit reprezentanților educației din județ, anul acesta, competențele se dau în 20 de centre, probele scrise în 13 centre de examen, iar centre de evaluare vor fi patru, două în Vaslui și două în Bârlad”: Liceul “Ștefan Procopiu” și Colegiul Economic “Anghel Rugină” din Vaslui și Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” și Liceul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad. În județ, s-au înscris 3.331 de elevi la bacalaureat, fiind depuse și patru cereri pentru cazuri speciale, de elevi cu deficiențe care trebuie să fie însoțiți la examen de asistenți care trebuie să le redacteze lucrarea.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version