Est News

Cum functiona reteaua Sebastian Ghita: DNA sustine ca 54 de firme controlate direct sau prin interpusi spalau comisioanele de 10% din contractele publice sau din bani europeni. Sechestru pe 130 de milioane de lei la cele 51 de firme controlate de deputatul PSD. Vezi lista completa

Urmarirea penala a lui Sebastian Ghita a fost extinsa pentru noi fapte de trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014. Potrivit DNA Ploiesti, Sebastian Ghita, prin intermediul a nu mai putin de 54 de firme pe care le controleaza direct sau prin interpusi ar fi „spalat” banii europeni si de la buget pe care i-ar fi primit drept comisoane pentru sprijinul acordat unor firme sa castige contracte pe bani publici.
Odata cu extinderea urmarii penale si dispunerea unor noi masuri si interdictii in cazul lui Sebastian Ghita, procurorii DNA au instituit si un sechestru pe pe sumele existente si pe cele ce urmeaza a fi incasate in conturile unor firme controlate de Ghita.
Sechestrul dispus de DNA se aplica „pana la concurenta sumei de 129.343.768 lei, cu exceptia fondurilor alocate platii salariilor angajatilor si celor destinate achitarii datoriilor catre bugetele publice”.
Ar fi vorba de societatile:
SC Asesoft International SA
SC Asesoft Com SRL
SC Asesoft Distribution SA
SC Asesoft Net SRL (actual SC Shopmania Net SRL)
SC Asesoft Smart SRL
SC Asesoft Service SRL
SC Asesoft Tehnologies SRL
SC Asesoft Web SRL
SC Asesoft World Wide SRL
Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft
Asociatia Sportiva Baschet Club Ploiesti
SC Access Net International SRL
SC Alfa Trade SRL
SC Alpedor SRL
SC A&S World Travel SRL
SC Coneco Serv SRL
SC DNS Birotica SRL
SC Domeniile Viticole SRL
SC Edel Weiss SA
SC Federal Media Partener SRL
SC Foto Tehnologies SRL
SC Glar Construct SRL
SC Idilis SRL
SC Infratel Net SRL
SC IT Infocons Services SRL
SC Master Software Info SRL
SC Media Fantasy Solution SRL
SC Mediata Consulting SRL
SC Merconsult Team SRL
SC Muntenia Furnizare SRL
SC Network One Distribution SRL
SC Nxtel Solutions SRL
SC Ploiesti Import Export SRL
SC Podgoriile Tohani SRL
SC Q Net International SRL
SC Ridzone Computers SRL
SC Rotherfield Properties Romania SRL
SC RTV Satellite Net SRL
SC Senior Consulting Group SRL
SC Sport Arena SRL
SC Star Soft SRL
SC Studio Harry SRL
SC Sungard System SRL (fosta Softbit Service SRL)
SC Sunsmart Integrare IT SRL
SC Teamnet International SA
SC Tohani SA
SC TVMP SRL
SC Viewpedia Soft SRL
SC Xor IT Systems SRL (SC Expert One Research)
SC 2 K Telecom SRL
SC 360 Revolution SRL.
Procurorii DNA Ploiesti au dispus, miercuri, extinderea urmarii penale pe numele lui Sebastian Ghita, in dosarul in care acesta era deja anchetat pentru diverse fapte de courptie. „Probele administrate ulterior pe parcursul urmaririi penale au demonstrat ca inculpatul GHITA SEBASTIAN AURELIAN a derulat o activitate infractionala mult mai ampla, care este ACTUALA si PREZINTA UN GRAD DE PERICOL SOCIAL DEOSEBIT DE RIDICAT”, se arata in referatul procurorilor consultat de HotNews.ro.
Potrivit DNA, in perioada 2000 – 2015, Sebastian Ghita ar fi „obtinut importante sume de bani in mod nelegal – prin traficarea influentei – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. Banii au fost spalati printr-o multitudine de operatiuni financiar – bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si T.V.A”.
Procucorii anticoruptie sustin in referat ca, totalul sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de spalare se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar „prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilita la o valoare minima de 37.720.325 lei”.
Practic, anchetatorii il acuza pe Sebastian Ghita ca  si-a folosit influenta sa obtina importante sume de bani provenite din platile efectuate in cadrul unui proiect european de circa 163 milioane euro pentru „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova”.
10% comisioane pentru Ghita
Potrivit procuroprilor, banii obtinuti de Ghita erau „sub forma de comisioaneplatite ca procent (10%) din valoarea contractelor, de la constructori agreeati pe care, fiecare dintre persoanele aratate, urma sa-i sprijine in castigarea contractelor de lucrari prin exercitarea influentei pe care o aveau la conducerea si angajatii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor cu atributii legate de derularea proiectului”.
DNA Ploiesti mai sustine ca „probele au relevat ca Ghita Sebastian Aurelian a sprijinit Asocierea S.C. Grossmann Engeneering Group SRL (administrata de inculpatul Hertanu Iulian Cristian) – SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL (administrata de Besciu Dan, un prieten apropiat al lui Ghita Sebastian Aurelian) – castigatoare a contractului de lucrari „Extindere retele de canalizare in Comarnic” – contract semnat la data de 13.01.2012″ si ca „sprijinul acordat de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian pentru Asocierea S.C. GROSSMANN ENGENEERING GROUP SRL – SC EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL a constat, in principal, in interventii si presiuni exercitate in mod direct sau prin intermediul lui Cosma Vlad Alexandru, Cosma Mircea [n.r. seful CJ Prahova], Ghioc Ciprian s.a. asupra directorului S.C.HIDRO PRAHOVA S.A. – Pantea Dumitru si asupra sefului Unitatii de implementare a proiectelor din cadrul agentului economic aratat – Ionescu Ionut Cristian”.
Pentru acest sprijin, „inculpatul Ciorba Vladimir Razvan a creat si folosit  circuite financiar – bancare care au avut la baza operatiuni fictive si prin intermediul carora a deturnat, printre altele, din suma incasata cu titlu de avans de catre liderul de proiect S.C. GROSSMANN ENGENEERING GROUP SRL, suma de 505.000 lei, reprezentand 10,2 % din avansul incasat de S.C. GROSSMAN ENGINEERING S.R.L. de la S.C. HIDRO PRAHOVA S.A”.
„Suma de 505.000 lei, reprezentand un procent de 10,21% din valoarea avansului  incasat  de S.C. GROSSMANN ENGINEERING SRL  de la S.C. HIDRO PRAHOVA SA, scoasa numerar, a fost directionata si „spalata”intr-un „recipient” format din mai multe societati comerciale controlate, in fapt, de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian prin persoane interpuse”, sustin anchetatorii.
DNA: Ghita controleaza direct sau prin interpusi 54 de firme. Cum ar fi spalat banii
Procurorii arata ca, Sebastian Ghita, desi a renuntat direct la actiunile pe care le avea in diversele sale firme inca din 2012 cand a devenit deputat, acesta controleaza inca, direct sau indirect (prin interpusi – 23 persoane fizice) 54 de firme.
„Sistemul format din mai multe societati comerciale, intre care sunt tranzactionate sume importante de bani, creat si controlat de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, are ca scop disimularea originii ilicite sau a adevaratei naturi  (spalarea) a banilor (comisioanelor) proveniti din comiterea infractiunilor de trafic de influenta si a celor proveniti din fonduri publice. Acestia din urma, desi aparent sunt obtinuti in mod legal in baza unor contracte castigate in urma derularii unor proceduri de achizitie publica, dobandesc un caracter ilicit prin efectuarea de transferuri bancare care nu au la baza justificari legale, constituind, in acest context, in totalitatea lor, obiect al infractiunii de spalare de bani”, sustin procurorii anticoruptie.
„Controland in fapt tot acest sistem financiar, prin persoane juridice si fizice interpuse, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian raspunde personal in calitate de autor (administrator de fapt) pentru consecintele produse constand in disimularea naturii si provenientei sumelor de bani introduse in circuitul financiar aratat si pentru sumele reprezentand impozit pe profit si T.V.A. sustras de la plata catre stat”, mai sustin procurorii DNA.
Potrivit anchetatorilor, o parte din sumele de bani obtinute ilicit „au fost folosite de catre Ghita Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice”.
Tigai pentru electorat la parlamentarele din 2012 si voturi cumparate in Republica Moldova pentru prezidentiabilul Ponta
Astfel, anchetatorii sustin ca „in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii „economisiti” in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositi pentru achizitionarea de pe piata neagra de asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a detemina un numar important de persoane sa il voteze”.
„Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictive prin intermediul societatilor controlate, in concret  SC MEDIA FANTASY SOLUTION SRL Bucuresti”, sustine DNA.
In plus, procurorii mai arata ca Sebastian Ghita ar fi corupt si alegatorii din Republica Moldova, „la alegerile presedintiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale fost in cuantum de 350.000 euro”.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version