Est News

Averile aleșilor (III) – Consiliul contrastelor

de Marian MOCANU

Consilierii județeni și funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean (CJ) Vaslui au reușit să-și completeze declarațiile de avere și de interese pentru anul 2014. În urma studiului acestor documente, putem afirma fără nicio rezervă că în Consiliul Județean sunt contraste uluitoare. În vreme ce unii consilieri au strâns până acum averi de invidiat, pentru alți colegi de-ai lor indemnizația de ședință pe care o primesc pare a fi o mică avere.

Conform declarației de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Vaslui, averea președintelui Dumitru Buzatu nu s-a modificat semnificativ. El a câștigat anul trecut 55.716 lei drept salariu și alți 10.686 lei de la firma Consbit, la care este acționar. În declarația sa de avere nu sunt trecute alte venituri. Ca și bunuri, aceste se laudă doar cu un autoturism Lada din 2008, o barcă cu motor, un spațiu comercial în Zăpodeni și cu circa 11 hectare de teren, din care opt intravilan, în diverse locații din județ, dar și la Șaru Dornei.

În bancă are puși deoparte aproape 10.000 lei și 2200 euro, având și un credit în valoare de 20.000 euro, scadent în anul 2027.

Vasile Mihalachi, vicepreședinte atât al CJ Vaslui, cât și al Organziației județene a PSD, a obținut, în anul 2014, importante venituri, atât ca salariu – 44.000 lei, cât și ca pensionar – 36.000 lei, sau din vânzarea, cu 8.000 de euro, a unui teren. Mihalachi deține circa 22 hectare de teren arabil, 11 ha fiind teren degradat, acum împărurit. În declarația sa nu apar niciun fel de conturi bancare, dar nici datorii, acesta figurând doar în calitate de garant, cu suma de 20.000 lei, pentru fiul său, Lucian.

De departe, cel mai „bogat” dintre cei trei conducători ai CJ Vaslui este Corneliu Bichineț, care a dat dovadă, pe parcursul anului 2014, de spirit de afaceri. Acesta a rotunjit binișor averea familiei, nu doar cu cei aproape 50.000 lei salariu ca vicepreședinte al CJ Vaslui, obținând doar din arende aproape 10.000 euro, dar și alți 86.000 lei din afaceri imobiliare, respectiv din vânzarea părților de moștenire din două apartamente.

În plus, Corneliu Bichineț a vândut mai multe terenuri situate în județul Neamț către diferite persoane fizice, de pe urma cătota a obținut nu mai puțin de 90.000 euro. Chiar și așa, Bichineț mai deține încă peste 35 ha de teren arabil, iar o suprafață de 1,95 ha de pe teritoriul orașului Negrești, valoarea fiindu-i sporită prin trecerea, anul trecut, din extravilanul localității în intravilan.

El deține două case de locuit în Negrești, din care una cu o suprafață de 338 mp, dar și un spațiu comercial degradat, de 1161 mp. În ciuda afacerilor bune făcute anul trecut, Corneliu bichineț are credite la bănci în valoare de 228.000 lei și 20.000 euro, având însă și bani dați împrumut, respectiv suma de 31.000 lei, către societatea agricolă Agrospicul din Negrești, controlată de soția sa.

Valeriu Caragață, administratorul județului Vaslui, nu se poate lăuda cu cine știe ce avere. Conform declarației de avere postate pe siteul CJ Vaslui, acesta nu are pe numele său nici apartament, terenuri, bunuri de valoare sau conturi bancare, ci doar un autoturism Renault din anul 2002 și un credit bancar în valoare de 90.000, lei contractat în anul 2012 cu scadență peste doi ani. Asta în ciuda faptului că, anul trecut, a avut un salariu de administrator al județului de aproape cinci mii de lei lunar, în total 55.658 lei, la care se adaugă alți 2757 lei obținuți din salariul de profesor la Grupul Școlar „Ștefan Procopiu” (doar puțin peste 200 lei lunar?), dar și 6282 lei indemnizația de consilier municipal în cadrul CL Vaslui. În schimb, Valeriu Caragață de remarcă printr-o bogată activitate socială, fiind președinte fondator al Clubului Lyons Vaslui și membru atât al clubului Rotary, dar și a filialei județene a Crucii Roșii, calitate în care a participat la mai multe acțiuni umanitare sau sociale.

Au „omis” niște pagini…

O parte dintre consilieri, în graba de a se achita de obligația depunerii declarației de avere și interese, au completat foarte fugitiv, „uitând” să atașeze toate paginile. Este cazul consilierilor județeni Ana Gabriela Timofte, Nelu Vasilică Maftei, și Anca Dima, din declarația cărora lipsesc exact paginile cu veniturile realizate anul trecut, dar și a conservatorului Emil Dorin, care, chipurile, nu a avut nici un venit pe parcursul anului trecut în afara indemnizației de consilier județean, sau ale profesorului Ionuț Bogdan Severin, sau a consilierei Elena Coca Cartaș, care în declarația de avere au trecut doar veniturile ca și cadru didactic, dar nu și indemnizația de consilier județean.

Indmnizația de consilier, un venit important

Pentru unii consilieri județeni, indemnizația, de circa 800 lei lunar, a fost una dintre cele mai importante surse financiare pe anul trecut, întrecând de multe ori chiar și pensiile sau salariile obținute.

În același timp, răsfoind declarațiile de avere, se poate trage concluzia că unui dintre consilierii județeni nici măcar nu știu ce indemnizații au primit pe parcursul anului trecut. Astfel, dacă în cazul majorității consilierilor județeni, aceștia au trecut în declarațiile de avere sume cuprinse în jurul sumei de 10.000 de lei, Viorel Istrate, care nu a lipsit la nici o ședință, a menționat doar 739 lei!

În cazul hușeanului Mădălin Claudiu Căciulă, indemnizația de consilier a fost o adevărată mană cerească, în condițiile în care, de la firma pe care o deține, Electro-Sanit, a primit în 2014, un salariu de doar 7.836 lei, cu peste 1.000 lei mai puțin decât indemnizația.

Sunt și consilieri bogați

În schimb, în cazul altor consilieri, indemnizația primită pentru activitatea de anul trecut din cadrul CJ Vaslui este nesemnificativă față de veniturile din activitatea profesională. Este cazul avocatului Radu Bobârnat, poate unul dintre cei mai incisivi consilieri ai opoziției, pentru care indemnizația de consilier, în valoare de 8.668 lei, reprezintă doar circa 7% din totalul veniturilor, acesta câștigând pe parcursul anului 2014, doar ca avocat, peste 95.000 lei.

La fel, în cazul consilierului Ciprian Trifan, secretarul organizației județene PSD Vaslui, care, pentru activitatea de partid desfășurată, a fost recompensat cu funcții călduțe și, mai ales, bine remunerate. Numit director al Registrului Comerțului Vaslui, unde are un salar de circa 2.000 de lei lunar, Trifan a câștigat mult mai bine de pe urma funcțiilor de contabil și manager de proiect la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui, organism înființat de Consiliul Județean, de unde a fost retribuit cu peste 53.000 lei. La aceste venituri, se adaugă și indemnizația de consilier județean și membru ATOP, în sumă de 12.240 lei, dar și suma de 549 lei primtă pentru că face parte din Consiliul de administrație a CJAS Vaslui.

Consilierul județean hușeanul Liviu Filip, a câștigat mai mult de pe urma jocurilor de noroc decât din salarii sau indemnizații. Acesta a câștigat la Loto peste 19.000 lei, în timp ce, în 2014, a primit drept indemnizație, 8931 lei, iar drept alte venituri, din salariu sau dividente, ori ca expert a unei firme de proiectare, puțin peste 40.000 lei!

Mai este de menționat doar faptul că, conform declarațiilor de avere, aproape fără excepție, consilierii județeni nu au achiziționat bunuri de valoare mare, dar nici nu au pus bani la saltea, practic aceștia cheltuind pentru nevoi familiale toți banii câștigați anul trecut.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version