de Răzvan CĂLIN
Lucrători ai DGASPC Vaslui participă la un proiect amplu ce vizează specializarea în domeniul îngrijirii paliative.
Mai mulți lucrători din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui se instruiesc în momentul de față în domeniul îngrijirii paliative. Este vorba despre un amplu proiect inițiat și derulat de Asociația „Lumina” în parteneriat cu DGASPC Bacău și care se derulează în perioada martie 2015- aprilie 2016 .
„Scopul acestuia vizează creșterea gradului de acces la îngrijiri paliative a copiilor și tinerilor, care fac parte din grupuri vulnerabile la excluziune economică și socială din județele Bacău, Roman și Vaslui. 300 de profesioniști din domeniul serviciilor sociale (asistenți sociali, kinetoterapeuți, psihologi, terapeuți ocupationali, referenți sociali, personal care furnizează direct servicii: lucrători sociali, educatori) vor urma un program integrat de formare: training, job shadowing și coaching, ceea ce va conduce la dezvoltarea competențelor pentru furnizarea serviciilor de calitate a îngrijiriilor paliative. 500 de studenți , viitori profesioniști în domeniul serviciilor sociale vor fi implicați într-o campanie de informare și în evenimente de tipul ,,Ziua Porților Deschise”. În perioada desfășurării, respectiv, mai 2015-aprilie 2016, vor fi vizați 888 de beneficiari direcți, printre care copii, tineri cu boli paliative și familile acestora, dar și specialiști în servicii sociale ce vor trebui să se perfecționeze conform unei metodologii exacte ce vizează îngrijirea și consilierea acestor grupuri vulnerabile”, ne-a declarat Mara Matei, coordonator PR&Fundraising în cadrul Asociației „Lumina”.
Principalul obiectiv vizat de acest proiect este adoptarea unei noi metodologii la nivel național în materie de îngrijiri paliative. Îngrijirea paliativă reprezinta îngrijirea activă și totală a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii și al altor simptome, problemele psihologice, sociale și spirituale au o importanță majoră. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei cât mai bune calități a vieții pentru bolnavi și pentru familiiile acestora.
Valoarea proiectului este de 758.908,66 lei, din care 683.017,79 lei finanțare prin programul RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială și 75.890,87 lei, cofinațare din partea Asociației „Lumina”.