de Marian MOCANU
Omul de afaceri Liviu Scafaru, cel care în anul 2012 râvnea la un fotoliu de deputat în parlamentul României, a fost declarat oficial colaborator al Securității. Judecătorii Curții de Apel București au respins contestația făcută de Scafaru cu privire la declararea sa colaborator al securității de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Statului. Dacă va pierde recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție a româniei, Scafaru poate fi acuzat de fals în declarații, după ce, cu ocazia depunerii candidaturii, a semnat declarația pe proprie răspundere că nu a făcut poliție politică.
După Alina Scafaru, avocata negreșteancă care a fost arestată preventiv pentru că a încercat să-i transmită cartele de telefon și băutură iubitului ei, încarcerat la Penitenciarul Iași și fratele acesteia, Marius Scafaru, condamnat în două rânduri, pentru trafic de droguri și, ulterior, pentru refuz de prelevare a probelor biologice, un alt membru a familiei Scafaru din Negrești are probleme cu justiția.
Capul familiei, omul de afaceri Liviu Scafaru, fost candidat la un fotoliu de deputat, a fost dovedit cu acte în regulă ca fiind colaborator al fostei Securități comuniste. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Statului (CNSAS) l-a declarat colaborator al securității în anul 2013.
Liviu Scadaru a intrat în vizorul acestei instituții după ce, la alegerile parlamentare desfășurate cu un an înainte, și-a depus candidatura pentru un post de deputat pe Colegiul Negrești, pe listele Partidului Poporului Dan Diaconescu. Liviu Scafaru a contestat în instanță decizia CNSAS, însă judecătorii curții de Apel București au respins contestația. Sentința a fost atacată de afaceristul negreștean la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Candidatul pistolar
Nu este pentru prima dată când omul de afaceri, cunoscut în Negrești nu doar prin afacerile sale, dar și prin comportamentul său, este în vizorul organelor de anchetă. În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Scafaru a amenințat cu un pistol mai mulți cetățeni care-l contestau în timpul unui miting electoral din satul Uncești -Telejna.
Nici comportamentul „beizadelelor” Scafaru nu a fost mai prejos, fiul său, Marius, a ispășit o pedeapsă cu închisoarea de un an și jumătate după ce, în anul 2006, a fost acuzat de trafic de droguri de mare risc. Ulterior, în anul 2010, Marius Scafaru a mai primit o condamnare de doi ani și șapte luni cu suspendarea executării pedepsei, pentru faptul că, după ce a provocat un accident, a refuzat prelevarea de probe niologice și a fost agresiv cu polițiștii.
Fiica afaceristului, Alina Mihaela Scafaru, se află și ea după gratii, după ce, la sfârșitul lunii aprilie a fost reținută de procurorii DNA pentru că a plătit un gardian de la Penitenciarul Iași pentru a-i transmite iubitului ei deținut telefoane mobile și băutură. Tânăra avocată avea legături cu mediul interlop ieșean cărora le acorda asistență juridică, poate și în virtutea faptului că era iubita lui Florin Rotariu, zis „Cap de Porc”,
un apropiat a Cordunenilor. Dealtfel, pentru acest iubit avocata și-a riscat nu doar cariera, dar și libertatea, el fiind destinatarul bunurilor ilegale pe care a încercat să le strecoare în Penitenciarul de maximă siguranță Iași.