de Marian MOCANU
Salariul minim pe economie va crește cu 75 de lei pentru a doua oara în acest an, urmând să ajungă la 1.050 de lei, începând din luna iulie. Tot de pe 1 iulie, se va majora salariul cadrelor medicale cu 100 lei. În schimb, începnd cu aceeași dată sunt anunțate scumpiri, în principal datorită majorării prețului gazelor naturale 7 lei mwh. Deasemenea, creșterea salariului minim va însemna automat și majorarea amenzilor.
Începând cu data de 1 iulie, salariul minim pe economie va crește cu 75 de lei, urmând a ajunge, de la 975 lei, cât este în prezent, la 1050 lei. Salariul minim, care va ajunge la 6,225 lei/ora de muncă, se acordă pentru un program complet de lucru de 168,67 ore, în medie, pe lună.
Împreună cu salariul ar urma să se majoreze și costul orei de muncă prestate de zilieri, care nu poate fi mai mic decât retribuția pe oră a unui angajat cu salariul minim. La acest moment, în județul Vaslui sunt nu mai puțin de zece mii de zilieri înregistrați oficiali, cei mai mulți dintre aceștia muncind în agricultură și construcții.
Tot începând cu data de 1 iulie salariile personalului din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unități medico-sociale și sistemul public de asistență socială vor crește cu câte 100 lei. Această majorare fusese anunțată încă din luna noiembrie a anului trecut, chir înaintea alegerilor prezidențiale, însă deputații au aprobat actul normativ abia săptămâna trecută.
De la 1 iulie nu vor exista doar majorări de salarii, ci și a costului la unele utilități. Astfel, va crește prețul gazelor naturale pentru populație, de la 53 lei/ MWh la 60 lei/Mwh.această scumpire a fost impusă de organismele europene, urmând ca în următorii ani, prețul gazelor naturale livrate populației, indiferent dacă sunt din producția internă sau din import, să ajungă la 78 lei Mwh în 2018. Această majorare va fi resimțită mai acut de persoanele care dețin centrală termică proprie.
Odată cu majorarea salariului minim pe economie, vor crește și cuantumul amenzilor de circulație, acestea fiiind calculate conform punctelor ce reprezintă 10% din salariul minim. De exemplu, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii mașinii sau nerespectarea regulii privind purtarea centurii de siguranță este sancționată cu două puncte de penalizare, respectiv cu o amendă care va fi de 210 lei începând cu 1 iulie, în timp ce depășirea vitezei maxime permise cu 21-30 de km/h este penalizată cu trei puncte de amendă, potrivit Codului Rutier, respectiv 315 lei.