de Marian MOCANU
La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii de frontieră vasluieni au descoperit mai multe cazuri în care conducători auto conduceau fie vehicule cu ITP-ul expirat, fie având permise auto neconforme, sau chiar false, dar și vehicule care aveau numere false.
Polițiștii de frontieră din județul Vaslui au întocmit dosare penale pe numele a trei bărbați care conduceau autovehicule înmatriculate în alte state, care nu au drept de circulație pe drumurile publice din România.
Dacă în două cazuri, era vorba de vehicule care aveau inspecția tehnică a autoturismului expirată, iar șoferii nu au verificat valabilitatea, în cazul unui al treilea bărbat, Dragoș V., în vârstă de 31 de ani, care conducea un microbuz marca Mercedes, înmatriculat în Bulgaria, acesta a apelat la fals pentru a putea trece în Moldova. La controlul de frontieră polițiștii de frontieră au constatat că documentele care atestă inspecția tehnică periodică (talon și certificat) pentru autovehiculul în cauză nu îndeplinesc condițiile de formă și fond ale unor documente autentice, fiind falsuri totale. Mai mult decât atât, din verificările suplimentare efectuate s-a stabilit că microbuzul în cauză nici măcar nu figurează în bazele de date din Bulgaria ca având inspecție tehnică periodică valabilă. Șoferul a oferit drept scuză faptul că ar fi efectuat inspecția tehnică periodică la o firmă de profil, autorizată, din Bulgaria, de la care a primit documentele prezentate la control și că nu are cunoștință de faptul că acestea sunt false sau falsificate. Pe numele bărbatului, polițiștii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de uz de fals și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulație în România.
La volan, cu permise de conducere necorespunzătoare
Polițiștii de frontieră vasluieni au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbați pentru că se aflau la volan, deși permisele de conducere legal deținute nu le dădea dreptul de a conduce respectivele ansambluri de vehicule. Unul dintre ei, având permis categoria B a fost surprins de polițiștii de frontieră în ziua de 11 iunie conducând un ansamblu de vehicule format din autoturism marca Chrysler și remorcă, pentru care avea nevoie de permis de conducere categoria E. Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, a declarat polițiștilor de frontieră că ar fi fost rugat de un alt șofer pe care nu îl cunoaște să-i tracteze remorca până în localitatea Iași deoarece mijlocul lui de transport s-a defectat. Pentru „gestul samaritean”, s-a ales cu dosar penal.
Un alt șofer moldovean a fost descoperit conducând un ansamblu de vehicule format din microbuz marca Mercedes și remorcă folosind un permis de conducere fals, care semăna cu unul eliberat de autoritățile moldovenești. Bărbatul a declarat că deține permis de conducere valabil pentru categoriile B și C din anul 2008. Dat fiind faptul că, angajat la o firmă de transport din Italia, iar permisul de conducere nu-i dădea dreptul de a conduce pe drumurile publice un vehicol cu remorcă, a apelat la un conațional, care în schimbul sumei de 100 euro, i-a procurat permisul de conducere prezentat la control. Acum, este cercetat pentru uz de fals, complicitate la fals și conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.
Două autovehicule cu numere false oprite din drumul spre Moldova
În dimineața de 11 iunie, doi șoferi s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de control pentru trecerea frontierei, pentru a ieși din țară, ambii conducând autovehicule marca Renault înmatriculate în Franța. În urma controlului s-a constatat că numerele de pe plăcuțele montate pe autovehicule sunt diferite de cele înscrise în certificatele de înmatriculare ale celor două mijloace de transport. Au fost efectuate verificări suplimentare, în urma cărora s-a stabilit că autovehiculele în cauză figurează înmatriculate în Franța cu alte numere. Ambii șoferi au prezentat aceeași scuză, cum că, la cumpărarea mașinilor, nu ar fi verificat ce numere sunt montate, ci doar concordanța seriei de șasiu înscrisă în documente cu cea de pe autovehicule. Cei doi bărbați s-au ales cu dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.