Est News

Mai multe încasări la buget

de Marian MOCANU

Controalele fiscale din ultima perioadă de guvern s-au concretizat printr-o creștere cu circa 7,5% a veniturilor încasate în luna iunie la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot în urma controalelor, au fost stabilite sume suplimentare de plată în sumă de 12,2 milioane lei, ceea ce reprezintă o cincime din totalul sumelor încasate luna trecută. Date fiind deficiențele majore descoperite, 20 de firme vasluiene au fost amendate cu suma totală de 41.000 lei.

Chiar dacă Vasluiul este unul dintre cele mai sărace județe din țară, operatorii economici și-au achitat tot timpul, în mare parte, datoriile la bugetul consolidat al statului. Din acest punct de vedere, județul Vaslui a avut un grad mult mai ridicat de colectare față de alte județe cu potențial economic mult mai ridicat, situându-se, ani la rând, pe poziții fruntașe într-un clasament neoficial. Chiar și în condițiile în care cele două crize economice din ultimii ani a redus drastic numărul operatorilor economici, mii de firme intrând în insolvență, nivelul încasărilor la bugetul consolidat a crescut. Asta fie datorită relaxării fiscale implementată în ultima perioadă, prin scăderea CAS, dar poate și datorită numeroaselor controale ale inspectorilor de finanțe, inclusiv pe linia eliberării de bonuri fiscale cumpărătorilor.

Astfel, în luna iunie a acestui an, veniturile încasate la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui, au fost în sumă de 60 milioane lei, mai mari cu 4,1 milioane lei față de cele colectate în luna iunie 2014, respectiv un nivel de încasare de 104% față de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește structura veniturilor pe bugete, la bugetul de stat s-au încasat 23,6 milioane lei, cu 3,8 milioane lei mai mult față de aceeași perioadă din 2014, o creștere de aproximativ 15%, în timp ce, la bugetul asigurărilor sociale de stat suma încasată a fost de 24,5 milioane lei, în scădere cu un milion de lei față de luna iunie a anului trecut. Acest lucru se datorează și scăderii cu 5% a contribuțiilor sociale datorate de angajatori, practic exact același procent cu care au scăzut încasările în acest domeniu.

La bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate, veniturile încasate au fost în sumă de 11,1 milioane lei, acestea înregistrând o creștere cu 1,3 milioane lei (11%) față de iunie 2014, în timp ce, la bugetul asigurărilor pentru șomaj veniturile încasate au fost de 0,8 milioane lei, în creștere cu 100.000 lei față de cele încasate în iunie anul precedent. Acest lucru denotă faptul că a crescut numpărul contribuabililor, respectiv a numărului persoanelor angajate la nivelul județului Vaslui.

Cu toate acestea, rata șomajului în zonă rămâne una dintre cele mai mari din țară. În același timp, cu toate că au crescut încasările la bugetul de stat, în continuare multe dintre firmele vasluiene dovedesc că, orice măsuri coercitive, ori de relaxare fiscală ar fi luate, obiceiul „fentării” plăților obligațiilor către stat nu a putut fi stopat.

Au crescut încasările în urma controalelor

În cursul lunii iunie 2015, organele de inspecție fiscală din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui au efectuat acțiuni de control la 76 agenți economici. Inspecțiile fiscale efectuate au urmărit verificarea legalității și conformității declarațiilor, corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor fiscale de către contribuabili, respectării legislației fiscale și contabile.

În urma verificărilor fiscale efectuate s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la calcularea, înregistrarea și virarea de către contribuabili a obligațiilor către bugetul general consolidat al statului, fiind stabilite sume suplimentare de plată în sumă de 12,2 milioane lei, practic o cincime din totalul încasărilor efectuate în aceeași perioadă. În aceste sume suplimentare de plată, jumătate, respectiv 6,3 milioane lei, reprezintă diferențe de TVA incluzând dobânzi și penalități de întârziere. Inspectorii financiari au mai impus diferențe de impozit pe profit cu dobânzi și penalități de întârziere, în sumă de 4,4 milioane lei, fiind stabilite să diferențe de impozit pe salarii și contribuții sociale în sumă de 1,1 milioane lei și impozit pe dividende în sumă de 400.000 lei.

În baza controalelor efectuate au fost aplicate 20 amenzi contravenționale în sumă de 41 mii lei. Amenzile au fost acordate pentru nerespectarea reglementărilor legale de întocmire a documentelor contabile sau neînregistrarea în evidențele contabile și fiscale a tuturor impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului consolidat al statului. Mai grav este faptul că au fost descoperite cazuri susceptibile de evaziune fiscală, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor achizițiilor, conform legii, acestea constituindu-se în venituri impozabile, dar și nedeclararea și neînregistrarea livrărilor încasate.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version