de Marian MOCANU
Începând de sâmbătă, 20 iunie, românii au putut intra în Republica Moldova doar pe baza cărții de identitate, nemaiavând nevoie de pașaport pentru a tranzita frontiera. Decizia luată de guvernul demisionar al Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a statului vecin, însă, până la anularea ei, își produce efectele.
La un an de la eliminarea vizelor cetățenilor români la intrarea în republica Moldova, a fost eliminată și obligativitatea prezentării pașaportului, singurul act de identitate necesar fiind buletinul sau cartea de identitate. Această decizie unilaterală a guvernului moldovean se aplică deja, începând de sâmbătă, 20 iunie.
Decizia a fost luată marți, 16 iunie, de premierul demisionar Chiril Gaburici, chiar în ultima ședință a Guvernului Republicii Moldova, înainte de a-și prezenta oficial demisia. În actul legislativ respectiv, apărut între timp în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, Hotărârea nr. 63/ 2015, se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetățenilor români în Republica Moldova.
Hotărârea prevede acordarea unei facilități unilaterale în favoarea românilor, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărților naționale de identitate, și nu doar a pașaportului, ca până în prezent.
Deocamdată, deși Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat, a doua zi, ca fiind neconstituțională această decizie, ea a început să-și facă efectele. Restul cetățenilor Uniunii Europene sunt încă obligați ca, la tranzitarea graniței, să prezinte pașapoarte valabile.
„Am auzit despre această decizie a guvernului moldovean, dar și de cea a Curții Constituționale din țara vecină, care a declarat neconstituțională o hotărâre doar pe motivul că a fost luată de un guvern care, ulterior, a demisionat. Nu știu ce se întâmplă, așteptăm rezultatele alegerilor locale din aceste zile și a celor parlamentare din toamnă!. Totuși, pentru parcursul european al Republicii Moldova, această decizie este foarte bună, arătând că nu s-a aschimbat politica de preaderare și aderare a Moldovei la spațiu european. Consider că este o deschidere a statului vecin pentru prezența românească în Republica Moldova, pentru deschiderea economică, culturală, tehnologică și ca apropiere a legislației moldovenești de cea Românească și implicit a Uniunii Europene, lucruri care vor avea efecte benefice pe viitor. Nu vorbesc doar de proiectele economice pe care le putem face împreună, dar și ca simplu cetățean, ca român, salut această deschidere manifestată de Republica Moldova. Cred că și guvernul de la București ar trebui să facă pași în vederea asigurării reciprocității, în ceea ce privește accesul moldovenilor în țara noastră. Sper ca noua conducere de la Chișinău se meargă pe aceeași cale, de menținere și dezvoltare a relațiilor cu Republica Moldova”, a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.