de Marian MOCANU
În afara petrecerii timpului prin parcurile sau pe la terasele restaurantelor, vasluienii nu prea au posibilități de recreere pe raza municipiului. Nu există teatru, doar din când în când câte o trupă susține un spectacol pe scena Casei de Cultură „Constantin Tănase”, iar la noul Teatru de Vară, cu excepția serbărilor școlare, nu prea a fost activitate.
Nu mai există nici măcar un cinematograf funcțional, ultimele săli de cinema, din incinta unui mall, au închise dat fiind că nu a mai primit aviz de la Centrul Național de Cinematografie. Noroc cu unele festivale sau concerte organizate cu sprijinul primăriei sau a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui. Dar chiar și atunci, dacă se desfășoară în aer liber, vasluienii trebuie să asiste în picioare, de multe ori fiind aglomerație, ceea ce numai recreere nu este.
Vasluiul este poate unicul oraș reședință de județ care nu are nici măcar un ștrand funcțional, cu toate că anii trecuți s-au cheștuit sume importante pentru reabilitarea lui. După accidentul din vara trecută, când un adolescent s-a înecat în Ștrandul municipal, primăria a luat decizia de a nu mai redeschide ștrandul, motivând lipsa salvamarilor. Nici măcar nu a fost luată în ccalcul concesionarea ștrandului către un operator privat, care ar putea investi atât în dezvoltarea zonei, cât și pentru angajarea și școlarizarea unui personal de specialitate.
Chiar și așa, cu bazinele fără apă, zeci de vasluieni, în special femei, merg la ștrand, pentru a face plajă într-un cadru organizat și curat, departe de privirile curioșilor. Noroc că merg dușurile amplasate în incinta ștrandului, pentru ca amatorii de bronz natural să se poată răcori. În schimb, cu răcoritoarele și dulciurile trebuie să vii de acasă, pentru că în apropiere nu există nici un punct de desfacere a astfel de produse.