Home » Administratie » Justiția a preluat dosarul megaescrocheriei de la FEPA SA Bârlad – Hărăbor, la judecată!

Justiția a preluat dosarul megaescrocheriei de la FEPA SA Bârlad – Hărăbor, la judecată!

de Răzvan CĂLIN

Astăzi, la Tribunalul Vaslui începe procesul pe care statul român l-a intentat firmei bârlădene și managerului acesteia – Tudorel Hărăbor. Procurorii anticorupție au identificat fapte de evaziune fiscală prin stopaj la sursă. Prejudiciul cauzat este de circa 4,8 milioane lei.

SC FEPA SA Bârlad, dar mai ales managerul acesteia – Tudorel Hărăbor – vor trebui să dea socoteală în fața judecătorilor pentru megaescrocheria pe care au pus-o la cale și în urma căreia statul român a fost păgubit cu aproximativ 4,8 milioane lei. Astăzi, 30 iunie, a fost fixat primul termen în acest dosar, care a ajuns de pe masa procurorilor anticorupție pe rolul instanței Tribunalului Vaslui. În consecință, Tudorel Hărăbor va trebui să dea socoteală judecătorilor pentru această inginerie financiară pe care a pus-o la cale.

Trebuie spus că Secția Teritorială Iași a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) este cea care are meritul de a fi descâlcit ițele acestei afaceri.

La începutul lunii mai, DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că a definitivat ancheta în acest dosar și că l-a înaintat spre judecare Trbunalului Vaslui. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, în perioada 31 ianuarie 2009 – 31 ianuarie 2012 , Hărăbor a reținut și nu a virat la bugetul de stat tot ceea ce înseamnă taxe, impozite și alte contribuții prevăzute de legislația în vigoare. Vorbim aici despre un stopaj la sursă cât se poate de evident, procurorii DNA reușind să stabilească clar și valoare prejudiciului: aproximativ 4,8 milioane de lei (4.795.981 lei, mai exact). Din această sumă, 1.764.856 lei reprezintă impozitul pe venituri din salarii, 1.918.664 lei  contribuția individuală de asigurări sociale de stat, 1.021.292 lei contribuția individuală de asigurări de sănătate și 91.169lei contribuția individuală de asigurări sociale – șomaj.

Procurorii DNA Iași au lucrat mai bine de patru ani în acest dosar ce-l incriminează pe Tudorel Hărăbor, dar și firma bârlădeană pe care o conduce. În sarcina celor doi (Hărăbor și FEPA SA) s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuă, „comisă în forma reținerii și nevărsării, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”.

Vor fi trași la răspundere autorii acestei megaescrocherii?

Întâmplător sau nu, la doar câteva zile după comunicatul celor de la DNA Iași, Curtea Constituțională a României (CCR) a ieșit la rampă cu o decizie de neconstituționalitate, afirmând că norma de incriminare a infracțiunii de care este acuzat directorul FEPA Bârlad nu este clară, previzibilă și accesibilă, încălcând, astfel, principiul legalității consacrat de art. 1, alin. (5) din Constituția României. Cu alte cuvinte, Hărăbor are toate șansele să scape basma curată din toată această afacere, dacă judecătorii vasluieni vor ține cont de recomandările CCR.

Totuși, lucrurile nu stau chiar așa, mai ales că, cel puțin până în momentul de față, Legea nr. 241/2005 (pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale) nu a fost modificată încă în acest sens.

Nelu Sava, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice, a oferit reporterilor EstNews un punct de vedere cât se poate clar: „Deocamdată, Legea nr. 241/2005, cea care spune că stopajul la sursă este o infracțiune, nu a fost modificată. Până ce actul normativ nu este modificat, iar totul este publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că nu produce efecte. Știu de acea decizie a CCR, am auzit că s-au propus efectuarea unor modificări la lege, dar, pentru moment, nu s-a făcut nimic în acest sens. Prin urmare, la momentul actual noi lucrăm în baza legii în vigoare. Acesta este punctul meu de vedere la momentul acesta. Până când nu se modifică legea de bază, se merge pe aceasta care este în vigoare!”

În consecință, putem spune că în România încă se mai poate spera că justiția va face dreptate în asemenea cazuri, chiar dacă alte instituții ale statului (gen CCR) emit peste noapte decizii, care, practic, oferă o portiță de scăpare celor care devalizează bugetul statului.

Hotărârea CCR ar putea avea un efect devastator pentru economia țării, căci, pe scurt, îi scoate basma curată pe toți cei care au tras în piept statul român cu sute și sute de miliarde de lei vechi prin această „inginerie” a stopajului la sursă.

Iată, cum și-au motivat judecătorii CCR decizia pe care au luat-o cu atâta ușurință: „Cu majoritate de voturi, (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale. Curtea a constatat că legea nu definește noțiunea de impozite sau contribuții cu reținere la sursă, astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art. 1, alin. (5) care consacră principiul legalității”.

Când anume va fi lichidat clanul mafiot ce sufocă FEPA Bârlad?

Tudorel Hărăbor nu este la singura potlogărie de acest gen care atrage atenția autorităților statului român. Mare parte din echipa managerială (în frunte cu Hărăbor), cât și principalii acționari de la FEPA SA au intrat în vizorul DIICOT, care prin Biroul Teritorial Vaslui instrumentează un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Ne referim aici la Antonio Vrusea și Alexandru Dumitriu, care sunt acționarii SC Cover Me Design SRL, firmă care a achiziționat 30% din pachetul majoritar de acțiuni al FEPA Bârlad. Facem precizarea că SC Cover Me Design SRL, împreună cu SC Grup Energetic Tender SA și persoana fizică Constantin Cozar, au achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al firmei bârlădene în anul 2004. Printre cei vizați se mai numără Hărăbor, directorul adjunct Constantin Cozar, directorul de Resurse Umane Vasile Conea și Marcel Pahome, șef Departament Marketing. Toți cei enumerați mai sus sunt acuzați de procurorii DIICOT că au comis mai multe infracțiuni, dintre care amintim doar de evaziune fiscală și spălare de bani (prin diverse off-shore-uri), prejudiciul dovedit până în prezent ridicându-se la nu mai puțin de 200 de miliarde de lei vechi. Iar cercetările încă nu au fost finalizate!

În loc de încheiere: în timp ce FEPA Bârlad a fost adusă în pragul falimentului de către această clică de evazioniști, iar statul român este tras în piept cu sume fabuloase de milioane de lei și chiar milioane de euro, același destoinic manager – Tudorel Hărăbor – este plătit regește pentru serviciile sale, încasând lunar sute de milioane de lei vechi, ba chiar și câte o jumătate de miliard de lei vechi. Asta în timp ce cei mai mulți dintre cei 270 de muncitori primesc salarii de mizerie: între 400 de lei și 800 de lei lunar!

de Răzvan CĂLIN Astăzi, la Tribunalul Vaslui începe procesul pe care statul român l-a intentat firmei bârlădene și managerului acesteia - Tudorel Hărăbor. Procurorii anticorupție au identificat fapte de evaziune fiscală prin stopaj la sursă. Prejudiciul cauzat este de circa 4,8 milioane lei. SC FEPA SA Bârlad, dar mai ales managerul acesteia - Tudorel Hărăbor - vor trebui să dea socoteală în fața judecătorilor pentru megaescrocheria pe care au pus-o la cale și în urma căreia statul român a fost păgubit cu aproximativ 4,8 milioane lei. Astăzi, 30 iunie, a fost fixat primul termen în acest dosar, care a ajuns…

Review Overview

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: