de Răzvan CĂLIN
Deși în ultimii doi ani nu s-au mai înregistrat cazuri de rabie atât în mediul silvatic, cât și la animalele domestice, fenomenul este departe de a fi eradicat complet. Problema este că vaccinarea antirabică a câinilor din județ este în mare impas, până acum nefiind imunizați decât maxim 20% din cele peste 140.000 de patrupede.
Dacă ar fi să ne luăm după statisticile din ultimii doi – trei ani ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, am tinde să credem că în județul nostru rabia (turbarea) este pe punctul de a fi eradicată. Cel puțin în perioada mai sus amintită nu s-au mai raportat cazuri de rabie, atât în mediul silvatic (printre animalele sălbatice, în special vulpile), dar nici în rândul animalelor domestice. În aparență, vorbim de o situație idilică, dar care în realitate nu este chiar atât de roz. Este drept că în ultimii doi – trei ani nu au ma fost semnalate cazuri de acest gen, însă asat nu înseamnă că maladia a dispărut o dată pentru totdeauna.
„Într-adevăr, nu am înregistrat nici anul acesta și nici în anii anteriori cazuri de rabie. Asta se datorează și faptului că de cinci – șase ani se derulează o amplă campanie la nivel național de prevenire și combatere a acestei maladii. În primul rând, se acționează anual în mediul silvatic, principalul generator și în special, la vulpi, care sunt principalul vector de tramsitere a bolii. În fiecare an au fost împrăștiate momeli vaccinale, atât manual, cât și din avion. Acest lucru a făcut ca incidența acestei boli în mediul silvatic să scadă foarte mujlt. Odată scăzută presiunea în acest sector, normal că și incidența în rândul animalelor domestice a scăzut drastic. Dar asta nu înseamnă că maladia a fost eradicată”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Specialiștii veterinari atrag atenția că oricând pot reapărea cazuri de rabie, în ciuda măsurilor de precauție luate. Statisticile și studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că la anumite intervale de timp pot izbucni noi focare și chiar epidemii de rabie, atât în mediul silvatic, cât și între animalele domestice. De altfel, principala problemă o reprezintă în momentul de față impasul în care se află campania de vaccinare antirabică a câinilor din întregul județ.
Din cei 143.000 de câini (câți se estimează a fi în județul Vaslui), doar maxim 20% dintre ei au fost vaccinați și microcipați, așa cum prevede legislația în vigoare. Să nu uităm că acțiunea a fost demarată în toamna lui 2014 (luna octombrie, mai exact) și ar fi trebuit finalizată până la finele anului trecut. Problemele au fost cauzate de aspectul financiar al acestei campanii: vaccinarea antirabică este suportată de statul român, însă costurile legate de microcipare sunt suportate de proprietarii câinilor, iar acestea se pot ridica la 15 lei de fiecare exemplar.
Dacă omul are în bătătură doi, trei sau chiar mai mulți câini, atunci costurile atârnă greu pentru buzunarele celor mai mulți dintre concetățeni. Nu mai vorbim de cei din mediul rural, unde orice sumă cât de mică e prea greu de suportat. Iar vaccinare antirabică fără microcipare nu se poate, legislația în vigoare stipulând clar că cele două operațiuni se derulează simultan, într-o singură campanie.
Situația devine și mai periculoasă dacă ne gândim că zecile de mii de maidanezi care zburdă libere prin județ nu au fost nici ei vaccinați antirabic și microcipați. Cu alte cuvinte, rabia are un teren cât se poate de propice pentru proliferare în rândul animalelor domestice. Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) clasează România printre primele țări din Europa în ceea ce provește incidența rabiei la animalele sărlbatice și cele domestice.
În condițiile în care virusul rabic se transmite cu ușurință de la animalele sălbatice la cele domestice și, în special, la câinii vagabonzi, atunci putem realiza încă o dată pericolul pe care îl reprezintă maidanezii. Iar de astfel de patrupede nu ducem lipsă în județul nostru, Bârladul ocupând chiar un loc fruntaș la acest capitol, cu peste 2.000 de câini comunitari zburdând nestingheriți pe străzile orașului.