Est News

Autonomiile locale, nuca bacalaureatului

de Roxana NĂSTASĂ

Absolvenții de liceu au susținut ieri a doua probă scrisă a bacalaureatului, proba obligatorie a profilului: Istorie, respectiv Matematică. După proba de luni la Limba Română, când entuziasmul a fost maxim datorită subiectelor accesibile, la Istorie candidații au ieștit dezamăgiți din săli considerând subiectele „neașteptate”, „deloc plăcute” sau chiar „îngrozitoare”. La matematică, în schimb, cei care au făcut pregătire sau au învățat s-au declarat mulțumiți, ceilalți speră la o notă de trecere. În județ, un singur elev de la Negrești a fost eliminat din examen pentru că i-a sunat telefonul în timpul probei, în rest, totul a decurs normal.

Emoții mari pentru elevii de clasele a XII-a, care ieri au susținut proba obligatorie a profilului în cadrul examenului de bacalaureat. Candidații care au susținut proba scrisă la Matematică au primit subiecte diferențiate, funcție de profil: Matematică-Informatică, Pedagogic, Științele Naturii și Tehnologic și au avut de rezolvat matrici, legi de compoziție și integrale, iar cei de la uman, care au dat la Istorie, au primit un singur tip de subiect, punctul al treilea dându-le mari bătăi de cap. Elevii au avut de făcut un eseu despre spațiul românesc de la autonomii locale la implicarea în relațiile internaționale din Evul Mediu.
La ieșirea din centrele de examen, elevii vasluieni s-au plâns de dificultatea subiectelor. „A fost îngrozitor. Ne-a dat de autonomii locale. Nu mă așteptam deloc”, a mărturisit Raluca, elevă la Liceul ”Emil Racoviță”, la ieșirea din examen. Nemulțumiți de subiectele la Istorie s-au arătat majoritatea elevilor care la punctul al treilea se așteptau să le dea comunismul sau alte subiecte mai accesibile.
„A fost aiurea rău. Nu mă așteptam. Mă așteptam să dea comunsimul. Ne-a dat de autonomii locale, a dat și subiecte care au mai picat și anul trecut și nu mă așteptam să le dea și anul ăsta, dar asta e. A fost prea ușor la română ca să fie și aici bine”, ne-a spus Iuliana, o altă elevă de la Liceul Emil Racoviță.
„La partea a treia nu a fost bine deloc, ne-a zăpăcit de tot, dar asta e. În rest, m-am mai împotmolit într-un punct că nu l-am înțeles, că doar știam ce să scriu la el”, a spus Dănuț, elev la același liceu.
La matematică, unde lupta nu e pentru notă mare ci mai mult pentru notă de trecere, părerile au fost împărțite. Cei care au făcut pregătire au ieșit mulțumiți, cei care nu au învățat, speră la un cinci.
„A fost bine, chiar am scris, nu am știut tot, dar și unde nu am știut tot m-am chinuit și am scris ceva după capul meu. A fost bine”, a spus Andrei, elev la Liceul Mihail Kogălniceanu.
Sorin, un alt elev de la același liceu, cu zâmbetul pe buze crede că a făcut de patru dar speră la o notă de cinci: „Sunt sigur că iau patru, am așa o presimțire. Eu am scris, dar sigur nu iau, sigur n-am făcut de cinci, dar sunt optimist. Mai e o speranță până la rezultate”, a acesta.
La rândul lor, profesorii de istorie spun că subiectele au fost neașteptate, însă accesibile, iar la matematică, au fost subiecte de nivel mediu.
„Nu am văzut subiectele, dar majoritatea elevilor erau bucuroși de ceea ce au făcut. Din câte am înțeles au fost subiecte de nivel mediu”, a spus Doru Balan, inspector școlar de matematică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui.
În județ, un elev de la Liceul „Nicolae Iorga” din Negrești a fost eliminat din examen după ce i-a sunat telefonul în timpul probei, în rest, totul a decurs fără incidente. Elevii vor da mîine proba la alegere a profilului, iar luni vor afla primele rezulatate.
Ca noutate pentru bacalaureatul din acest an, ministrul Educației a decis ca lucrările să fie corectate în alte județe decât în cele în care au fost susținute. Lucrările elevilor de la Vaslui vor fi corectate la Botoșani, iar profesorii din Vaslui vor evalua lucrările elebvilor din Buzău.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version