Home » Justitie » Culmea tupeului: Hărăbor se vrea inocent!

Culmea tupeului: Hărăbor se vrea inocent!

de Răzvan CĂLIN

Tudorel Hărăbor, managerul de la FEPA SA Bârlad, a deschis acțiune la Judecătoria Bârlad prin care solicită să fie reabilitat. El are o condamnare de trei luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și acum și-ar dori ca tot instanța de judecată să-i șteargă cu buretele antecedentele penale. Mișcarea ascunde alte interese în spate: Hărăbor vrea să apară curat ca lacrima în fața instanțelor care îl vor judeca pentru fapte mult mai grave, cum ar fi evaziunea fiscală prin stopaj la sursă, spălare de bani, constituire grup infracțional organizat etc. Atunci când va compare în fața instanței pentru aceste fapte, Hărăbor ar putea juca cartea inocentului aflat la prima abatere și, în consecință, va putea cere un minim de pedeapsă.

Cu siguranță memoria colectivă încă mai savurează din plin încercările penibile ale unor VIP-uri din lumea politică românească de a-și spăla păcatele odată ce procurorii anticorupție i-au prins cu mâța în sac. Fostul ministru al Internelor și parlamentarul de Vaslui Cristian David s-a pocăit și a intrat în nu știu ce sectă obscură (drept pentru care s-a lăsat scăldat și bălăcit printr-un fel de ritual de purificare. Nu mai vorbim de celebrul Dan Șova care s-a lăsat miruit de colega de partid și Parlament, senatoarea Florina Jipa, chiar în ședința când s-a discutat ridicarea imunității sale parlamentare.

Nu știm dacă s-a inspirat din faptele celor, dar cet este că și Tudorel Hărăbor, manager al SC FEPA SA Bârlad, încearcă o manevră de genul acesta. Tocmai acum când atât procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cât și cei de la DIICOT l-au încolțit în niște dosare extrem de grele și de complexe, cu acuzații grave de evaziune fiscală prin stopaj la sursă, spălare de bani, constituire grup infracțional organizat etc.

Concret, Hărăbor a înaintat o acțiune la Judecătoria Bârlad pentru reabilitare judecătorească. Mai pe românește, Hărăbor le-a cerut judecătorilor bârlădeni să-l facă așa cum a fost doar când tocmai a ajuns pe această lume: inocent și nevinovat ca un prunc abia născut.

Totul a pornit de la faptul că, în momentul de față, justițiabilul Hărăbor are calitatea de condamnat în baza unui mai vechi dosar de abuz în serviciu și nerespectarea unei hotărâri judecătorești. Pe scurt, unul dintre foștii angajați ai FEPA SA – Gheorghe Nițu – l-a acționat în instanță pe Hărăbor acuzându-l de comiterea acestor fapte, lucru dovedit ulterior atât de instanța de la Bârlad, cât și de Curtea de Apel Iași. Pe 3 noiembrie 2011, judecãtorii bârlãdeni s-au pronuntat în dosarul penal în care directorul SC FEPA SA Bârlad, Tudorel Hãrãbor, era trimis în judecatã de procurori pentru abuz în serviciu si nerespectarea unei hotãrâri judecãtoresti: trei luni închisoare cu suspendare si 3.000 de lei despãgubiri morale, pentru Gheorghe Nitu. Hărăbor a atacat decizia la Curtea de Apel Iași, care însă i-a respins ca nefondat recursul, ba i-a și majorat despăgubirile civile de la 3.000 de lei la 10.000 de lei.

Hărăbor vrea neapărat un cazier curat!

Ei, tocmai această ”pată” din CV-ul său vrea să o șteargă neapărat Hărăbor, care a cerut recent judecătorilor bârlădeni să-l reabiliteze. După doar două termene de judecată, Judecătoria Bârlad a decis să suspende judecarea cauzei din motive cât se poate de întemeiate.

Hărăbor tocmai a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală prin stopaj la sursă, statul român fiind prejudiciat cu circa 4,8 milioane de lei. Unde mai pui că managerul de la FEPA Bârlad face obiectul unei alte anchete, de această dată coordonată de DIICOT, în care acuzațiile sunt și mai grave: constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea cu rea credință a creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual și uz de fals.

Amânare la primul termen

Primul termen în procesul intentat de DNA s-a consumat ieri, la Tribunalul Vaslui. Tudorel Hărăbor s-a prezentat în fața instanței și a solicitat un nou termen pe motiv că nu a putut fi apărat de avocatul său care nu a putut fi prezent din motive obiective. În consecință, instanța vasluiană a fixat un nou termen pentru 13 iulie.

Cât privește Judecătoria Bârlad, și-a motivat suspendarea cauzei prin aceea că, în conformitate cu art.533, alin. 2 din Noul Cod de Procedură Penală, „dacă înainte de soluționarea cererii de reabilitare față de condamnat, a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru altă infracțiune, examinarea cererii se suspendă până la soluționarea definitivă a acelei cauze”.

Altfel spus, Hărăbor va trebui întâi să dea socoteală pentru faptele de care îl acuză DNA și DIICOT și abia apoi se va lua în calcul și cererea sa de reabilitare judecătorească. Până la urmă, e dreptul constituțional al fiecărui român să-și caute dreptatea în instanță, însă penibilul situației e mai mult decât vizibil. Totuși, se pare că această mișcare gândită de Hărăbor e cu bătaie lungă. După cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, Hărăbor tocmai a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală prin stopaj la sursă. Primurl termen tocmai s-a derulat marți, 30 iunie, la Tribunalul Vaslui.

Din spate, vin tare și cei de la DIICOT care tocmai instrumentează tot pe pe numele lui Hărăbor un dosar la fel de greu. Prin cererea sa de reabilitare judecătorească deschisă la Judecătoria Bârlad, Hărăbor ar urmări să fie scos basma curată, cu un cazier la fel de curat ca al unui prunc. Astfel, în eventualitatea în care Tribunalul Vaslui îl va găsi vinovat la acuzațiile procurorilor anticorupție, el va putea poza drept un „inocent”, un cetățean model aflat la prima abatare și în consecință ar putea spera la o pedeapsă cât mai blândă. Rămâne de văzut cât succes va avea în demersul său, însă cert este că, deocamdată, procesul de reabilitare a fost suspendat până ce Tribunalul Vaslui va decide în celălalt dosar instrumentat de DNA.

de Răzvan CĂLIN Tudorel Hărăbor, managerul de la FEPA SA Bârlad, a deschis acțiune la Judecătoria Bârlad prin care solicită să fie reabilitat. El are o condamnare de trei luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și acum și-ar dori ca tot instanța de judecată să-i șteargă cu buretele antecedentele penale. Mișcarea ascunde alte interese în spate: Hărăbor vrea să apară curat ca lacrima în fața instanțelor care îl vor judeca pentru fapte mult mai grave, cum ar fi evaziunea fiscală prin stopaj la sursă, spălare de bani, constituire grup infracțional organizat etc. Atunci când va compare în fața…

Review Overview

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: