Est News

Șomerii se dau bolnavi

de Marian MOCANU

Sute de șomeri vasluieni și-au luat de la începutul acestui an concediu medical, pentru a-și prelungi perioada în care beneficiază de un venit. Cei mai mulți dintre ei, cunoscând normele legale, au depus documente medicale imediat după intrarea în șomaj, pentru a beneficia de indemnizații calculate în funcție de salariile pe ultimele trei luni

Șomerii aflați în evidența AJOFM au dreptul să intre în concediu medical, dar pe această perioadă ei nu mai primesc indemnizația de șomaj, ci o indemnizație pentru incapacitate temporară. Ulterior expirării concediilor medicale, ei sunt repuși în plată după ce fac o cerere la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

Numărul șomerilor care depun documente pentru a beneficia de concedii medicale destul de mare, în special în timpul sezonului rece, pentru ca, ulterior, odată cu încălzirea vremii, numărul cererilor să scadă.

„În primele cinci luni ale acestui an, la instituția noastră s-au înregistrat un număr de 567 de concedii medicale, cele mai multe fiind în sezonul rece: 115 în luna ianuarie, 146 în luna februarie și 124 în luna martie. În lunile aprilie și mai am avut 92, respectiv 90 de astfel de solicitări venite din partea persoanelor care primesc indemnizație de șomaj”, a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Vaslui.

Persoanele fără loc de muncă, dar care sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate, pot cere, în baza unei adeverințe de la medicul de familie, concediu medical, moment în care indemnizația de șomaj se suspendă, primind în schimb o cotă din media veniturilor din ultimele luni lucrate. Pentru o persoană abia intrată în șomaj, la calcularea concediului medical se ia în considerare salariul primit în perioada în care aceasta a fost angajată. Inspectorii din cadrul AJOFM au obligația să verifice documentele prezentate de persoana aflată în incapacitate temporară de muncă, dar nu au competențe în a verifica modul de eliberare a certificatelor medicale sau diagnosticul persoanei.

Cei mai mulți șomeri care depun documente în vederea primirii de indemnizații pentru concedii medicale sunt dintre cei proaspăt înscriși pe listele AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă.

Cunoscând foarte bine cadrul legal, aceștia, pe de o parte, beneficiază de prelungirea perioadei în care primesc indemnizație de șomaj. În plus, pe de altă parte, pe perioada în care sunt în „concediu medical”, ajutoarele primite din partea AJOFM, fiind calculate în funcție de veniturile pe ultimele trei luni când erau angajați, pot fi chiar mai mari decât indemnizația de șomaj.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version