de Roxana NĂSTASĂ
Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui n-au fost nici luna trecută blânzi cu angajatorii prinși cu nereguli. Astfel că, în urma celor 76 de controale efectuate la agenții economici din județ s-a constatat că 22 din ei încălcau legea, motiv pentru care au fost sancționați, valoarea totală amenzilor ridicându-se la nu mai puțin de jumătate de miliard de lei vechi. Munca la negru rămâne principala cauză a amenzilor.
Și luna iunie a venit cu amenzi pentru agenții economici care nu respectă legea privind protecția muncii. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții ITM Vaslui, luna trecută au fost efectuate 76 de controale, în urma cărora au fost aplicate 22 de sancțiuni, în valoare totală de 55.800 de lei.
Munca la negru continuă să reprezinte o problemă în județ. Din păcate, nici măcar amenzile mari nu reușesc să stăpânească acest fenomen. În iunie au fost identificați cinci angajatori care fosloseau cinci persoane fără forme legale de angajare, primind amenzi în valoare totală de 50.000 lei.
De asemenea, 17 sancțiuni, în valoare de 5.800 lei, au fost aplicate pentru: nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor lucrate, a orelor prestate peste programul normal de lucru, neacordare repaos săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte și registrul general de evidență al salariaților.
În cursul lunii iunie au fost organizate și două acțiuni specifice, între care o acțiune de verificare a formelor de angajare și de respectare a prevederilor privind timpul de muncă și repaosul săptămânal în activiatatea de taximetrie, acțiune în care au fost verificați opt agenți economici de pe municipiul Vaslui. Din cei opt angajatori verificați patru au fost sanctionați contravențional, doi angajatori pentru folosirea de persoane fără forme legale de angajare fiecare fiind sancționat cu 10.000 lei, și doi angajatori pentru nerespectarea prevederilor legale privind repaosul săptămânal, fiecare cu câte 1.500 lei. Cea de-a doua acțiune a fost pentru a verifica modul de respectare a prevederilor Legii 52/2011 privind activitatea zilierilor. În acest sens, fost verificate șapte unități/agenți economici din domeniul agriculturii- pomicultură, care folosesc în mod frecvent zilieri.