de Marian MOCANU
Ioan Crăciun, autorul unui accident soldat cu rănirea unei gravă a unei femei chiar pe trecerea de pietoni a fost sancționat cu indulgență de magistrații vasluieni. Chiar dacă, în momemntul producerii accidentului, șoferul era băut, acesta a primit o sentință de doar un an și jumătate cu amânarea executării pedepsei. Pentru o alcoolemie de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat, alți șoferi rămân nu doar fără permis, dar, riscă și cel puțin o condamnare cu suspendare.
La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, o femeie de 56 ani, din Vaslui, a fost victima unui accident rutier produs de un tânăr aflat sub influența băuturilor alcoolice. Femeia se angajase regulamentar în traversarea străzii Traian, moment în care a fost lovită de autoturismul condus de Ioan Crăciun, de 26 ani, din comuna Deleni. Victima a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde a fost diagnosticată cu „fractură gambă”.
Chemați la fața locului, polițiștii au testat cu aparatul alcooltest conducătorul auto vinovat, rezultatul fiind de 0,81 mg/l alcool pur în aerul expirat, mai bine spus, șoferul vinovat era mort de beat! Pe numele conducătorului auto, Ioan Crăciun, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului.
La mai bine de jumătate de an de la producerea accidentului, magistrații Judecătoriei Vaslui au dat sentința în acest caz. Conform deciziei acestora, Ioan Crăciun a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui autovehicol pe drumurile publice sub influiența alcoolului. Executarea sentinței a fost însă amânată, prin decizia judecătorilor, cu o perioadă de încercare de doi ani, timp în care tânărul vălenar trebuie să respecte măsurile de supraveghere dispuse de judecători și, teoretic, nu mai are voie să încalce regulile de circulație.
Chiar dacă sentința atât de blândă a fost dat ca urmare recunoașterii faptelor de către șoferul bețiv, este de neînțeles clemența judecătorilor, în condițiile în care, pe lângă faptul că a existat o victimă a accidentului, în alte cazuri de bețivi la volan, sentințele au fost date cu suspendarea executării pedepsei, și nu cu amânarea acesteia. Din punct de vedere juridic, amânarea executării pedepsei înseamnă faptul că sentința nu apare în cazierul persoanei condamnate, acesta putându-și pîăstra locul de muncă, în cazul în care este funcționar public, ori polițist, în timp de prin suspendarea executării pedepsei.
Sentința este una mai mult decât ușoară cu cât, potrivit art. 90 alin.1 Cod penal, persoanei față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa și nu este supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită, dacă nu a săvârșit din nou o infracțiune până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amânării și nu s-a descoperit o cauză de anulare.