Est News

Crezi în ele sau le iei în râs? 9 superstiții vechi de când lumea…

Superstițiile însoțesc omenirea de mii de ani. Doar că, în funcție de epocă și de zona de pe glob, au alte semnificații. Cu titlu pur informativ și distractiv, am decis să le luăm “la bani mărunți” pe cele mai comune.

Cifra 13

În civilizația babiloniană, anii bisecți aveau 13 luni, iar cea de-a 13-a lună era considerată luna corbului – pasăre malefică. Prezența a 13 persoane la aceeași masă anunța apropiata dispariție a unuia dintre ei – o credință regăsită și în lumea creștină, unde cifra 13 evocă prezența lui Iuda la Cina cea de Taină. În zilele noastre, e știut că în SUA nu există clădiri cu 13 etaje ori camere de hotel și locuri în avion numerotate cu 13; cifra “malefică” e înlocuită cu 12bis. În schimb, în credințele ebraice, 13 e un număr este aducător de noroc.

Trifoiul cu patru foi

Sinonim, din cele mai vechi timpuri, cu norocul, inclusiv cel financiar, trifoiul cu patru foi care își ridica frunzele anunța, pentru grecii din Antichitate, sosirea iminentă a furtunii. Magicienii Evului Mediu creau poțiuni de dragoste din această plantă rară. Așa se explică, probabil, credința care persistă și azi în unele zone europene, potrivit căreia dacă găsești un trifoi cu patru foi și îl strecori în buzunarul alesului tău, acesta nu are cum să-ți reziste. Culmea, americanii susțin că micuța plantă aduce nefericire, nu noroc…

Pâinea

În Anglia există o superstiție străveche, potrivit căreia două pâini care se unesc în cuptor anunță că va avea loc, în curând, un mariaj. În Țara Galilor, găurile din miezul pâinii prevestesc nașterea unui copil. În Scoția este interzis să se cânte în timp ce se prepară pâinea, pentru a nu atrage duhurile rele. Bucata de pâine pe care se poate ghici un simbol sfânt aduce noroc în Portugalia, iar în Maroc se dă unui om bâlbâit, ca să scape de “nărav”.

Sarea

Din copilărie știm, de la mama, că nu e bine să vărsăm sare pe masă sau pe jos, fiindcă se iscă ceartă în familie. Multe alte popoare păstrează această superstiție, dar și antidotul necazului: arunci un praf de sare peste umăr și ai scăpat de el! Semnificația negativă se păstrează și la spanioli: câteva fire de sare găsite în patul conjugal anunță un conflict. Pentru danezi, sarea aruncată pe jos, chiar și fără intenție, vestește norocul. Credința în efectul benefic al sării s-a transmis din Evul Mediu, când se presăra în colțurile încăperilor, pentru a alunga ghinionul. O superstiție românească – să pui sare pe creștetul femeii gravide, pentru a afla dacă va naște băiat sau fată – e reinterpretată în credințele popoarelor nordice: sarea trebuie presărată pe pieptul viitoarei mame; dacă alunecă, va veni pe lume o fată, dacă nu alunecă, se va naște un băiat.

Oul

În Grecia antică, oul aruncat în foc ajuta prezicătorii să ghicească viitorul. Popoarele arabe îl atârnau de plafonul camerei în care dormeau copiii, ca să-i ferească de răceală. Mateloții englezi refuzau să rostească numele acestui aliment, când erau pe mare, convinși fiind că ar atrage nenorocire asupra navei. Azi, americanii aruncă un ou în prima sau în ultima zi a fiecărui anotimp, pentru a-și asigura fericirea. Iar cine sparge un ou din greșeală, se spune că va primi o veste bună.

Foarfeca

Românii cred că foarfeca uitată deschisă pe masă poate provoca o ceartă violentă, iar francezii se tem că poate tăia firul unei prietenii. Animați de gânduri mai bune față de această ustensilă, englezii o ascund sub pernă, ca să țină departe de casă oamenii nedoriți. În zona mediteraneană, o femeie gravidă află că va avea fetiță, dacă-i scapă foarfeca din mână.

Cuțitul

În Franța, nu trebuie să încrucișezi niciodată pe masă două cuțite sau un cuțit și o furculiță, fiindcă nenorocirea va intra în casă. În schimb, e bine să pui tacâmurile încrucișate pe pervazul exterior al ferestrei, ca să apere casa de spirite rele. Dacă te doare stomacul, așază două cuțite în cruce pe abdomen și suferința va dispărea; cuțitul lăsat cu tăișul în sus aduce necazuri, mai cred francezii, pe când la englezi, anunță o uniune fericită. Britanicii mai spun că nu e bine să primești în dar un cuțit decât dând un ban la schimb, altfel, se “retează” prietenia. Și la noi există superstiții legate de cuțit: când cade, anunță o vizită, iar când stă cu lama în sus ori când aduni firimiturile de pe masă cu lama se lasă cu ceartă în casă…

Umbrela

Dacă așezi umbrela pe pat sau pe masă, o ceartă aprigă se va isca în familie, în următoarele ore. Dacă o deschizi în casă, atragi nenorocirile. Dacă o deschizi afară, pe vreme frumoasă, atragi ploaia. Aceste superstiții din America de Sud sunt date la întors în America de Nord: dacă ieși din casă cu umbrela după tine, împiedici sosirea vremii rele.

Păianjenul

În Franța și în China, insecta găsită în casă este aducătoare de noroc. Iar cel care o găsește pe haine nu trebuie să o îndepărteze și cu atât mai puțin să o omoare, fiindcă “ucide în fașă” șansa de a se îmbogăți în curând. În Statele Unite însă, păianjenul prevestește un adulter.

Sursa: libertatea.ro

Exit mobile version