Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plăți, în contextul în care nu a putut plăti tranșa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional, iar liderii Eurogrup se vor reuni din nou, miercuri dimineață, pentru a analiza situația de criză.
Miniștrii Finanțelor ai țărilor din zona euro, reuniți în teleconferință marți seară, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistență financiară.
„Termenul-limită pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârșitul săptămânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astăzi”, a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finanțe al Slovaciei.
Președintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a anunțat marți seară că Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua. Dijsselbloem a semnalat că un eventual nou plan de asistență va avea condiții mai dure pentru Guvernul elen.
„Ar fi absurd să acceptăm solicitările Guvernului Greciei dat fiind că ei nu le aceeptă pe ale noastre”, a spus Jeroen Dijsselbloem.
„Miercuri la ora 11.30 (12.30, ora României) va avea loc o nouă teleconferință pentru a discuta despre evoluția situației Greciei”, a transmis Dijsselbloem prin Twittter.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atenția că instituțiile financiare internaționale – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional – nu vor lua nicio decizie privind situația din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii țării.
Actuala situație de incapacitate de plăți tehnică nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăți tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de dolari. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar șansele unei intervenții europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăți doar pentru că Fondul Monetar Internațional oferă unei țări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situației. Practic însă, piețele financiare vor considera Grecia va fiind o economie insolventă.
Zeci de mii de oameni au protestat în orașele Atena și Salonic, față de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaționali pentru a continua planul de asistență financiară. Manifestanții susțin respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internaționali, pe care îi acuză de „șantaj”.
„Viețile noastre nu aparțin creditorilor!” – se putea citi pe pancartele manifestanților.
Criza are din nou efecte concrete directe asupra oamenilor de rând, care, în contextul controlului capitalului bancar, pot retrage de la bancomate cel mult 60 de euro pe zi.
Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate în referendumul de duminică, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro. Întrebarea care va fi adresată la referendum este următoarea: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană și de Fondul Monetar Internațional?” Prima căsută pe buletinul de referendum va fi „nu”, iar a doua „da”.
Creditorii internaționali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislației muncii și reducerea deficitului bugetar.
Ministrul grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, a confirmat marți că Grecia nu va plăti în următoarele ore tranșa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăți. Întrebat de jurnaliști dacă Grecia va achita până la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, Varoufakis a răspuns: „Nu”.
Programul de asistență financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marți, aceeași zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
Grecia nu a achitat rata către FMI până marți la ora 24.00, economia elenă intrând în incapacitate de plăți, prima etapă înainte de faliment.
Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, a declarat marți, în Parlamentul de la Berlin, că Grecia ar putea rămâne în zona euro chiar dacă programul de austeritate propus de creditorii internaționali va fi respins prin referendumul de duminică, dând însă agigurări că BCE va face tot ce va fi necesar pentru a proteja moneda euro.
Sursa: mediafax.ro