Una dintre ultimele găselnițe ale Fiscului de a pune românii la plata unor taxe și impozite din trecut este reîncadrarea veniturilor din independente în dependente. Money.ro îți prezintă care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru ca niciun inspector fiscal să nu poată reconsidera natura veniturilor din activități independente.
Problema reîncadrării unor venituri independente rezultate din activități similare cu cele prestate de un salariat datează de mai mulți ani și a trecut de-a lungul timpului prin mai multe reglementări legale.
Din acest motiv, numeroase persoane care obțin venituri din activități independente nu știu foarte clar în ce condiții poate veni ANAF să spună că, de fapt, veniturile lor sunt dependente, devenind automat asimilate salariilor, pentru care trebuie să plătească o serie de impozite din urmă.
„În conformitate cu Legea Nr.187/2015, activitate independentă reprezintă orice activitate desfășurată de o persoană fizică în scopul obținerii de venituri care îndeplinește cel puțin 4 din cele 7 criterii”, spun reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pe pagina de Facebook.
Legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 pentru modificarea și completarea Codului fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 iulie 2015.
Iată cele șapte condiții care definesc o activitate independentă. Pentru ca o activitate să fie considerată independentă, deci pentru care se plătesc mai puține taxe și contribuții, trebuie să fie îndeplinite cel puțin patru dintre cele șapte condiții enumerate mai jos:
- Persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
- Persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
- Riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
- Activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
- Activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
- Persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
- Persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în conditiile legii.
În concluzie, dacă desfășurați activități independente, asigurați-vă că îndepliniți cel puțin patru din criteriile enumerate mai sus pentru a evita orice risc de reconsiderare a activității de către ANAF și de reîncadrarea a veniturilor ca fiind din activități dependente, pentru care se calculează taxe și contribuții mai mari atât din partea persoanei fizice, cât și din partea angajatorului.
Sursa: money.ro