de Marian MOCANU
În cazul în care angajatorii încadrează absolvenți aflați în evidențele AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă, pot beneficia, timp de un an, de subvenții cuprinse între 500 și 750 lei. Asta cu condiția să nu-i dea afară în decurs de 18 luni, în caz contrar angajatorii vor trebui să returneze subvențiile primite. Peste trei mii de elevi vasluieni au absolvit în acest an cursurile liceale, la această cifră adăugându-se și alte câteva sute de absolvenți de instituții de învățământ postliceal, școli de arte și meserii ori de învățământ superior.
Pentru a facilita găsirea unui loc de muncă absolvenților de licee, școli profesionale, de arte și meserii, ori de învățământ superior, promoția 2015, statul acordă angajatorilor subvenții în valoare de aproape jumătate din salariul minim pe economie. Subvențiile se acordă angajatorilor timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, condiția fiind ca aceștia să fie înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Pentru fiecare absolvent încadrat în muncă angajatorii vor primi câte 500 lei, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii; 600 lei, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal; 750 lei, pentru absolvenții de învățământ superior.
Angajatorii care încadrează perioadă nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, aceste subvenții fiind acordate pentru o perioadă de 18 luni. În cazul absolvenților de studii superioare, subvențile se acordă chiar dacă aceștia nu au promovat sau susținut examenul de licență.
Pentru a beneficia de aceste facilități angajatorii trebuie să încheie convenții cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și, ulterior angajării, sunt obligați să mențină, cel puțin 18 luni, raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților încadrați în condițiile de mai sus. În această perioadă, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condițiile legii, ale căror costuri pot fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. În cazul în care, după expirarea perioadei de 18 luni, se mențin raporturile de muncă între angajator și absolvenții angajați, pentru fiecare an de continuare a acestor relații, ANOFM va acorda în continuare un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate pentru aceste persoane și virate conform legii.