de Răzvan CĂLIN
Neputința autorităților locale plus grija exacerbată a asociațiilor care militează pentru protejarea maidanezilor nu fac decât să pună în prim plan siguranța câinilor în detrimentul oamenilor. Cotidianul Est News și medicul veterinar Ioan Bejan atrag încă odată atenția asupra pericolelor la care este expusă populația Bârladului zi de zi din cauza câinilor comunitari care colcăie cu miile pe străzile orașului.
Ne vedem nevoiți să revenim asupra acestui subiect tocmai pentru că avem motive cât se poate de întemeiate. Pe de o parte, vorbim despre lipsa de reacție a autorităților sau mai bine zis neputința acestora de acționa ferm pentru rezolvarea unei probleme cât se poate de spinoase. În același timp, am fost bombardați în ultimele zile cu tot felul de reclamații și atacuri venite din partea iubitorilor de câini sau a tot felul de asociații și organizații care se bat cu pumnul în piept că nu mai pot de grija cîinilor.
Ni s-au adus tot felul de acuzații cum că în complicitatea cu medicul veterinar Ioan Bejan am pune la cale cine știe ce masacru al câinilor comunitari sau că am crea în mod fals panică în rândul comunității locale pentru a justifica un eventual măcel maidanezilor. În fine, tot felul de scenarii care mai de care mai aberante, dar întrucât chipurile trăim într-un stat democratic, respectăm opiniile tuturor, fie ele și critice. Însă, ceea ce ne doare este că toți urlă ca din gură de șarpe atunci când îndrăznești să te iei de câinii comunitari și îi apără mai ceva ca pe cine știe ce specie aflată în pragul extincției, fără să mai țină cont că în celălalt taler al balanței se află sănătatea noastră, a oamenilor. Cu riscul de a ne repeta, totuși o mai spunem încă odată: atât reporterii EstNews, cât și medicul veterinar Ioan Bejan, nu au susținut vreodată că maladia (dirofilarioza) care a infestat mare parte dintre maidanezii din Bârlad (și care se transmite și la om) a provocat decesul vreunei persoane. Însă, riscurile pentru sănătatea oamenilor pe care le implică această zoonoză sunt cât se poate de reale, așa cum însăși specialiștii în domeniu o spun. Nu mai vorbim de celelalte maladii pe care omul le poate contracta de la câini. Un studiu de specialitate făcut în 2012 de către medici veterinari din Europa și Statele Unite ale Americii arată clar că dirofilarioza (și implicit parazitul dirofilaria immitis) reprezintă o amenințare atât pentru sănătatea câinilor, cât și pentru cea a oamenilor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3372948/. Studiul a fost publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații din Biotehnologie, instituție aflată sub patronajul Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite ale Americii (National Center for Biotechnology Information, US National Library of Medicine).
”Nimeni n-a spus că a murit vreo cineva. Dar trebuie să așteptăm ca să moară mai întâi, înainte de a face ceva? Nimeni nu va omorâ câinii decât în condițiile legii. Îmi pare foarte rău că nu facem o situație cu toate telefoanele pe care le primim din partea oamenilor care au probleme cu maidanezii și nu mai suportă să-i vadă pe străzi. Chiar acum recent, în urmă cu vreo două zile, am fost sunat de o persoană care era disperată pentru că fetița sa a fost mușcată de un câine maidanez. Ba mi-a spus că e o întreagă haită în zonă de îi este și frică să-și mai ducă copilul la grădiniți. Nimeni nu vede situațiile astea? Nu există zi să nu primim telefoane de genul acesta. Și ce să le mai spui oamenilor? Că adăpostul primăriei e suprapopulat, dar nici nu te lasă legea să te atingi de maidanezi! Sunt o sumedenie de oameni care ne sună zilnic și se plâng de problemele iscate de maidanezi: că sunt agresivi, că s-au înmulțit mult și merg în haite, că unii aproape că nu mai pot să se ducă la serviciu, că nu se mai odihni, că le atacă copiii etc. Sunt două lucruri pe care noi ar trebui să le facem: să identificăm și să sterilizăm câinii din gospodăriile populației, iar apoi să strângem toți câinii comunitari de pe străzi și să-i ducem în adăposturi municipalității. Și pentru că nu vor încăpea toți, să vină cei de la asociațiile care apără câinii să facă adăposturi și să-i găzduiască ei”, ne-a declarat medicul veterinar Bejan.
”Trebuie să acționăm acum, nu când va fi prea târziu”!
El ne-a mai precizat că a purtat discuții cu cei din fruntea Primăriei Bârlad și au căzut de comun acord să continue prelevarea de probe de la maidanezi pentru a-i depista pe cei bolnavi de dirofilarioză. Conform normelor veterinare în vigoare, cei care vor ieși pozitiv la acest test, dar se află în stadii incipiente ale bolii (I sau II) vor fi tratați. Însă, pentru cei care au atins deja stadiul III sau IV nu se mai poate face nimic, singura soluție fiind eutanasierea. Chiar și așa, intervenția autorităților este extrem de limitată pentru că normele de aplicare ale Legii privind gestionarea câinilor făăr stăpân au fost suspendate printr-o decizie judecătorească la cererea Asociației ”Vier Pfoten”. Teoretic, statul român, prin instituțiile sale specializate, ar trebui să elaboreze un nou set de norme, însă până acum nu s-a mișcat nici un deget în acest sens. Astfel, haitele de câini comunitari de la Bârlad (ca mai în toată țara) prosperă de la o zi la alta și provoacă valuri de nemulțumire în rândul populației. Căci nu există zi în care spitalul din localitate să nu înregistreze cazuri de oameni mușcați maidanezi, iar de aici decurg o serie întreagă de probleme. Căci maidanezii ”mușcă” serios și din bugetul spitalelor întrucât costurile legate de tratamentul victimelor mușcate sunt de ordinul a sute de milioane de lei vechi pe an, dacă nu chiar câteva miliarde.
Iar acum, maidanezii din Bârlad s-au pricopsit și cu această maladie – dirofilarioza – care poate fi transmisă și omului. Medicii veterinari atrag atenția că această maladie, chiar dacă încă nu s-au înregistrat cazuri la Bârlad de oameni bolnavi, trebuie luată în serios încă de pe acum, când este întâlnită doar la câini.
”Noi stăm și ne uităm la câini așa, de departe, și spunem că lasă-i domnule în pace că n-au nimic. Că dacă nu vezi viermii ăia colcăind ghem pe câini zici că-s bine, sănătoși. Se impune testarea tururor câinilor, iar acest lucru că nu se face ușor, ci implică niște analize de laborator destul de complexe. Dar trebuie să acționăm acum, nu când va fi prea târziu. Dacă nu facem ceva acum, mai târziu ne vom trezi că și oamenii vor avea viermii ăștia în ei! La noi se merge pe principiul că lasă domle că n-a murit nimeni de la asta. Nu-i corect așa. E mai bine să prevenim apariția acestor paraziți și la om, decât să ajungem să tratăm oamenii de așa ceva. Adevărul este că boala o fac și oamenii. Și ce mă supără cel mai tare e că se merge pe principiul că boala nu provoacă decesul la oameni. Bun și atunci ce să facem, să ne lase impasibili? Nu pot fi de acord cu așa ceva. Eu nu vreau nici câinii să facă această boală, dar nici oamenii, oricât de gravă ar fi sau nu aceasta”, a mai spus doctorul Bejan.