de Marian MOCANU
Executantul unui proiect major a dat în judecată beneficiarul, în speță Parohia „Sfântul Ioan II” din Vaslui, pentru neplata ultimelor facturi pentru lucrările executate. Apariția acestor litigii, deși executantul și-a făcut treaba , ar putea duce, pe viitor, la o reticență a structurilor de finanțare în acordarea de fonduri pentru proiecte.
Așa cum stă bine la români, o treabă bine făcută nu trebuie dusă până la capăt! Sau, dacă este dusă până la capăt, nu trebuie plătită corespunzător! Este cazul proiectului „Restaurare, consolidare și valorificare turistică a ansamblului monument istoric Biserica «Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul» și situl arheologic Zona Curților Domnești” din Vaslui.
La acest proiect, în valoare de peste 11,7 milioane lei, din care 7.626.979 lei contribuție a Uniunii Europene și 1.166.000 lei din partea Guvernului României, beneficiarul, Parohia „Sfântul Ioan II” din Vaslui ar fi trebuit să contribuie cu aproape trei milioane lei.
Executantul lucrărilor de reabilitare a bisericii și Curților Domnești a fost desemnat, prin licitație publică, SC Grup Construcții Est SA Iași, firmă cu experiență în reabilitarea monumentelor istorice, dar și obiective civile. Lucrările au fost finalizate, inclusiv restaurarea, atât pe interior, cât și pe exterior, a bisericii datând de pe timpul lui Ștefan cel Mare, care a avut rol de paraclis al foștilor Curți Domnești.
Din păcate, după finalizarea, în această primăvară, a lucrărilor, parohia a „uitat” să achite integral ultimul deviz de lucrări, în valoare de câteva miliarde lei vechi. În consecință, constructorul, SC Grup Construcții Est SA Iași a acționat pe beneficiar în instanță, la Tribunalul Vaslui, pentru un litigiu privind achizițiile publice, practic pentru neplata tuturor obligațiilor prevăzute în contract. Dosarul, având numărul 1313/89/2015, va avea primul termen de judecată pe data de 9 iulie.
Contactat, părintele Constantin Mogoș, parohul bisericii și persoana mandatată să se ocupe de acest proiect major, s-a arătat uimit de acțiunea în instanță deschisă de executantul lucrărilor.
„Am avut o colaborare foarte bună cu constructorul ieșean, au făcut o treabă extraordinară în acest proiect, așa cum se poate de altfel vedea. Nu știu de niciun litigiu, știu doar că am încheiat toate socotelile, ne-am strâns mâna, și-au luat utilajele și muncitorii, am crezut că s-a finalizat totul. Mă voi interesa să văd despre ce este vorba!”, a declarat preotul Constantin Mogoș.
Reprezentantul executantului nu a dorit să dea mai multe detalii despre acțiunea în instanță, confirmând însă că este vorba de un litigiu financiar, pentru unele sume rămase neachitate.
„Noi ne-am făcut treaba foarte bine, așa cum se poate vedea. Este însă politica firmei de a nu da declarații de nici un fel, nici pe marginea acestui litigiu, nici în legătură cu alte probleme!”, a declarat reprezentantul firmei de construcții.
Soluționarea acestui dosar rămâne la latitudinea instanței de judecată, doar justiția putând decide cine are dreptate, beneficiarul sau executantul.
Dat fiind acest litigiu, există posibilitatea ca organismele care decid acordarea fondurilor structurale să penalizeze solicitanții la următoarea cerere.
Din păcate, acest lucru se întâmplă și în cazul constructorilor vasluieni. Vineri, 19 iunie, una dintre cele mai mari și mai vechi firme de construcții din vaslui, SCIR SA, a dat în judecată municipalitatea vasluiană tot pentru „litigiu privind achizițiile publice”, respectiv pentru faptul că nu li s-au achitat toate lucrările de reamenajare a parcului de la Teatrul de Vară.