Est News

Apă ozonată, prin țevi ruginite

de MIihaela NICULESCU

Lucrările de modernizare a stației de tratare a apei, de la Crâng (Bârlad), sunt în toi. Dacă nu s-ar fi intervenit acum, exista riscul ca utilajele uzate să nu mai facă față, iar apa care pleacă din stația de tratare să nu fie în parametri fizico-chimici admiși.

Stația de tratare a apei potabile nu mai prezenta siguranță în exploatare, așa că programul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, finanțat de Ministerul Mediului și Consiliul Județean, a venit aproximativ la timp. Stația dădea semne de uzură fizică și morală de câțiva ani, în 2015 împlinindu-se 25 de ani de la darea în folosință. Până în noiembrie, când este stabilit termenul de finalizare a lucrării, se vor înlocui pompele, filtrele, iar țevile ruginite vor fi schimbate cu țevi din inox. Rezervoarele vor fi reabilitate și pe lângă anexele existente va fi amenajată și o stație de ozonare a apei. Vechea stație de tratare nu ozona apa, lucru care se reflecta în calitatea și gustul apei. Noua stație de tratare de la Crâng va beneficia de tehnologia ce mai nouă în materie.

Lucrările de modernizare a stației au o valoare de 17 milioane de lei și cuprind și reabilitarea laboratorului de analiză a apei. Bârlădenii se vor bucura, din iarnă, de o apă extrem de bine tratată, care, din păcate nu va ajunge cu aceeași calitate la majoritatea consumatorilor. Țevile și conductele sun, în cea mai mare parte, ruginite și degradate, iar bârlădenii vor fi nevoiți să consume aceeași apă semi-potabilă, deși Ministerul Mediului a alocat bani pentru modernizarea stației de tratare.

„Trăim cu speranța”, spun autoritățile referindu-se la reabilitarea rețelei de apă potabilă a Bârladului, cea mai veche din județ. Doar la Bârlad, rețeaua cedează săptămânal, lucru care duce la infiltrarea impurităților în apa potabilă ce ajunge la robinetele bârlădenilor.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version