de Roxana NĂSTASĂ
Vara este sezonul în care există condițiile perfecte pentru răspândirea afecțiunilor dermatologice: mai multă piele expusă, iat umezeala și căldura sunt principalii factori care duc la extinderea zonelor afectate de boli de piele. De asemenea, chiar și bijuteriile pot crea reacții neplăcute ale pielii atunci când transpiri și materialul acestora intră în contact cu pielea.
Medicii recomadă în sezonul estival, mare grijă la soare și protecție cât se poate pentru ca bolile pielii să fie evitate.
„Vara, cei sensibili, și nu numai, trebuie să se protejeze cu factori de protecție. Cei care au alunițe sau care au mai avut diverse afecțiuni ale pielii, trebuie să se protejeze mai mult. De asemenea, igiena este foarte importantă în cazul bolilor de piele și trebuie acordată o atenție deosebită acestteia. La soare, nu trebuie să se stea în miezul zilei, să nu se stea după orele 10 pentru că arde puternic și e foarte periculos, oricât te-ai proteja. Cei care nu se vor proteja riscă să facă erupții ale pielii sau în cazul în care au anumite boli să le agraveze. La mine vin de exemplu vara, mulți cu astfel de probleme”, ne-a declarat medicul de familie Mimi Bâzdâră.
Printre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii ce apar vara sunt: pitiriazisul versicolor, dermatita de contact, dermatofitia-tinea, ciuperca piciorului, lupusul eritematos și urticaria solară, iar cea mai cunoscută și mai gravă este cancerul de piele.
Pitiriazisul versicolor este o micoză care pur și simplu explodează în sezonul cald. Afecțiunea este favorizată în special de expunerea la soare, umiditate și la utilizarea cremelor fotoprotectoare.
Aceasta micoză sau ciupercă este caracterizată prin erupția pe piept și pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (când pielea este bronzată), care se descuamează. Altfel spus, pielea începe sa se cojească și apar în acelasi timp mâncărimi. Petele caracteristice pitiriazisului sunt cauzate de unii agenți infecțioși, numiti levuri saprofite, aflate în mod normal pe suprafața pielii. Însă, mediul umed, creat prin aplicarea cremelor fotoprotectoare și băile în mare sau piscină, precum și expunerea la soare duc la proliferarea exagerată a agenților infecțioși de pe piele. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată, iar riscurile acestei boli se reduc. Utilizarea cremelor sau uleiurilor solare, cu textură foarte grasă creează toate condițiile de manifestare a ciupercii. Totodată, afecțiunea se poate declanșa cu usurință la cei care au un sistem imunitar slăbit. Și administrarea de cortizon sau hormoni estrogeni predispune pacienții la această ciupercă. Trebuie știut că boala are tendința de a se întinde pe suprafete mari ale corpului și de a recidiva, îndeosebi vara. Din acest motiv, persoanele care au avut cel putin o dată această afecțiune cutanată trebuie sa respecte anumite reguli de igienă valabile de altfel pentru toți cei atinși de micoze. Ei vor purta numai îmbrăcăminte din bumbac, vor evita saunele, ștrandurile și orice locuri publice caracterizate de caldură și umezeală. De asemenea, este important să se adreseze medicului pentru un tratament preventiv în perioadele călduroase.
Dermatita de contact este o altă boală de piele. Nu se ia de la alte persoane, în schimb, ea este destul de frecventă vara și apare de multe ori din cauza bijuteriilor din materiale ieftine care se freacă de piele. Dermatita este o inflamare a pielii cauzată de contactul acesteia cu o anumită substanță. Poate fi vorba despre o plantă, anumite alimente, diverse metale, detergenți, cosmetice, latex sau parfumuri. Simptomele dermatitei de contact includ: înroșire, umflare, mâncărimi sau senzație de usturime. De obicei, această boală de piele trece de la sine, însă poate dura și câteva săptămâni până dispare. Dacă vă confruntați cu dermatita de contact, cel mai important este să identificați substanța declanșatoare și să o evitați pe cât posibil. Vara există predispoziție la dermatită de contact cu atât mai mult cu cât transpirația si expunerea pielii la soare o face mult mai sensibilă.
Dermatofitia-tinea este o boală de piele contagioasă, care se manifestă printr-o pată roșie, colorată mai intens la margini. Simptomele cele mai frecvente sunt: apariția unor pete roșiatice, cojirea pielii și mâncărimi. Dacă această infecție fungică a pielii este localizată la nivelul scalpului, pe lângă cojirea acestuia și mâncărimi, poate cauza căderea părului pe porțiunea afectată. Boala este provocată de o ciupercă care crește pe piele și care se răspândește sub formă de inele concentrice. Partea centrală poate să se vindece, însă porțiunea afectată va continua să se extindă. Această boală de piele este transmisibilă de la om la om, dar și câinii sunt purtători și o pot da mai departe. Tratamentul constă în medicație antifungică sub formă de cremă pudră, șampon sau loțiune.
Ciuperca piciorului
Una dintre cele mai frecvente tipuri de ciuperci, cea a piciorului, este foarte usor transmisibilă în locuri publice, precum dușuri, vestiare și săli de fitness. Simptomele sunt ușor de recunoscut și greu de ignorat: mâncărimi, usturimi sau senzația de arsură între degetele de la picioare. Se poate întâmpla și ca pielea să se desprindă de zonele afectate, ceea ce crește riscul de infecție. Un semn clar al ciupercii piciorului este îngroșarea unghiilor, care se fisurează și capată o nuanță gălbuie. Pentru această boală de piele nu este obligatoriu să mergi la doctor, întrucât există numeroase tratamente fără prescripție medicală speciale pentru ciuperca piciorului (creme, pudre sau loțiuni antifungice). Până se tratează problema, trebuie evitate încalțările care nu permit piciorului să respire, pentru că ciupercile se dezvoltă cel mai bine în mediu umed.
Lupusul eritematos este cea mai frecventă afecțiune fotosensibilă. Soarele poate induce dezvoltarea unor noi leziuni tipice de lupus pe zonele pe care le ”atinge” (plăci roșii, uneori mai aspre, cu arii de atrofie) dar, de asemenea, expunerea la soare poate accentua problemele renale care sunt parte a tabloului clinic al unora dintre pacienți. Pe față atrage atenția o placă roșie de forma unui fluture dispus pe nas și pe obraji, dar și fruntea sau chiar pleoapele pot fi afectate; pe corp sau pe scalp, leziunile sunt roșii cu scuamă și atrofie centrală, izolate sau confluate. Erupția se poate solda cu cicatrici dacă nu este tratată prompt.
Urticaria solară este o tulburare indusă de lumină în care, alături de leziuni ale pielii, de tip placă roșie, edematoasă, pruriginoasă caracteristice formelor mai ușoare, se pot descrie simptome constituționale, cum ar fi migrena, greața, bronhospasm, sincopa specifice formelor severe. Erupția cutanată are debut la 10-20 de minute după expunere și durează câteva ore. Evitarea expunerii, fotoprotecția și administrarea de antihistaminice sunt părți importante ale managementului terapeutic.
Cancerul de piele, cea mai gravă boală cauzată de expunerea la soare
Cea mai gravă boală de la soare este însă cancerul de piele. Aproximativ 90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la raze ultraviolete. Astfel, principala cauză a acestei boli ce anual afectează sute de oameni la nivel național este expunerea la soare. Trebuie știut că anumite creme de protecție solară nu protejează și împotriva razelor UV, ci doar de razele UVB. De aceea este foarte important să citiți cu atenție eticheta produsului. De asemena, bronzatul artificial în solarele cabinetelor de cosmetică poate crește cu 15% riscul de cancer de piele, și asta în cazul fericit în care persoana merge de doar patru ori pe an la salon.
Alunițele anormale pot crește riscul de dezvoltare a melanomului. Controlul anual la medicul dermatolog și protecția cu produse de îngrijire solară sunt esențiale pentru a preveni cancerul de piele.
Cele cinci semne prin care poți să-ți dai seama că alunița nu este tocmai în regulă sunt: asimetria (alunița este asimetrică prin dimensiune, înălțime, culoare), borders (margini neregulate, nedefinite), culoarea (nuanțe diferite, neuniforme), diametrul (alunița cu diametru de peste șase mm prezintă potențial cancerigen și necesită extirpare chirurgicală, mai ales dacă prezintă și alte semne din cele enumerate anterior), evoluția aluniței (ansamblul de modificări care apar la nivelul aluniței, adică: modificarea dimensiunii și a culorii aluniței, sângerarea, sensibilitatea locală crescută, mâncărime etc.).
Aceste simptome nu trebuie trecute cu vederea și necesită un control dermatologic amănunțit, pentru a exclude orice risc de apariție a cancerului de piele. În județ, peste 800 de persoane suferă de această boală.
„La finele trimestrului I, în evidențele Direcției de Sănătate Publică Vaslui figurau 822 de persoane cu cancer de piele, dintre care 329 din mediul urban și 439 din mediul rural. De asemenea, în primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 10 cazuri noi la nivelul județului de cancer de piele. Principala cauză o reprezintă expunerea la soare”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.
Reprezentanții DSP Vaslui recomandă cetățenilor să nu se expună la soare.
„Recomandăm în această perioadă cetățenilor să țină cont de sfaturile medicilor și să evite expunerea prelungită la soare de la orele 11 la orele 18”, a mai spus Mihaela Topliceanu.
Iată cum te poți feri de cancerul de piele
Folosește cremă de protecție adaptată tipului tău de ten și în funcție de timpul pe care îl vei petrece la soare. Evită expunerea la soare în mijlocul zilei, deoarece atunci ultravioletele sunt cele mai nocive pentru piele, cauzând arsuri responsabile de apariția tumorilor canceroase. Dacă este totuși necesar să ieși din casă în acest interval, aplică o cremă de protecție solară pe zonele expuse soarelui și îmbracă-te adecvat, cu haine subțiri, din materiale naturale cum este bumbacul, pentru a transpira mai puțin și pentru a avea sentimentul de răcoare pe piele.
Ferește-te de soare și stai la umbră! Nu numai că transpiri mai puțin și te simți mai confortabil ci îți reduci și riscurile de a face cancer de piele. Cu toate astea, reține că și la umbră trebuie să folosești crema de protecție solară. Trebuie știut și că ochii au nevoie de protecție solară. Praful, vântul, alergiile, infecțiile sindromul de ochi uscat și, pe deasupra, expunerea ochilor la radiațiile ultraviolete puternice pot cauza diverse răni pe suprafața oculară sau cornee, deci protejează-ți vederea cu ochelari de soare cu protecție UV