de Marian MOCANU
Polițiștii de prevenire a criminalității continuă activitățile programate în cadrul campaniei intitulată „Vacanță în siguranță”, în scopul creșterii gradului de informare a tinerilor cu privire la riscurile ce decurg prin adoptarea unui comportament antisocial astfel încât aceștia să devină conștienți de pericolele pe care le pot întâlni în viața de zi cu zi și să reducă riscul lor de victimizare.
În data de 24 iunie 2015, la Centrul de Agrement „Poiana Căprioarei”, s-a desfășurat seminarul ,,Fii atent, nu dependent”, în cadrul proiectului realizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Acțiunea s-a desfășurat sub forma unui dialog interactiv la care au luat parte 35 de elevi și specialiști din cadrul Compartimentului de Prevenire. Întâlnirea a avut ca scop creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la riscurile ce decurg din consumul de droguri, tutun și alcool, precum și însușirea unui comportament social adecvat în cadrul comunităților din care fac parte, prin respectarea legislației în diferite situații în care ei se pot afla.
Vacanța de vară presupune mai mult timp liber pentru elevi, deplasarea acestora în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mari fără supraveghere, circulație mai intensă pe drumurile publice, situații care pot genera o creștere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracțiuni.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui au îndrumat tinerii la alegeri sănătoase în viață, la alternative de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Elevii au aflat și aspecte privind răspunderea penală a minorilor, rolul anturajului în viața unui tânăr și pericolele prin care pot trece în urma alegerilor făcute sub presiunea grupului de prieteni.
Polițiștii aduc în atenție și câteva sfaturi utile pentru petrecerea vacanței de vară în siguranță:
Alegeți-vă cu grijă prietenii; nu legați prietenii, cu persoane care au un comportament deviant; nu imitați actele lor de bravură și gândiți-vă la posibilele consecințe ale acțiunilor pe care le inițiază.
Nu vă împrieteniți cu persoane cunoscute întâmplător, acestea pot fi elemente infractoare ale căror victime puteți fi chiar voi.
În discoteci sau în alte locuri de distracție evitați disputele și altercațiile verbale sau fizice, acestea pot degenera în agresiuni sau încăierări cu urmări grave! Nu ripostați la agresivitatea verbală și evitați agresivitatea fizică.
Evitați plimbările sau deplasările pe stradă la ore târzii, prin locuri izolate sau întunecoase, deoarece puteți deveni victime ale unor tâlhării, violuri, vătămări corporale.
Dacă locuiți într-o zonă mai îndepărtată a orașului, seara încercați să ajungeți acasă în grup cu alți prieteni și mergeți pe cât posibil pe străzi luminate.
Curiozitatea manifestată față de droguri se poate transforma în dependența cu urmări imprevizibile.
Evitați portul sau deținerea asupra voastră de cuțite sau alte obiecte înțepătoare, care, de cele mai multe ori vă aduc neplăceri.
Nu vă lăudați cu valorile deținute de părinții voștrii (bani, bijuterii, electronice) și nu dați nimănui amănunte despre locul de depozitare.
Autovehicule puteți conduce doar dacă posedați permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte mașina. Respectați regulile de circulație; este păcat să deveniți victima unui accident rutier.