Est News

Oameni cu handicap, afaceriști de ocazie

de Roxana NĂSTASĂ

Beneficiarii tichetelor gratuite de transport oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Vaslui continuă să fie afaceriști de ocazie. Potrivit conducerii instituției, mulți din cei 12.000 de beneficiari vând biletele primite cu titlu gratuit diferitor operatori de transport în comun, care mai apoi le revând călătorilor amatori de reduceri, asigurându-și un dublu câștig.

În evidențele DGASPC Vaslui se află peste 12.000 de persoane cu handicap grav și accentuat, care conform legii, au dreptul la bilete gratuite pentru transportul în comun. Pentru unii dintre acești oameni, tichetele nu reprezintă o necesitate, așa cum au văzut-o inițiatorii legii, ci încă o sursă de venit. Aceștia vând pe sume derizorii biletele gratuite unor operatori de transport care, la rândul lor, le revând călătorilor amatori de reduceri (dar care nu au dreptul de a utiliza astfel de bilete, neîncadrându-se în vreo una din cele două categorii de beneficiari), iar ulterior le înaintează pentru decont DGASPC.

La cinci luni după ce pe fir au intrat chiar și polițiștii, iar reprezentanții DGASPC au făcut și ei numeroase demersuri în acest sens, fenomenul se practică încă fără vreo problemă, afaceriștii de ocazie făcându-și treaba liniștiți.
„Încă se practică acest lucru și nu avem cum să intervenim, nu avem niciun control. Am făcut mai multe propuneri și noi și alții din țară, am propus ca aceste bilete să fie introduse în suma complementară pe care o primesc persoanele cu handicap, să le folosească doar cine are nevoie, dar se întârzie, nu s-a rezolvat nimic”, ne-a declarat Ionel Armeanu Ștefănică, directorul DGASPC Vaslui.

În luna februarie, Poliția Iași a trimis DGASPC 60 de astfel de bilete, găsite la o persoană care nu avea drept de utilizare a lor. Deținerea tichetelor de acest fel fără drept nu e sancționată însă de lege, și nici vânzarea lor de către beneficiarii de drept pentru că nu sunt furate să constituie infracțiune. Astfel călătoriile dus-întors pe distanțe mari care nu sunt posibile într-o singură zi, cu acetse bilete devin posibile.

„Am avut cazuri când pe numele unui beneficiar au fost folosite două astfel de bilete în aceeași zi, pe o rută imposibil de parcurs în intervalul dat. Cum ar fi să mergi de la Murgeni la Timișoara și să te și întorci în aceeași zi”, mai declara Armeanu.

Pentru acest an, s-au solicitat 108.000 bilete de călătorie pentru persoanele cu gradul I (grav) sau II (accentuat) de handicap.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version