Est News

Sfaturi utile – Iată cum să-ți iei permisul!

de Marian MOCANU

Pentru că este la modă, sau din strictă necesitate, tot mai mulți vasluieni posedă permis de conducere. Iată ce trebui să știți despre obținerea actului care vă dă dreptul să conduceți autovehicule.

Pentru obținerea multdoritului permis de conducere, primul pas este alegerea școlii de șoferi și a instructorului. În județul Vaslui sunt nu mai puțin de 35 școli de șoferi autorizate, lista acestora fiind disponibilă pe site-uk www.scoli-soferi.ro/Vaslui. Costurile școlarizării încep de la 1.000 lei și pot crește în cazul în care candidatul dorește să facă mai multe ore de instruire practică. Școlarizarea constă în efectuarea unui număr de 24 ore de instruire teoretică, în care candidatul învață, pe lângă regulile de circulație, și prevederile legislației în vigoare, și un numnăr minim de 30 de ore de practică, respectiv de conducere a autovehicolului. Ulterior terminării cursurilor școlii de șoferi, candidatul primește un atestat, care este valabil un an. În cazul în care în această perioadă candidatul nu reușește să treacă examenele teoretice și practice în vederea obținerii permisului de conducere, acesta trebuie să facă din nou școala de șoferi.

Examenul de obținere a permisului de conducere

Proba teoretică poate fi susținută chiar în ziua înscrierii la examenul pentru permis.
Proba teoretică constă în rezolvarea unui chestionar de verificare a cunoștințelor teoretice care conține 26 întrebări, pentru categoria B, respectiv 11 întrebări cu reguli specifice pentru categoriile C sau D. Timpul afectat rezolvării unui chestionar de verificare a cunoștințelor teoretice este de 30 minute pentru categoria B, respectiv de 10 minute pentru un chestionar cu reguli specifice pentru categoria C sau D. Pentru a promova examenul sunt necesare minimum 22 întrebări rezolvate corect, respectiv minimum 8 întrebări rezolvate corect din chestionarul pentru reguli specifice categoriei C sau D.
Examinarea persoanelor la proba teoretică se face pe bază de chestionar. Pentru categoriile A, B, BE, Tr, Tb, Tv și subcategoriile A1, B1 se acordă un singur chestionar de cunoaștere a regulilor de circulație, noțiunilor de prim ajutor și conduită preventivă, precum și a elementelor de mecanică.

Pentru categoriile C, CE și subcategoriile C1, C1E se acordă un chestionar de cunoaștere a regulilor de circulație, noțiunilor de prim ajutor, conduită preventivă și a elementelor de mecanică, precum și un chestionar cu reguli specifice pentru categoria C. Pentru categoriile D, DE și subcategoriile D1, D1E se acordă un chestionar de cunoaștere a regulilor de circulație, noțiunilor de prim ajutor, conduită preventivă și a elementelor de mecanică, precum și un chestionar cu reguli specifice pentru categoria D.

După ce a absolvit cursurile și a obținut rezultate pozitive la cele două examene susținute la școala de șoferi, candidatul urmează să se ducă la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, unde i se va face o poză și va trebui să dea o semnătură în format electronic care va rămâne în baza de date a Poliției și care, ulterior, va fi trecută pe permisul de conducere. De asemenea, tot atunci se plătesc 68 de lei, care reprezintă taxa pentru eliberarea permisului de conducere.
Începând din anul 2014 candidații trebuie să îndeplinească anumite cerințe atunci când sunt verificați în cazul pregătirii și verificării tehnice a vehiculului. Aceștia trebuie să verifice vizual starea anvelopelor, fixarea roților (starea piulițelor de la roți), starea apărătoarelor de noroi, a elementelor suspensiei, a rezervoarelor de aer, a parbrizului, ferestrelor și ștergătoarelor, a fluidelor (de exemplu: uleiul de motor, lichidul de răcire, fluidul de spălare), a blocurilor de lumini (semnalizare față -spate), a catadioptriilor, precum și existența trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante și a stingătorului de incendiu.

Cine pooate deține permis de conducere auto

Persoana care solicită examinarea pentru obținerea permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă vârsta de cel puțin 16 ani împliniți pentru subcategoriile subcategoriile A1 și B1; minim 18 ani împliniți pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E, C, CE și Tr; și cel puțin 21 de ani împliniți pentru categoriile D, D+E, Tb și Tv precum și pentru subcategoriile D1 și D1+E.

Persoana trebuie să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea, să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul.

Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă, a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei ori suspendarea executării sub supraveghere, a intervenit amnistia sau interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupația de conducător auto a expirat sau a fost revocată.

Persoana care solicită examinarea pentru obținerea permisului de conducere trebuie să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice.

De ce acte este nevoie

Pentru programarea la examen în vederea obținerii permisului de conducere, dosarul personal al solicitantului trebuie să conțină următoarele documente: cererea-tip, semnată de solicitant; fișa de școlarizare în care se consemnează și avizul medicului „apt pentru conducerea vehiculelor” din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea, certificatul de cazier judiciar, copia actului de identitate și chitanțele de plată a taxelor aferente obținerii permisului de conducere.

Fișa medicală se păstrează la unitatea autorizată care a pregătit candidatul (școala de șoferi). Costul efectuării consultațiilor medicale în vederea obținerii fișei medicale este de 100 lei, la Policlinica Vaslui.

Titularul unui permis de conducere care solicita obținerea de noi categorii sau subcategorii, trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele prevăzute mai sus și o copie a permisului de conducere. Cetățeanul român cu domiciliul în străinătate care solicită obținerea permisului de conducere trebuie să depună la dosarul de examinare și o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar public din care să rezulte că nu mai posedă un alt permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat ori anulat, precum și documentele din care să rezulte că are o locuinta deținută în proprietate sau închiriată în România.

Taxa de examinare, pentru primele trei examene, la categoriile A, A1, B, B1 și B+E este de 6 RON. Taxa de examinare, pentru primele trei examene, la categoriile C, C1, Tr, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E, Tb, Tv este de 28 RON. În cazul în care candidatul a fost respins de trei ori, pentru o nouă examinare se achită o taxă de 84 RON indiferent de categoria la care susține examenul.

Persoanele cărora le-a fost anulat permisul de conducere și doresc redobândirea acestuia vor achita taxa de 84 RON indiferent de categorie. Eliberarea unui nou permis de conducere se face la expirarea valabilității sau în caz de pierdere. Dosarul pentru eliberarea unui nou permis trebuie să conțină: actul de identitate original si copie, permisul de conducere, în original, cu excepția cazurilor pierderii, furtului ori reținerii acestuia de către poliția rutieră în vederea preschimbării, dovada plății taxelor și tarifelor aferente eliberării permisului de conducere, un document eliberat de unitatea de asistență medicală autorizată, care atestă grupa/categoria de vehicule pe care solicitantul este apt să le conducă – original și copie.

Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină se preschimbă de către serviciul permise din cadrul instituției prefectului pe raza căreia titularul are domiciliul sau reședința, în cazul cetățenilor străini și al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

Pentru eliberarea unui duplicat a permisului de conducere nu mai este nevoie de documente medicale din care să rezulte că solicitantul este apt medical. Valabilitatea duplicatului nu poate depăși data valabilității administrative a permisului de conducere pe care îl înlocuiește.

Review Overview

User Rating: 4.45 ( 1 votes)
Exit mobile version